Reem er et forbillede for unge indvandrer-piger

Den 17-årige X Factor-favorit Reem beskrives af livsstilseksperten Henrik Byager som en rollemodel for unge muslimske piger - og Reem er selv glad for at være et forbillede

Reem sang sig ind i alle danskernes hjerte med sin følsomme udgave af Adeles sang 'Hello'.(Foto: Mogens Flindt)
Reem sang sig ind i alle danskernes hjerte med sin følsomme udgave af Adeles sang 'Hello'.(Foto: Mogens Flindt)
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

Den 17-årige X Factor-favorit Reem sang sig ind i alle danskernes hjerter, da hun i fredags leverede en følsom udgave af Adeles sang 'Hello', som oven i købet fik hendes mentor Mette Lindberg til at fælde et par tårer. Og der er ingen tvivl om, at der rundt i Danmark har siddet masser af unge indvandrer-piger, der har ønsket at være i Reems sko. Det mener i hvert fald livsstilseksperten Henrik Byager:

- Reem er helt sikkert et stort forbillede for andre unge indvandrer-piger i Danmark. Jeg tror ikke, at man skal underkende værdien af at få en plads på den helt store scene, som X Factor-scenen jo er, hvor hele familien Danmark kigger med.

- Her drejer det sig jo mere om hendes talent, hendes personlighed, hendes sangstemme og ikke hendes race eller tro. Det tror jeg har enorm betydning for alle de andre invandrer-piger og drenge, der kigger med, siger Henrik Byager og tilføjer:

- Jeg så i øvrigt Reem synge Adeles sang 'Hello' i fredags, og det var helt fantastisk.

Reem fik hele Danmark til at græde

Henrik Byager mener dog ikke, at Reems medvirken i X Factor på nogen måde kan løse alle de integrationsproblemer og konflikter, der er netop nu.

- Men Reems medvirken i X Factor skaber i  hvert fald et modbillede til det kvindesyn, vi har set i TV2-programmerne 'Moskeerne bag sløret'. Reem sender et helt andet signal.

Reem på 17 år. En frisk pige, der er guddommelig til at synge.(Foto: Mogens Flindt)
Reem på 17 år. En frisk pige, der er guddommelig til at synge.(Foto: Mogens Flindt)
 

Reem er en rollemodel
I TV2-programmener 'Moskeerne bag sløret' kom det frem, at kvinder i visse muslimske miljøer er underlagt manden på flere punkter. Men Reem virker som en ung fri kvinde, der oven i købet går i vestligt tøj og har Beyonce og Jennifer Lopez som sine idoler. Hvilket signal sender det?

- Reem bliver på en måde en rollemodel, der siger, at man ikke behøver at være på en bestemt måde, at man ikke behøver at gå i slør eller at være underlagt en eller anden tosset sharia-imam her i Danmark, hvis man er muslim. Der er mange veje at gå som muslim her i Danmark. Og det kan også være mangfoldigt. Og muslimske piger og drenge har lige så mange muligheder, som vi andre har, hvis de befinder sig i et miljø, hvor de får lov til det. Og det synes jeg er et utroligt positivt budskab.

Reem fortæller Ekstra Bladet, at hun ikke har haft tid til at se 'Moskeerne bag sløret', fordi hun har haft alt for travlt med at lave X Factor og samtidigt passe sin skolegang på Lyngby Gymnasium.

- Men jeg har selvfølgelig hørt, at folk har talt om programmerne. Men det er ikke noget, som jeg kan udtale mig om.

Skønt at være et forbillede
Hvordan har du det selv med at være et kvindeligt forbillede?

- Det har jeg det godt med. Jeg synes, at det er fascinerede at gå fra at være en helt almindelig pige til pludselig at blive en kendt pige, som alle folk gider at se og høre på. Og jeg elsker det. Jeg elsker min fans. Og jeg elsker alle de mennesker, der bakker mig op. De er så søde. De er bare smukke sjæle.

Reem har det godt med at være et forbillede for andre piger.(Foto: Mogens Flindt)
Reem har det godt med at være et forbillede for andre piger.(Foto: Mogens Flindt)
 

Flygtede fra Palæstina
Den unge X Factor-stjerne Reem bor i Valby med sin far og sin mor, der har palæstinensiske rødder, samt to storesøstre på 21 og 24 år. Hendes far flygtede fra  Libanon til Danmark i 1985, og hendes mor kom til Danmark fem år senere i 1990. I dag arbejder hendes mor som børnehavepædagog, mens hendes far er taxachauffør. Reem har sammen med sin familie rejst til Palæstina, hvilket var en stor oplevelse for hende, som satte livet i perspektiv for den unge sanger.

Reem har et meget tæt forhold til sine forældre, og hun beundrer deres evne til at rejse sig fra en usikker situation og kæmpe sig til en lykkelig tilværelse. Det har også gjort, at Reem ved, at hun skal være taknemmelig for de muligheder, som hun har, og hun håber, at hun en dag kan give sine forældre lidt igen.

En stolt familie
Hvad har din familie og dine venner sagt til, at du nærmest er storfavorit til at vinde hele X Factor nu?

- De er helt målløse. For jeg har jo bare været lille Reem, der sad og sang på værelset. Det er utrolig stort det hele for min familie. Men det gør mig bare rigtig glad, at de lægger så meget mærke til det. Og det minder også mig om, hvem jeg er set i lyset af min deltagelse i X Factor.

Hvordan har du det med, at du har evnen til at få folk til at græde?

- Jeg synger med min ærlighed og mit sind og min sjæl. Og jeg mærker alle de ord, som jeg synger for virkelig at kunne elske sangen. Og hvis jeg ikke gør det, kan jeg ikke få mig selv til at blive rørt. Jeg bliver nødt til at røre mig selv, før jeg kan røre andre.

Her giver Reem som vanligt alt, hvad hun har i sig.(Foto: Mogens Flindt)
Her giver Reem som vanligt alt, hvad hun har i sig.(Foto: Mogens Flindt)
 

Kan kopiere de kendte sangerinder
I programmet i fredags var der nogle klip, hvor du sad og simulerede både Amy Winehouse og Cher. Var det noget, du også gjorde som barn?

- Ja, hele tiden. Jeg elskede at  simulere store sangerinder. På den måde fik jeg tiden til at flyve. Det var min store hobby at sidde foran tv og se på alle mulige musik-videoer på alle mulige sprog og så efterligne det. Og hvis der var en stemme, der fascinerede mig, så ville jeg bare kunne synge på samme måde. Og jeg blev ved og ved. Det var min ambitiøse og stædige side, der allerede dengang kom frem.

'X Factor': Stædige Reem fik sin vilje

Hvem kan du simulere sangmæssigt ud over Amy og Cher?

- Jeg kan også lave Britney Spears, Duffy og  Shakira. Og så kan jeg selvfølgelig også lave min egen mentor Mette Lindberg.

Hvad vil du gøre, hvis du ender med at vinde X Factor?

- Det ved jeg ikke. Jeg er en spontan person. Jeg tager derhen, hvor livet tager mig hen.

X Factor-stjerner: Vildt at blive genkendt

 

 

  

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind