Sara Bros bryster skal fjernes: Disse kendte kvinder fik også brystkræft

Sara Bro fortalte fredag, at hun skal have foretaget en dobbelt mastektomi. Men hun er langt fra den eneste kendis, der er stået frem og fortalt om sit sygdomsforløb

Sara Bro har besluttet at få fjernet begge bryster. Det fortæller hun modigt på sin instagram-profil. Foto: Jonas Olufson
Sara Bro har besluttet at få fjernet begge bryster. Det fortæller hun modigt på sin instagram-profil. Foto: Jonas Olufson

Den folkekære morgenvært på P3 Sara Bro har fået et tilbagefald, efter hendes læger har konstateret, at hun har et forstadie til brystkræft.

Derfor meddelte hun fredag på Instagram, at hun skal have fjernet begge bryster.

- Jeg har gået til årlige kontroller, siden jeg for 15 år siden havde brystkræft. Til min seneste kontrol var der desværre et forstadie til brystkræft. Jeg blev tilbudt en dobbelt mastektomi, så jeg aldrig kan få brystkræft igen, og det har jeg sagt ja til, skriver hun.

Men den smukke radiovært er langt fra den eneste kendte personlighed, der er stået frem og fortalt åbent om sin sygdom.

Karina Frimodt - Fik fjernet det ene bryst

Frimodt opdagede knuden, da hun deltog i Vild med dans. Foto: Mogens Flindt
Frimodt opdagede knuden, da hun deltog i Vild med dans. Foto: Mogens Flindt

'Vild med dans'-danserinden Karina Frimodt fortalte i 2015, at hun skulle gennem et større kræftbehandlingsbeløb. Danseren fandt under 'Knæk Cancer'-ugen på TV2 en knude i sit ene bryst.

Frimodt beroligede sig selv med, at der nok var tale om en vandcyste, og slog det hen. Men det var forstadier til kræft, som lægerne fandt i hendes bryst.

Dagen før nytår fik hun fjernet knuden i brystet og noget omkringliggende væv. Kort tid efter blev der dog fundet fire nye knuder i det væv, der var taget ud.

Det betød endnu en operation - og selvom Karina Frimodt på det tidspunkt stadig kunne vælge at beholde sit bryst, valgte hun en anden løsning.

Det højre bryst blev fjernet, og hun fik senere en rekonstruktion. Hun er i dag sygdomsfri.

Angelina Jolie - Fik fjernet bryster og æggestokke

Foto: AP
Foto: AP

Det var en beslutning om at forebygge kræft, da Angelina Jolie tilbage i 2013 valgte at få fjernet begge sine bryster. Hun mistede både mor, bedstemor og tante til kræft og var selv i højrisiko for at få sygdommen.

Men det indgreb var langt fra det eneste, som den modige skuespillerinde valgte at få fjernet. To år efter brysterne blev fjernet, valgte Angelina Jolie at få fjernet både livmoder og æggestokke.

Den 39-årige skuespillerinde blev testet for kræft i æggestokkene, da hendes læge opdagede en cyste. Lægen ringede og fortalte, at der var tegn på kræft, og Angelina skulle have en nærmere undersøgelse, skrev Peoples Magazine dengang.

Kun få timer efter hun fik beskeden om, at der var tegn på kræft, opsøgte hun kirurgen, der behandlede hendes mor, Marcheline, der døde af kræft i æggestokkene i 2007.

Fem dage senere kom testresultatet, der var negativt. Men Angelina ville ikke løbe risikoen, og hun fik derfor fjernet det hele.

-Jeg føler mig feminin, og mit valg er baseret på, hvad der er bedst for mig og min familie. Jeg ved, mine børn vil aldrig behøver at sige: Mor døde af kræft i æggestokkene, skrev Angelina Jolie på daværende tidspunkt.

Hun fik efterfølgende en rekonstruktion af begge bryster.

Ghita Nørby - Et bryst opereret væk

Den folkekære skuespiller Ghita Nørby fik i 2010 konstateret brystkræft. Som følge af sygdommen fik hun fjernet det ene bryst.

- Da jeg lå på hospitalet - hvad jeg kun gjorde i halvandet døgn - så tænkte jeg, at vi skulle have et emne, der hed 'hov - hvor blev kavalergangen af?´For man er nødt til at have sin humoristiske sans i brug, ellers er livet forfærdeligt at have indenbords, har Ghita Nørby tidligere fortalt til BT.

Skuespillerinden har desuden haft underlivskræft, og sygdommen har ikke kun sat sine fysiske sat sine spor.

- Har du en gang haft kræft, så har du det altid, man slipper det aldrig. Men det vil ikke sige, at du ikke også glemmer det. Jeg lever med det og går ikke rundt og spekulerer på det hvert sekund. Og det er det vigtigste. Du skal ikke bruge kræfter på at kæmpe med det, man skal bruge kræfterne på at leve med sin kræftsygdom. Og det er det, jeg gør. Så det er på den måde, jeg tackler en situation, der aldrig vil forlade mig, for det er jo ligegyldigt hvad jeg gør, jeg vil altid have påmindelsen i form af arret, fortæller Ghita Nørby til lokalavisen.dk

Anastacia - Fik brystkræft to gange

Den smukke sangerinde har to gange været ramt af brystkræft. I 2003 gik hun til lægen, fordi hun ville have lavet en brystreduktion. Men lægen fandt en knude, der senere viste sig at være kræft. Anastacia måtte derfor igennem en større operation og senere kemo for at få bugt med den frygtede sygdom.

Men i 2013 blev sangerinden endnu en gang ramt af kræften.

Anastacia er desværre blevet diagnosticeret med brystkræft for anden gang, efter at have overlevet sygdommen i 2003. 'Derfor har hun været tvunget til at aflyse alle sine forestillinger og rejser indtil videre,' lød det dengang i en pressemeddelelse.

Anastacia valgte efterfølgende at få fjernet begge bryster for at blive rask. Hun har efter operationen fået lavet nye bryster, som hun i juni stolt viste frem for at gøre opmærksom på sygdommen.

Kylie Minogue - fik flere til at gå til tjek

Kylie Monogue. Foto: AP
Kylie Monogue. Foto: AP
 

Den australske sangerinde Kylie Minogue var ikke bange for at være ærlig for offentligheden, da hun i maj 2005 fik konstateret brystkræft. Allerede en uge efter blev hun opereret og startede kemoterapi.

Hun fik ikke fjernet sine bryster.

- Jeg satte aldrig spørgsmålstegn ved, om jeg skulle fortælle om sygdommen. Ikke en gang i et splitsekund tvivlede jeg på, om jeg skulle være åben omkring det, sagde hun i 2015 ifølge The Guardian.

Kylie Minogue undergik behandling i Frankrig, og i 2008 udtalte den daværende franske kulturminister, Christine Albanel, at man havde oplevet en stor stigning i interessen blandt kvinder for at få deres bryster undersøgt for eventuelle forstadier til kræft.

- Lægerne går endda så vidt som at sige, at det er en Kylie-effekt, der gør, at unge kvinder få modet til at blive undersøgt, sagde ministeren.

Minogue går til jævnlige tjek, og hun er stadig sygdomsfri.

Olivia Newton-John fik fjernet hele brystet

Olivia Newton-John. Foto: AP
Olivia Newton-John. Foto: AP
 

Den folkekære australske sangerinde og skuespiller fik konstateret brystkræft den samme weekend, som hendes far døde i 1992. Sygdommen var så fremskreden, at hun fik fjernet det ene bryst, og siden har hun brugt meget energi på at øge opmærksomheden omkring forskning af kræft.

Således fungerer hun som frontperson i flere indsamlinger til forskning i kræft, og hun lægger navn til et Wellness- og research-center inden for kræft i Australien.

Sangerinden er i dag 62 år.

Ekstra Bladet har forsøgt at indhente en kommentar fra Sara Bro.