Sådan klarer Kløvedal sygdommen

Når vejrtrækningen af og til besværes, finder den gamle søulk opmuntring i at drømme sig til varmere himmelstrøg

Troels Kløvedal blev sidste år tildelt Ridderkorset. Foto: Finn Hageman
Troels Kløvedal blev sidste år tildelt Ridderkorset. Foto: Finn Hageman

Trods livstruende sygdom: Troels Kløvedal fejrer 74 års fødselsdag

Barnebarnet afslører: Sådan går det med Troels Kløvedal

Det officielle Grækenland har besluttet at tildele eventyreren, forfatteren og filmproducenten Troels Kløvedal en særlig hædersbevisning i anledning af Kløvedals livslange indsats for Grækenland og græsk kultur. Det meddeles mandag i en pressemeddelelse.

Prisen uddeles af den græske kommunikations- og digitaliseringsminister, Nikos Pappas, på fredag i Athen.

Troels Kløvedal lider desværre som bekendt af den alvorlige sygdom ALS og har derfor ikke selv mulighed for at rejse til den græske hovedstad for at modtage prisen. Troels Kløvedals bror, Bjørn Erichsen, vil derfor modtage prisen på hans vegne, forlyder det.

Troels Kløvedal lider af lungesygdommen bronkiektasi, men også den sjældne og aggressive sygdom ALS, der langsomt lammer kroppen, har ramt søfareren. Foto: Janus Engel
Troels Kløvedal lider af lungesygdommen bronkiektasi, men også den sjældne og aggressive sygdom ALS, der langsomt lammer kroppen, har ramt søfareren. Foto: Janus Engel
 

Mikkel Beha afslører: Sådan har dødssyge Kløvedal det i dag

Glæde og opmuntring
- Jeg er dybt beæret over, at de græske myndigheder på denne måde ønsker at anerkende mit arbejde med at formidle den græske kulturrigdom - en kultur, som har en særlig plads i mit hjerte. Odysseus' rejse står for mig som alle rejsers moder og udgangspunktet for al europæisk nysgerrighed og eventyrlyst, siger Troels Kløvedal i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Når min vejrtrækning af og til besværes, giver det mig stor glæde og opmuntring at tænke på Ægæerhavets dybblå farve, det enestående attiske lys, det rosenrøde græske daggry og den stjerneklare græske himmel.

Den danske ambassadør i Grækenland, Michael Braad, kalder det en usædvanlig, men meget velfortjent hædersbevisning.

- Troels Kløvedal har gennem årene åbnet mange danskeres øjne for rigdommen i både den klassiske og den moderne græske kultur og bidraget til at styrke de i forvejen meget stærke bånd mange danskere har til Grækenland, siger Michael Braad.

Kløvedal-klanen i Kine. Foto: Troels Kløvedal
Kløvedal-klanen i Kine. Foto: Troels Kløvedal
 

Mikkel Beha rørt til tårer: Far fik den største ære

Græsk logbog
Troels Kløvedal har altid haft en særlig passion for Grækenland. Hans jordomsejlinger er alle begyndt og afsluttet i græske farvande, og han har besejlet alle græske øer.

I 1982 udgav han sin første bog om Grækenland 'Fra mit hjerte, min køjesæk og min græske logbog'.

Han har siden udgivet en række andre bøger om Grækenland. I 2016 producerede Kløvedal den populære tv-dokumentarserie 'Nordkaperen i Grækenland', hvor han sejlede i kølvandet på sin græske helt Odysseus.

Mikkel Beha: Jeg skal sige farvel til min store, stærke far