Saszeline i shitstorm over konspirationsteorier

Kendissen er den seneste uge kommet på dybt vand på det sociale medie Instagram, efter hun har delt en række artikler og videoer om coronavirus

Den 38-årige Saszeline Emanuelle Dreyer er endt i lidt af en shitstorm på Instagram. Foto: Mogens Flindt
Den 38-årige Saszeline Emanuelle Dreyer er endt i lidt af en shitstorm på Instagram. Foto: Mogens Flindt
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

Der er flere, der kalder de historier, som den tidligere S.O.A.P-sangerinde deler på sin Instagram-profil, for konspirationsteorier.

Den seneste uge har hun blandt andet delt indhold, som påstår, at Microsoft-grundlæggeren, Bill Gates, har planer om indsprøjte en mikrochip i de personer, som får en fremtidig coronavaccine. 

Hun stiller også spørgsmålstegn ved, hvorvidt det er en god idé at få en kommende vaccine, fordi der kan være ukendte bivirkninger. Saszeline Dreyer, som tidligere hed Saseline Sørensen, har i skrivende stund 91,800 følgere på Instagram.

Se også: S.O.A.P.-sild skrotter Saseline efter numerologi

På sin Instagram-historie skriver hun til sine mange tusinde følgere: 'Jeg tror på moder jord. Ikke på medicin, ikke på vacciner'

- Ansvarsfralæggelse af værste skuffe
Det har nu fået en række andre med talerør på Instagram til at gå imod Saszeline, fordi de mener, at hendes adfærd på sociale medier kan være samfundsskadelig, fordi den ifølge dem er misvisende. 

- Når man har et talerør, som Saszeline i den grad har, så synes jeg, det er enormt vigtigt, at man er sit ansvar bevidst, i forhold til at man kan påvirke folk. Man kan påvirke dem i forhold til de valg, de træffer, og mere specifikt efter de valg de ikke træffer, siger sundhedsdebattøren Morten Svane til Ekstra Bladet.

Se også: Må man sige det?? Saszeline træt af at være mor

Han mener, at Saszeline i sidste ende kan påvirke folk til at vælge ikke at blive vaccineret. Saszeline selv påstår på sin Instagram-profil, at hun udelukkende opfordrer folk til at stille spørgsmål. 

- Det er ansvarsfralæggelse af værste skuffe, det der med bare at lægge noget op, og så undgå at skulle argumentere for sine holdninger, og sige 'nu kan i selv undersøge det', slår Morten Svane fast.

Foto: Malthe Zimakoff
Foto: Malthe Zimakoff

- Konspirationsteorier forvirrer ganske enkelt folk, fordi det mudrer billedet om, hvad der er sandt, og hvad der ikke er sandt. Og det skaber mistillid til vores myndigheder, til videnskaben og til medierne, fortæller Morten Svane.

- Det betyder ikke, at vi ikke skal være kritiske og stille spørgsmål. Det skal vi også, men vi skal gøre det på et lødigt grundlag, siger Svane.

Kan være farligt
Ditte Kirk, som er kendt for at debattere influencers, når det kommer til etiske spørgsmål, mener også, at Saszelines seneste delinger er problematiske. 

- Konspirationsteorier er jo som sådan ikke en ny ting, det har jo altid eksisteret i en eller anden grad, men under en pandemi, som vi står i nu, kan det have vidtrækkende konsekvenser. Det er ikke længere en eller anden type, der sidder i en kælder og skriver det til sine venner. Det bliver udbredt på en platform med næsten 100.000 følgere, siger Ditte Kirk til Ekstra Bladet.

Ditte Kirk er ikke i tvivl om, at det kan være farligt med den information. Foto: Privat
Ditte Kirk er ikke i tvivl om, at det kan være farligt med den information. Foto: Privat

Se også: Saszeline i sorg: Trækker stikket efter dødsfald

Hun mener, at det kan være farligt, at få folk til at tvivle på vores systemer i Danmark.

- Fordi hun givetvis har mange flere, der lytter på det, hun siger, end der måske er folk, der lytter på dem, der reelt har noget viden om den her situation, risikerer hun, at der sker en skævvridning, når hun synes, at man skal lytte til sig selv først og fremmest. Det skal man i min optik ikke i sådan en situation her. Det er vigtigt, at man lytter til dem, som ved noget om det, siger Ditte Kirk om Saszeline Dreyers delinger på Instagram.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Saszeline Dreyer, som ikke er vendt tilbage på vores henvendelse.

Det siger Lægemiddelstyrelsen

Ekstra Bladet har talt med Direktør i Lægemiddelstyrelsen, Thomas Senderovitz, han mener følgende om Saszelines budskab:

- Jeg synes, at det er enormt ærgerligt, at når man er kendt, at man så medvirker til at sprede misinformation - i det her tilfælde om vacciner. Og specielt i sådan en alvorlig pandemi, som vi har øjeblikket. Det, synes jeg, virkelig ikke er klædeligt. Det gør mig enormt ærgerlig. Faktisk bliver jeg rigtig irriteret over det, siger han og fortsætter:

- Jeg synes, hun skal holde sig til at have en Instagram-profil, hvor hun deler andre budskaber med sin musik. Hun har i sagens natur ikke forstand på vacciner og sikkerhed. Det kan man ikke forvente af hende, at hun skal have, så det, synes jeg, hun skal overlade til sundhedsmyndighederne, siger Thomas Senderovitz.

Han fortæller videre om den kommende vaccine:

- Det er enormt grundigt arbejde, der ligger til grund. Vi kunne ikke drømme om at godkende en vaccine, der vil skabe flere problemer i dag end fordele. Derudover følger man vaccinerne ekstremt nøje, når de er blevet godkendt.

- Det drejer sig om, om man som samfund vil have bugt med de her smitsomme sygdomme, altså polio, kopper, dødelige sygdomme, mæslinger, og så videre, og nu også Covid-19. Det får man altså ved vacciner, det er vejen frem.

Saszeline har tidligere fortalt til Ekstra Bladet, at hun er færdig som popsanger. Læs hendes historie her (+)

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+