Så er Se og Hør-sag afgjort: Kendte taber

Fredag er der afsagt dom i to sager, hvor danske kendisser har sagsøgt de ansvarlige i Se og Hør-sagen

Lin Baun Danielsen fik ikke medhold i sagen mod Se & Hør. Foto: Jonas Olufson
Lin Baun Danielsen fik ikke medhold i sagen mod Se & Hør. Foto: Jonas Olufson
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

Selvom Se og Hør-sagen har kørt i syv år, er der stadig punktummer, der mangler at blive sat.

Men Fredag er der faldet dom i to private søgsmål mod ansvarlige i sagen. Alle de sagsøgte er frifrundet, og kendisserne skal nu betale sagens omkostninger.

Sagsøgeren i det ene søgsmål er journalist, kommunikationsrådgiver og blogger Line Baun Danielsen, der har sagsøgt daværende chefredaktør på Se og Hør Henrik Qvortrup, Aller Media, Kim Ejler Henningsen og tys-tys-kilden.

Artiklen fortsætter efter videoen ...

Line Baun Danielsen er en af sagsøgerne i sagen. På en ferie oplevede hun at blive overvåget af en fremmed mand med et kamera. Det fortæller hun i programmet ‘Forbrydelser der rystede Danmark’ i et afsnit om Se og Hør-sagen.

I den anden sag er Remee og Casper Christensen blandt sagsøgerne sammen med Iben Hjejle, Oliver Bjerrehuus og Martin Jørgensen, der tidligere dannede par med grevinde Alexandra. De har lagt sag an mod Aller Media, som ejer Se og Hør.

Desuden har de lagt sag an mod tidligere chefredaktør Kim Ejler Henningsen og den såkaldte tys-tys-kilde, der i sin tid forsynede Se og Hør med informationer, mens han var ansat i IBM, som var hyret ind af Nets.

Af en pressemeddelelse fra Københavns Byret fremgår det, at de såkaldte præmisser for afgørelsen lyder:

'Uanset at sagsøgerne har været udsat for grove retsstridige krænkelser, finder retten efter en samlet vurdering, at krænkelserne efter deres karakter og omfang ikke er egnet til at påvirke deres selv- og æresfølelse. Det bemærkes herved, at det efter oplysningerne om, hvordan [tys tys-kilden] kunne overvåge sagsøgernes kreditkort, ikke kan lægges til grund, at det var tale om en systematisk eller kontinuerlig overvågning. Retten henser endvidere til, at det efter bevisførelsen må lægges til grund, at der i den omhandlede periode i Se og Hør alene har været offentliggjort få artikler med baggrund i de af [tys tys-kilden] uberettiget videregivne oplysninger.'

Kæmpe regning
Med dommen skal de kendte nu betale penge til de sagsøgte. Således lyder det:

Line Baun Danielsen skal i sagsomkostninger betale 30.300 kroner til Aller Media. Desuden skal hun betale 37.500 kroner til sagsomkostninger hver af følgende: tidligere chefredaktør Kim Henningsen, tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup samt tys-tys-kilden, der dog skal betales 38.200 kroner.

Remee, Casper Christensen, Iben Hjejle, Oliver Bjerrehuus og Martin Jørgensen hæfter solidarisk for sagsomkostningerne på 126.000 kroner i sagsomkostninger til Aller Media. Desuden 156.250 kroner til Kim Henningensen. Tys-tys-kilden skal have 159.850 kroner.

Herunder kan du få et overblik over, hvem de centrale personer i sagen er, og hvilken dom de fik under retssager i 2016.

Centrale personer i Se og Hør-sagen

Der er flere centrale personer i sagen, der blandt andet blev kaldt 'Danmarks største medieskandale'.

Blandt dem, blev følgende personer dømt:

Foto: Modelfoto
Foto: Modelfoto

Tys-tys-kilden
Systemoperatør hos PBS/Nets, der leverede oplysninger til Se og Hør for 10.000 kroner om måneden. Han blev idømt halvandet års ubetinget fængsel og fik beslaglagt 365.000 kroner.

Foto: Olivia Loftlund
Foto: Olivia Loftlund

Henrik Qvortrup
Se og Hørs chefredaktør mellem 2002 og 2008. Blev idømt tre måneders ubetinget fængsel og et års betinget fængsel. Derudover 200 timers samfundstjeneste.

Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Kasper Denager Kopping

Tidligere journalist på Se og Hør. Han fik fire måneders betinget fængsel og 100 timers samfundstjeneste.

Foto: Privatfoto
Foto: Privatfoto

Kim Bretov Jakobsen

Tidligere redaktionschef på Se og Hør. Han blev idømt et halvt års betinget fængsel og samfundstjeneste.

Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Ken Bjørnskov Rasmussen

Tidligere journalist på Se og Hør. Han blev idømt fire måneders betinget fængsel og 100 timers samfundstjeneste. Ken Bjørnskov Rasmussen var ham, der skrev bogen 'Livet, det forbandede', som startede hele sagen.

Foto: Jan Sommer
Foto: Jan Sommer

Kim Henningsen
Overtog jobbet som chefredaktør fra Henrik Qvortrup og var ansat fra 2009 til 2012. Blev idømt et års betinget fængsel og 200 timers samfundstjeneste.

Foto: Jan Sommer
Foto: Jan Sommer

Lise Bondesen
Tidligere nyhedschef på Se og Hør. Blev idømt et halvt års betinget fængsel og samfundstjeneste.

Desuden blev Aller Media A/S idømt en bøde på 10 millioner kroner.

Sagsøgernes advokat, Brian Christian Werner Larsen, fortalte fredag formiddag til Ekstra Bladet, at der er nedlagt en påstand om tort, og afhængigt af hvem det er, svinger beløbet, de kræver i erstatning, mellem 100.000 og 200.000 kroner.

Opdateres ...

Se og Hør-sagen kort

2008-2012

Se og Hør modtager løbende oplysninger om danske kendte gennem den såkaldte 'tys-tys-kilde', der leverer informationer om kendte og kongeliges brug af kreditkort.

April 2014

Tidligere BT-journalist udkommer med bogen 'Livet, det forbandede'. I bogen beskriver han, hvordan tys-tys-kilden fodrede ugebladet med oplysninger om kendte ud fra deres brug af kreditkort. Oplysningerne har de brugt til at skrive historier om de kendte.

Maj 2014

Nets fortæller, at det kan have været en af deres medarbejdere, der har forsynet Se og Hør med oplysninger, og at de vil forhindre, at ansatte fremadrettet ikke skal kunne få adgang til fortrolige oplysninger. Det kommer frem, at tys-tys-kilden har fået 10.000 kroner sort af Se og Hør hver måned for at forsyne dem med oplysningerne.

August 2016

Aller Media modtager i en tilståelsessag en bøde på 10 millioner kroner. Tidligere nyhedschef Lise Bondesen og tidligere redaktionschef Kim Bretov idømmes hver især seks måneders betinget fængsel.

November 2016

To tidligere chefredaktører, to journalister og tys-tys-kilden bliver dømt. Blandt de dømte er Henrik Qvortrup, Kim Henningsen, Ken Bjørnskov Rasmussen, Kasper Denager Kopping og tys-tys-kilden selv. Straffene landede på mellem fire måneders betinget fængsel og halvandet års ubetinget.

November 2017

Det kommer frem, at 21 kendte - heriblandt politiker Morten Helveg Petersen (R) og skuespillerne Mads Mikkelsen og Casper Christensen - stævner Aller Media, to tidligere chefredaktører samt tys-tys-kilden. De kræver godtgørelse på i alt seks millioner kroner for den ulovlige overvågning.

Marts 2020

Europaparlamentariker Morten Helveg Petersens sag er den første, der bliver ført som følge af stævningen. Politikeren kræver en godtgørelse på 250.000 kroner i byretten, 125.000 kroner i landsretten og 75.000 i Højesteret. Han får dog ingen godtgørelse ved domstolene. Flere kendte har siden droppet deres krav om godtgørelse.

April 2021

Der falder dom i sag, hvor Remee, Casper Christensen, Iben Hjejle, Oliver Bjerrehus, Martin Jørgensen og Line Baun Danielsen har sagsøgt ansvarlige personer i sagen. Kilde: Ritzau

Mere fra Ekstra Bladet+

Vi kan ikke have en rigspolitichef, der lyver

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind