Ramt af dødsfald: De sidste krampetrækninger

OLSEN BANDEN 50 år: Den 14. og sidste film blev til med besvær

Ove Sprogøe, Morten Grunwald og Poul Bundgaard klar til at tage det sidste stik. Foto: Ole Steen/Ritzau Scanpix
Ove Sprogøe, Morten Grunwald og Poul Bundgaard klar til at tage det sidste stik. Foto: Ole Steen/Ritzau Scanpix

En af Danmarks førende filmskribenter, Christian Monggaard, er i anledning af 50 års jubilæet for den første Olsen Banden-film aktuel med bogen 'Olsen Banden', der er et monsterværk, som gennemgår stort set hver eneste detalje i de 14 film, det blev til.

Fra Monggaards bog har vi hentet inspiration, citater og detaljer til nedenstående artikel.

**

Der var gået 15 år fra 'Olsen Banden Over Alle Bjerge' i 1981 - og alle troede, at den folkekære bande for længst var gået på pension - indtil der i 1996 blev luftet tanker om en 14. og uigenkaldeligt sidste film.

Baggrunden var en kampagnefilm for de danske el-selskaber, hvor den nu miljøbevidste bande igen havde en plan - en el-spareplan, såmænd.

Husk at besøge Ekstra Bladets Olsen Banden-univers her:

Alle var lykkelige for gensynet med det gamle hold, og ideen blev sået om en ny film, selvom Erik Balling var skeptisk, en sygdomssvækket Ove Sprogøe nærmest imod og Kirsten Walther var død - og hvordan kunne hun erstattes?

Derimod var der ingen betænkninger fra Morten Grunwalds side - hvis man ser bort fra, at han - som han skriver i sin bog 'Min Tid i Gule Sokker' - var blevet 40 kilo for stor, 'og en ny jakke skulle bygges ude på B&W'.

Egon kunne heller ikke i den sidste film holde fingrene fra et Franz Jäger-pengeskab. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Egon kunne heller ikke i den sidste film holde fingrene fra et Franz Jäger-pengeskab. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
 

Sidste job med kliken
Drivkræfterne blev dog i særdeleshed Henning Bahs - efter at Balling endegyldigt havde meldt fra - og Poul Bundgaard, der ville elske et sidste job med kliken.

I starten gik det også fint med optagelserne til det, der skulle blive 'Olsens Bandens Sidste Stik'.

Men så begyndte det at gå galt.

Poul Bundgaard blev syg, kom på hospitalet - og døde.

Det truede med at lægge fiilmen i graven også.

Men efter tre uger besluttede man at fortsætte med en stand-in som Kjeld.

Jeg overlevede
Men en ulykke kommer sjældent alene.

Blot få uger senere blev Tom Hedegaard, der var instruktør i stedet for Balling, pludselig syg under optagelserne og måtte hjem og hvile sig.

Næste dag lød beskeden, at Hedegaard var 'meget syg' og kort efter døde også han.

- Det var frygteligt, siger Linda Daae, der var scripter på filmen, i Christian Monggaards bog 'Olsen Banden', der netop er udkommet..

Inden filmen havde premiere i 1998 var fem døde på produktionen - Poul Bundgaard, Tom Hedegaard, Bjørn Watt-Bollsen, Benny Hansen og Allan - som han bare omtales, der var stand in for Bundgaard.

- Kort tid efter lavede jeg en reklamefilm med landsholdet, fortæller Linda Daae.

- Peter Schmeichel, som jeg kendte fra en tidligere reklamefilm-optagelse, kom hen til mig og spurgte: 'Hvordan gik det med Olsen Banden?'. Jeg sagde, 'det gik fint, jeg overlevede'. Det var sådan, jeg havde det.

Olsen Banden

Af Christian Monggaard

BOOK LAB

376 sider

Er netop kommet til salg

Husk at besøge Ekstra Bladets Olsen Banden-univers her: