Så vildt sælger Yahya Hassan

Den aarhusianske digter har stadig godt fat i det købestærke og poesiglade publikum

Yahya Hassans stedfortræder, lillebror Abdullah Hassan, fortalte på udgivelsesdagen, at hans bror er indlagt. Video: Ritzau Scanpix.
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

Mandag måtte flere danske boghandlere melde udsolgt til de kunder, der stak hovedet ind i butikken for at købe den sorte digtsamling 'Yahya Hassan 2', der ud af det blå udkom fredag.

I Politikens Boghandel på Rådhuspladsen i København lyder meldingen, at man snildt kunne have solgt mindst det dobbelte antal af dem, man havde modtaget i den første sending, hvor man fik 150 eksemplarer.

Det forlyder dog, at der igen i dag skulle være friske forsyninger af de eftertragtede digte i butikken.

'Yahya Hassan 2'

'Yahya Hassan 2' er en meget personlig digtsamling fra Yahya Hassan, hvor han I 59 digte fortæller sin historie, fra han er 18 år, debuterende forfatter og selvudråbt 'præmieperker' med politibeskyttelse, til han bliver jaget vildt, voldsmand, fængslet, indlagt, 'psykoseperker' og uden et sted at være.

Det er digte om tvivl, sammenbrud, vrede og ensomhed, om volden og vanviddet i verden og i en selv og om at ville kærligheden og nærheden, men ikke kunne holde på den, lyder det i forlagets beskrivelse.

Da Yahya Hassan for seks år siden debuterede, blev hans digtsamling trykt i et beskedent førsteoplag på 800.

Digtsamlingen, der blot bar Yahya Hassans navn, endte med at sælge flere end 122.000 eksemplarer, hvilket er helt ekstraordinært for en dansk digtsamling.

Yahya Hassans nye digtsamling imponerer anmelderne

Yahya Hassan på bogmessen BogForum i Forum i København i kølvandet på udgivelsen af sin første digtsamling i 2013. Foto: Finne Frandsen
Yahya Hassan på bogmessen BogForum i Forum i København i kølvandet på udgivelsen af sin første digtsamling i 2013. Foto: Finne Frandsen
 

Glimrende
Klog af succes har forlaget valgt at trykke 25.000 af 'Yahya Hassan 2', og noget tyder på, at Gyldendal kommer til at starte trykke-maskinerne igen, hvis der skal være digtsamlinger nok til at tilfredsstille julehandlen, der knap nok er gået i gang.

- Salget af 'Yahya Hassan 2' går glimrende. Vi nærmer os de 10.000 solgte eksemplarer, meddeler forlagschef Simon Pasternak i et mailsvar til Ekstra Bladet.

Yahya Hassan fotograferet på gaden i Aarhus. Foto: Ernst van Norde
Yahya Hassan fotograferet på gaden i Aarhus. Foto: Ernst van Norde
 

'Yahya Hassan 2' sælges for 200 kroner i butikkerne, hvilket betyder, at 10.000 solgte eksemplarer er lig med en omsætning på to millioner kroner.

Skulle 'Yahya Hassan 2' ende med at sælge ligeså godt som etteren, betyder det en omsætning på tocifret millionbeløb.

Det vides ikke, hvor mange af millionerne, der tilfalder Hassan, der netop nu er frivilligt indlagt på Retspsykiatrisk Afdeling i Skejby i Aarhus.

Sædvanligvis modtager forfattere cirka 15 procent af udsalgsprisen eksklusive moms, hvilket i dette tilfælde vil være 24 kroner pr. solgt bog.

Yahya Hassans anden digtsamling siden debuten 'Yahya Hassan' i 2013. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Yahya Hassans anden digtsamling siden debuten 'Yahya Hassan' i 2013. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
 

Psykiatrisk behandling
24-årige Yahya Hassen blev for et år siden dømt til psykiatrisk behandling.

Han erkendte sig skyldig i 42 lovovertrædelser om alt fra vold og trusler til hærværk og brud på tilhold mod at opsøge en ekskæreste.

En retspsykiatrisk erklæring har fastslået, at digteren formentlig var sindssyg på de tidspunkter, da forbrydelserne fandt sted.

Blå bog:

 

Født: 19. maj 1995 i Aarhus V af palæstinensiske forældre.

Barndom/ungdom: Forældrene blev skilt, da han var syv år. Som 13-årig blev han fjernet fra hjemmet og anbragt på institution.

På et socialpædagogisk opholdssted udviklede den dengang 16-årige Hassan et kæresteforhold til en 38-årig kontaktperson. Kvinden blev senere dømt for at have haft samleje med Hassan.

Uddannelse: Yahya Hassan har gået på forfatterskolen.

Litteratur: I oktober 2013 udgav han bogen 'Yahya Hassan', der med 122.000 solgte eksemplarer blev den hidtil bedst sælgende debutdigtsamling.

Politik: I april 2015 bekendtgjorde Hassan, at han ville stille op til Folketinget for Nationalpartiet. Partiet nåede dog ikke at blive opstillingsberettiget, og Hassan stillede op som løsgænger, men blev ikke valgt.

Året efter blev han smidt ud af partiet, efter han var blevet anholdt for narkokørsel.

Yahya Hassan har en række domme for blandt andet tyveri, hæleri og for at have skudt en 17-årig mand i foden.

Gyldendal løfter sløret for stor Yahya Hassan-hemmelighed

LIGE NU
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksens styre er taget til fange

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind