Så lidt tjener Grand Prixstjerner

Der er masser af konfetti, men langt færre kontanter i dansk Melodi Grand Prix

Omkring 10.000 kroner får Grand Prix-stjernerne for de mange dages arbejde, der er forbundet med musikkonkurrencen. Det er de færreste, der får en chance for en international karriere som Emmelie de Forest.
Omkring 10.000 kroner får Grand Prix-stjernerne for de mange dages arbejde, der er forbundet med musikkonkurrencen. Det er de færreste, der får en chance for en international karriere som Emmelie de Forest.

Brødrene Olsen har tjent millioner på at være med i Melodi Grand Prix. Mange millioner! Men det er langtfra nødvendigvis en guldrandet forretning at deltage i den traditionsrige musikkonkurrence.

De ti deltagere i årets Melodi Grand Prix får tre minutters promovering af deres musik i bedste sendetid, men ikke fede bankbøger af at stå på scenen i Horsens i aften - medmindre de altså som Jørgen og Noller Olsen også vinder Eurovision og derefter bliver feterede og efterspurgte stjerner rundt om i Europa.

Efter at have fået indblik i et par af de tidligere års Grand Prix-sangeres kontrakter kan Ekstra Bladet afsløre, at Danmarks Radio betaler omkring 10.000 kroner til deltagerne i musikkonkurrencen.

- Det er et ret lavt niveau, når man tager i betragtning, hvor mange dage artisterne skal stå til rådighed, siger Thomas Gisselmann Søemod, der er chefjurist i Dansk Artist Forbund.

- Vores overenskomst dækker kun det rent artistiske, og lige præcis i det her tilfælde er der jo tale om en slags pakkeløsning, hvor artisterne skal stå til rådighed, når der skal tages billeder, holdes pressemøder og andre promoveringsopgaver, og det afspejler honoraret ikke, siger han.

Ifølge Thomas Gisselmann Søemod får forbundet løbende henvendelser fra Grand Prix-sangere, der mener, at lønnen ikke hænger sammen med den store arbejdsindsats, som deltagelse i Grand Prix'et kræver.

- Artisterne skal stå meget til rådighed, derfor kan vi også kun opfordre dem til at forhandle sig frem til en bedre kontrakt, så løn og mængden af arbejde passer bedre sammen.

Ingen af deltagerne ved årets Grand Prix må fortælle, hvad de tjener på at stå på scenen i aften, og for en af de kunstnerne, som Ekstra Bladet har talt med, er det heller ikke så vigtigt.

- Det betyder ikke så meget.

Jeg ser det som en kæmpe chance, siger sangeren, der ønsker at være anonym.

- Principielt skal man da have løn for alt det arbejde, man udfører. Men lige i den her situation må jeg sige, at jeg er med for at få oplevelsen, siger sangeren.

Deltog i Eurovision før Grand Prix

Den sang har man hørt før i Dansk Artist Forbund, fortæller Thomas Gisselmann Søemod.

- Og jeg kan for så vidt godt forstå synspunktet. Jeg synes bare, at man glemmer, hvor mange dages arbejde man reelt har. Og i bund og grund sælger artisterne sig selv om en vare til DR, og den vare skal de have en ordentlig pris for, siger han og understreger, at forbundet nu oftest hører fra artister, der synes, at niveauet er for lavt.

- Men hvad med værdien af den eksponering, artisterne får i forbindelse med Grand Prix-' et? - Det er en uhåndgribelig størrelse, som er svær at gøre op. For nogen betyder den meget, for andre intet, siger chefjuristen.

Smugkig: Sådan bliver Grand Prix'et

Netop eksponeringen peger DR's underholdningschef, Jan Lagermand Lundme, på som noget særligt ved Grand Prix'et.

- Det er meget mere end et honorar at være med i Melodi Grand Prix. Deltagerne får lov til at vise sig selv og deres musik frem. Og vinderen får et vindue ud til hele Europa, siger han.

- Og vi holder os inden for tariffen, og det er det vigtigste for mig.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.