Sådan fejrer Anne-Grethe Bjarup Riis sønnens sidste kræftbehandling

Skuespilleren og hendes familie har været igennem nogle hårde år med sønnen Gilberts sygdom, men senere i år har han sidste behandling, og det skal blandt andet fejres med en ferie

Anne-Grethe Bjarup Riis sammen med Gilbert. Foto: Anthon Unger
Anne-Grethe Bjarup Riis sammen med Gilbert. Foto: Anthon Unger

Vi kender hende fra roller foran kameraet i blandt andet 'Drømmen', men også bag kameraet, hvor hun eksempelvis har instrueret filmen 'Hvidsten Gruppen' om den danske modstandsgruppe under anden verdenskrig.

Nu er det dog et helt andet projekt, som Anne-Grethe Bjarup Riis arbejder på. Det har hun fortalt om i et stort interview med ugebladet Søndag.

En roman om, hvad der sker med en familie, når et barn får kræft. En situation som hun selv står i, da hendes søn, Gilbert, selv kæmper mod sygdommen.

- Vi er så heldige, at han har det godt og er sluppet godt igennem. Han render rundt og kan alting nu og har hår på hovedet. Han får ikke længere kemo intravenøst, men i pilleform, siger Anne-Grethe Bjarup Riis til Søndag.

Gilbert med et smil på læben - til november får han endnu mere at smile af. Foto: Anthon Unger
Gilbert med et smil på læben - til november får han endnu mere at smile af. Foto: Anthon Unger

Om torsdagen får han dog stadig 15 piller, der påvirker ham de næste tre dage, hvor han får psykisk angst og kvalme.

- Men slet ikke i samme målestok, som da han var rigtig syg, forklarer hun.

Wafande blev slået ved festival: Jeg er rystet

Det har været et langt sygdomsforløb for Gilbert, der i dag er ti år, som fik konstateret leukæmi for to et halvt år siden. Der er dog en ende på sygdommen, når han til november er færdig med sin sidste behandling. Dagen efter at Anne-Grethe Bjarup Riis fylder 52.

- Der er en tradition for, at man tager over på Rigshospitalet og afslutter det med balloner for at markere det, men vi gør også det, for Gilbert må jo ikke rejse nu, at vi i februar, når det er, at der er gået to måneder efter, at han er erklæret rask, så tager vi til Thailand i 14 dage. Men på dagen, der skal vi holde en fest, der skal vi invitere venner, for det skal simpelthen markeres, det skal det, siger hun til Ekstra Bladet.

Det tærer på alle kræfter
I interviewet slår hun fast, at hun er glad for, at hun er blevet mere end 50 år, så hun kan håndtere alt det, der sker.

- Jeg ser jo mange unge mennesker deroppe (Rigshospitalet, red.), og jeg tænker, at det må svært i et nyt forhold at stå med en lille et-årig og gå igennem sådan et traumatisk forløb, når man måske lige har mødt hinanden, og der er mange oplevelser, man ikke har haft med hinanden endnu. Så er det en af de første oplevelser, og det tror jeg er usandsynligt hårdt, uddyber hun overfor Ekstra Bladet.

Anne-Grethe Bjarup Riis var også instruktør på filmen 'Tarok'. Foto: Kamilla Bryndum/ritzau/
Anne-Grethe Bjarup Riis var også instruktør på filmen 'Tarok'. Foto: Kamilla Bryndum/ritzau/

Hun ligger da heller ikke skjul på, at det har været en hård omgang at se sin egen søn gå igennem så langt et sygdomsforløb.

Mascha efter brud meldt ud på Facebook: 'Jeg er så paf'

- Det tærer på alle kræfter, men samtidig gør det også stærk, fordi man finder ud af, at man bliver nødt til at stå sammen for at klare det, og det gør, at vi bliver utroligt stærke sammen. Man kommer også ind i svære perioder, hvor man ikke har mere energi, og hvor man bare har lyst til at hive stikket, men det kan man jo ikke. Derfor er det ekstra opslidende, at det er så lang tid, man er i den her situation.

Anne-Grethe Bjarup Riis er også startet et samarbejde med Rigshospitalet og Kræftens Bekæmpelse, der skal være med til at give endnu mere og bedre information til de familier, der bliver ramt af sygdommen.

- Jeg har faktisk lige fået en mail om, at vi har fået penge til, at vi kan gå i gang med projektet, så vi kan lave de her hjælpepakker og få folk ud til de her familier, så jeg er simpelthen så glad, siger hun.

Kræftsyg radiovært viser sig med paryk