Revy-ven om Ryskjær: - I starten var jeg lidt bange for ham

Vennerne husker stjernen som et utroligt kærligt menneske

Niels Ellegaard (t.h.) havde en enorm respekt for stjernen Claus Ryskjær. Foto: Ole Steen
Niels Ellegaard (t.h.) havde en enorm respekt for stjernen Claus Ryskjær. Foto: Ole Steen

En af Danmarks mest markante skuespillere gennem tiden, Claus Ryskjær, er død. Han blev 71 år.

For revy-kollegaen Henrik Lykkegaard kom vennens død som et chok.

- Jeg savner ham allerede, det kom meget bag på mig. Sidst jeg var oppe og besøge ham var til hans 70 års fødselsdag. Det er chokerende, at han er væk, siger en påvirket Henrik Lykkegaard, der spillede sammen med Claus Ryskjær i både Helsingør Revyen og Cirkusrevyen, til Ekstra Bladet.

Foto: Ole Steen Danske kendte Claus Ryskjær er død

- Jeg husker ham som et utroligt kærligt menneske. Han var en fantastisk skuespiller, men jeg husker ham mest som et kærligt menneske. Han var et omsorgsfuldt, meget kærligt og rummeligt menneske, forklarer han.

Var lidt bange
Revy-kollegaen Niels Ellegaard husker også tilbage på Ryskjær med respekt. Han fortæller, at han altid har haft Claus Ryskjær som sit forbillede og fortæller om den første gang, de mødtes i forbindelse med en tv-optræden.

- Den allerførste gang var jeg faktisk lidt bange for ham, for i mine øjne var han en stjerne. Men han tog mig i hænderne, så mig dybt i øjnene og sagde ’Lad os se, det skal nok gå’, eller noget i den stil. Han var en rigtig dejlig mand, fortæller Niels Ellegaard.

Cirkusrevyen 2001  med Claus Ryskjær, Pernille Schrøder, Ulf Pilgaard, Henrik Lykkegaard og Tammi Øst. Foto: Jens Dresling
Cirkusrevyen 2001 med Claus Ryskjær, Pernille Schrøder, Ulf Pilgaard, Henrik Lykkegaard og Tammi Øst. Foto: Jens Dresling
 

Han hørte om dødsfaldet for ’flere dage siden’, da Lisbet Dahl ringede til ham.

- Selvfølgelig blev jeg trist. Jeg havde svært ved at forstå det. Han er sådan et menneske, der altid har været der, og som skal være her. Selv efter han stoppede, kom han altid ned og så Cirkusrevyen. Ikke til premieren, for det kunne han ikke lide, men han så altid forestillingen, forklarer Niels Ellegaard.

Foto: Jakob Jørgensen Danske kendte Rystet Lisbet Dahl om Ryskjærs død: Han var ikke syg, han døde bare

Og når en mand som Claus Ryskjær fulgte med, så fik det betydning for skuespillerne på scenen.

- Han var altid enormt glad at se ned på, og det betød meget for os på scenen, for vi lægger selvfølgelig mærke til, hvordan en kollega reagerer. Han var enormt givende, og han havde altid en interessant betragtning om det, vi lavede. Han var bannerfører for, at man ville noget med humoren, den skulle være intelligent, og det har han efterladt sig hos mig. Jeg havde alt den respekt, man overhovedet kunne have for en kollega, slutter han af.