Se de voldsomme billeder: Kira Eggers alvorligt forbrændt

Kira Eggers advarer nu andre, der overvejer at investere i en biopejs

Kira Eggers med sin voldsomt forbrændte hånd. Foto: dkira.com
Kira Eggers med sin voldsomt forbrændte hånd. Foto: dkira.com

- Lad det her være en pæn advarsel til folk. Jeg skal i hvert fald aldrig have sådan en inden for mine døre igen.

Sådan lyder det fra Kira Eggers, der i weekenden gennemlevede sit livs mareridt, da hun skulle antænde sin og kæresten Thomas' biopejs. Her er det vigtigt, at man ikke putter bioethanol på, imens den stadig er varm. Men da pejsen var gået ud lidt tidligere, tænkte Kira ikke på det, da hun hældte bioethanol på.

På sin blog beskriver Kira Eggers, hvor stærkt det derefter gik.

- Jeg bukker mig ned med bioethanolen - altså dunken - i hånden og begynder at hælde. Jeg opdagede meget hurtigt, hvad der skete, men kunne intet stille op, det gik så stærkt. Bioethanol antænder med det samme modsat træ. Det sagde WUUSHHHH, og flammerne stod pludseligt ud af biopejsen lige op imod mit hoved. Jeg når ikke at flytte mig, før flammerne har fat i mig. Jeg smider bioethanolen fra mig, da jeg opdager, at ilden tager fat i mit tøj, skriver hun på bloggen.

Ild i mig
Kæresten fór op af sofaen og flåede det brændende tøj af Kira, imens han trak gulvtæpperne væk under møblerne. Bioethanolen løb stadig ud af dunken, og ilden bredte sig derfor fortsat, inden Thomas også fik styr på den. Ved hjælp af vand, tøj, tæpper og puder lykkedes det at få slukket flammerne.

Kira Eggers' hånd efter ulykken. Foto: dkira.com
Kira Eggers' hånd efter ulykken. Foto: dkira.com

Herefter kunne Kira konstatere, at hun havde skader i hår, på halsen, i ansigtet og særligt på den venstre hånd.

- Hvis ikke Thomas havde været der, så ved jeg ikke, hvad der kunne være sket. Hvis jeg selv skulle være nået ud i badet uden at antænde hele stuen, der var jo ild i mig. Thomas stod og så på sin kæreste som en levende fakkel, siger Kira Eggers til Ekstra Bladet.

- Frygtede du for dit liv?

- Jeg tænkte mere, at jeg skulle handle hurtigt, ellers ville jeg dø. Jeg må indrømme, at jeg på et tidspunkt tænkte 'stopper det her nogensinde'. Man skal fandeme handle hurtigt og rationelt. Det mindste fejltrin kan antænde nye ting, siger Kira Eggers.

- Hvor slemt står det til med dig?

- Nogle hår er svitset, og jeg er brændt i den ene side af ansigtet, men man kan ikke se det. Min hånd er smeltet, men det er heldigvis ydersiden af hånden. Den må ikke få sol det næste år, mens hudcellerne gendanner sig selv. Det har været et kæmpe chok, og Thomas har fortalt mig, at jeg godt kan få hans opmærksomhed væk fra fodbold på andre måder end at tænde ild til mig selv, forklarer Kira Eggers.

Hvad er en biopejs?

En biopejs er et alternativ til gas- og traditionelle pejse. Den brænder på bioethanol, der er et organisk brændstof lavet på eksempelvis majs og kartofler og behøver derfor hverken skorsten eller brænde.

Ethanolen påfyldes pejsens brænder og tændes med en lighter eller tændstik. Ilden slukkes igen ved kvælning.

Kilde: biopejs.com

Koldt vand
Sammen med Thomas tog hun på skadestuen, hvor hun blev bedt om at lægge hånden i koldt vand og vente til, at hun kunne have den ude af vandet i 20 minutter uden smerter, før de kunne behandle hende. Den øvelse tog tre timer.

- Det var et levende mareridt. Min værste frygt har altid været at dø i en ildebrand. Havde jeg været alene, havde jeg måske ikke kunnet slukke den. Nu skal hånden vaskes og smøres. Jeg passer den, som den skal, forklarer hun.

Biopejsen er allerede solgt, fortæller Kira Eggers. Og hun opfordrer samtidig andre til at passe på.

- Man skal virkelig tænke sig om og huske, at pejsen skal være helt kold, før man tænder den igen. Hvis du er i tvivl, så hold dig væk. Det går meget, meget stærkt, når man tænder op, siger hun.

- Jeg skal aldrig have sådan en inden for mine vægge igen. Og fremover skal vi have en brandslukker og et brandtæppe i hjemmet.

Beredskabsstyrelsen oplyser til Ekstra Bladet, at man har registreret en håndfuld ulykker i de senere år, hvor biopejse har været involveret. Den statistik dækker dog kun over tilfælde, hvor brandvæsenet kaldes ud.

5 gode råd

  • Følg brugsanvisningen i forhold til hvor biopejsen skal stå, eller hvordan den skal hænges op.
  • Sørg for at rummet er ventileret, så der ikke opstår kulilte.
  • Pejsen skal holdes på afstand af brandbare materialer, børn og husdyr.
  • Brug kun den type brændstof der står i vejledningen og fyld kun på, når biopejsen er slukket og kølet af.
  • Gå aldrig fra en tændt biopejs.

Sikkerhedsstyrelsen oplyser til Ekstra Bladet, at man 'meget gerne hører fra forbrugere, der har oplevet farlige situationer på trods af, at brugsanvisningen er fulgt. Det er sager, som vi tager meget alvorligt'.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen