Stor nedtur: Udredes for alvorlig sygdom

Stig Elling er lige nu i udredning for Parkinsons sygdom

Følg Underholdning
Følg Danske kendte

Rejsekongen Stig Elling går igennem en svær tid i øjeblikket.

I de sidste par måneder har han fået sværere og sværere ved at bevæge sig og foretage simple hverdagsting, som før ikke har været et problem.

Det har ført til, at han netop nu er i gang med et større udredningsforløb, da læger har mistanke om, at han lider af Parkinsons sygdom.

Stig Elling: - Tiden er inde

Det fortæller 72-årige Stig Elling til Ekstra Bladet.

- Situationen er sådan, at det ikke går så godt. Lægerne ved ikke rigtig, hvad det er på nuværende tidspunkt, men jeg er under udredning for Parkinsons sygdom og skal igennem en masse store undersøgelser den næste tid, siger Stig Elling og fortæller mere om, hvilke symptomer der har sneget sig ind på ham den seneste tid:

- Jeg kan ikke gå ret langt, og jeg har altid været vant til at spadsere og gå lange ture med mine hunde. Det kan jeg ikke mere, og sommetider har jeg også svært ved at vende mig. Det er kommet langsomt, men snigende, siger rejsekongen, der er tydeligt berørt af situationen.

Stig Elling stiftede som 17-årig Fortunrejser med kontor i forældrenes dagligstue og kom siden i lære i Raffels Rejser. I 1980 stiftede han Sol-Rejser, der efterfølgende gik sammen med Fritidsrejser, Falke Rejser og Team Sterling og blev til Star Tour, som i dag hedder TUI. Foto: Linda Johansen
Stig Elling stiftede som 17-årig Fortunrejser med kontor i forældrenes dagligstue og kom siden i lære i Raffels Rejser. I 1980 stiftede han Sol-Rejser, der efterfølgende gik sammen med Fritidsrejser, Falke Rejser og Team Sterling og blev til Star Tour, som i dag hedder TUI. Foto: Linda Johansen

Ignorerede symptomer
Ifølge Stig Elling ignorerede han i starten symptomerne, men efter en rum tid kunne han ikke længere bare lade stå til.

- Jeg var ikke så god til at være opmærksom på det, men da jeg i en længere periode kunne mærke, at jeg slet ikke havde kræfter som før, og at jeg var nødt til at aflyse forskellige jobs, så blev jeg nødt til at reagere.

- Samtidig er folk begyndt at bemærke, at jeg går og dingler på gaden, og at jeg ikke er så stabil på benene mere, som jeg har været før. Der er mange, der har spurgt, om jeg var okay, og om jeg havde det godt, og det har jeg jo måttet sande nu, at jeg ikke er, og det vil jeg bare gerne være ærlig omkring. Det er en virkelig stor nedtur, forklarer han.

Fakta om Parkinsons sygdom

  • Parkinsons sygdom er en af de almindeligste neurologiske sygdomme.
  • Ca. 7300 mennesker lever i Danmark med Parkinsons sygdom, men mange flere er som pårørende påvirkede af sygdommen.
  • Gennemsnitsalderen ved diagnosestillelse er 61 år, men sygdommen optræder dog også hos yngre personer helt ned i slutningen af 20'erne.

Parkinsons sygdom har følgende typiske symptomer:

  • Rysten
  • Muskelstivhed
  • Langsomme og træge bevægelser

Kilde: Parkinsonforeningen

Ramt af ny depression
Stig Elling har tidligere fortalt åbent om, at han før har kæmpet med depression. Og netop depressionen er desværre vendt tilbage, i takt med at rejsekongen har fået det værre.

- Jeg må nok erkende, at depressionen er vendt tilbage på grund af alle de her ting. Når man har været vant til at rejse og være meget aktiv, og man pludselig ikke kan det mere, og man vågner op hver morgen og dårligt nok kan bevæge sig eller gøre helt simple ting, så er det en meget stor omvæltning, og det har virkelig ramt mig. Det har gjort mig deprimeret. Det er en virkelig trist tid, siger Stig Elling og fortæller, at han derfor i øjeblikket blandt andet går til psykolog for at håndtere depressionen.

Rejsekongen Stig Elling vinker for alvor farvel til politik

Alligevel forsøger Stig Elling at bevare håbet og det gode humør, selvom tingene ikke går hans vej lige for tiden.

- Jeg er aktiv oppe i hjernen - trods alt. Jeg arbejder stadig som rejseambassadør. Så jeg er ikke gået helt i stå. Men det er kommet bag på mig, at jeg pludselig står i den her situation, siger han og fortsætter:

- Men det skal ikke være negativt det hele, for jeg har et godt liv. Men at være rejsekonge og at have kunnet det hele, og så kan man det ikke lige pludselig - det er svært.

Rejsekonge i sorg: Har mistet sit 'barn'

- Hvordan holder du humøret oppe i den her svære tid?

- Der er stor opbakning og støtte fra både familie og venner og især min samlever, Steen. Hvis det ikke var for Steen, ville jeg ikke leve i dag, siger han med et smil og fortsætter:

- Jeg er fortrøstningsfuld. Jeg er 72 år nu, og jeg er den eneste rejsekonge, der er tilbage. Det skal ikke slutte nu. Der må være nogle år tilbage i mig uanset hvad, og jeg vil dø i manegen. Jeg håber bare snart, at jeg får afklaring og vished om, hvad jeg fejler. Det er det vigtigste, og så må jeg tilpasse mig situationen.

Stig Elling søger orlov: Ramt af depression

Husk at gå til lægen
Om 14 dage skal Stig Elling til en undersøgelse på et privathospital, som forhåbentlig kan tage ham et skridt nærmere på at få afklaring på, hvad han fejler. Flere undersøgelser følger i januar.

Hele forløbet har fået Elling til at reflektere mere over sin egen dødelighed.

- Man skal mærke efter og reagere på, hvis man kan mærke, at der er noget galt og lade være med at gå med det alt for længe og ignorere det, som jeg gjorde. Jeg er jo et typisk eksemplar på en mand, der tror, at jeg kan det hele, og det kan jeg bare ikke, når det kommer til stykket, understreger han.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind