Se den her: Familiens rørende farvel til Grunwald

Den kendte skuespillers familie har skrevet en ganske særlig dødsannonce

Lily Weiding og hendes tre døtre sendte en smuk hilsen til den afdøde Morten Grunwald. Foto: Ritzau Scanpix
Lily Weiding og hendes tre døtre sendte en smuk hilsen til den afdøde Morten Grunwald. Foto: Ritzau Scanpix

Morten Grunwald sov stille ind onsdag 14. november på hospice, blot en måned efter han første gang havde fortalt offentligt, at han var ramt af kræft i skjoldbruskkirtlen.

I dag kan man læse familiens smukke afsked med den 83-årige skuespiller og teaterleder i en dødsannonce i Berlingske.

'Mens graven kastes,

vuggen gynger,

et øjeblik stråler lyset,

og så er det nat igen.'

Sådan lyder passagen fra teaterstykket 'Mens vi venter på Godot' fra 1947, der er skrevet af den irsk-franske forfatter Samuel Beckett, hvis værker Grunwald var optaget af hele sit liv.

Som afsendere står hans nærmeste familie - hustruen, Lily Weiding, deres datter, Tanja Grunwald, og Lilys døtre Julie og Xenia.

Morten Grunwald og Lily Weiding med hendes døtre, Julie og Xenia. Foto: Ebbe Andersen
Morten Grunwald og Lily Weiding med hendes døtre, Julie og Xenia. Foto: Ebbe Andersen
 

Konen taler ud om Grunwalds død: Sådan var hans sidste tid

Og netop 'Mens vi venter på Godot' havde en særlig betydning for ham. Han havde sat det op intet mindre end tre gange i løbet af sin lange karriere. Første gang spillede han selv over for Olsen Banden-kollegerne Ove Sprogøe og Poul Bundgaard i 1977 på Bistol Teatret, som han selv var leder af.

Siden instruerede han den i 90'erne på Betty Nansen Teatret, hvor han var teaterchef, og satte den senest op i 2013 på Folketeatret.

Blå bog

Morten Grunwald blev født i Odense i 1934.

Han blev uddannet på Odense Teater og Det Kongelige Teaters elevskole.

Gift med Lily Weiding, som han dannede par med fra 1965. Parret har datteren Tanja.

Grunwald, der har medvirket i mere end 50 danske film, slog igennem i '5 mand og Rosa' fra 1964 og 'Slå først, Frede!' fra året efter.

Han er dog især kendt og elsket for rollen som Benny i 'Olsen Banden'-serien. Første film i den 14 film store serie ramte biograferne for præcis 50 år siden.

Morten Grunwald havde ved siden af sit virke som skuespiller også succes som teaterleder for Bristol Teatret, Betty Nansen Teatret og senest ni år på Østre Gasværk frem til 1998.

Han fortsatte sin karriere helt frem til 2017, hvor han gik officielt på pension efter forestillingen '3 x Beckett' på Østre Gasværk.

Til Berlingske har han forklaret, at hans livslange fascination af Beckett startede i 1957, hvor han var taget til København fra Fyn for at aflægge prøve på Det Kongelige Teaters elevskole. Om aftenen så han stykket for første gang.

- Bortset fra den udsøgte dramatiske konstruktion, hans værk er, bortset fra, at han er en blændende sprogkunstner – så elsker han at udfordre sig selv og sine medmennesker. Han foretager er en filosofisk-satirisk vittig, poetisk kortlægning af vores allesammens eksistentielle vilkår. Der er ikke et overflødigt gram i nogen af dialogerne, forklarede han avisen i 2013.

Morten Grunwalds sidste optræden blev da også forestillingen '3 x Beckett' på Østre Gasværk i 2017, som han var chef for i perioden 1989 til 1998. Dermed var ringen sluttet.

Grunwald med datteren Tanja. Foto: Benjamin Kürstein
Grunwald med datteren Tanja. Foto: Benjamin Kürstein

Tyskland mindes 'Benny aus der Olsenbande'

Ville ikke i behandling
Grunwald fortalte ærligt om sin svære sygdom blot en måned før sin død.

- Jeg er ramt af kræft i skjoldbruskkirtlen. Jeg kan ikke helbredes. Jeg er blevet tilbudt strålebehandling. Det ønsker jeg ikke. Bortset fra tab af energi har jeg det ganske fint, forklarede han til Ekstra Bladet i oktober.

- Det er desværre sådan, at jeg ikke ved, hvor mange måneder jeg har tilbage at leve i, sagde han og understregede, at han har haft et godt og langt liv.

Morten Grunwalds sidste tale blev i øvrigt fanget på video af Olsen Banden Fanklub, der har delt den søde hilsen.

Han bliver bisat tirsdag 27. november.

Ulf Pilgaard om vennens død: - Jeg er helt smadret