Stor uenighed: Yahyas terror-kommentar deler vandene

Ghetto-digteren har sat gang i Twitter med kommentar om, at han forstår den formodede gerningsmand fra sidste weekends terrorattentat i København

Yahya Hassan deler vandene. Nogle er vilde med hans udtalelser i Politiken, mens andre tager afstand. (Foto: Polfoto)
Yahya Hassan deler vandene. Nogle er vilde med hans udtalelser i Politiken, mens andre tager afstand. (Foto: Polfoto)

Han er altid mand for et citat eller to, der er skåret direkte til en god artikel-overskrift.

Og i dag gør han det så igen.

I Politiken fortæller Yahya Hassan, at han forstår den formodede gerningsmand fra sidste weekends terrorangreb på Krudttønden og den jødiske synagoge i København. Et angreb, der kostede to uskyldige livet, sårede fem betjente og også førte til, at gerningsmanden selv mistede livet til politiets kugler.

- Selvfølgelig skal man nedkæmpe sådan en idiot. Men... jeg forstår ham, siger ghettodigteren fra Trillegården ved Aarhus og forklarer, at der er flere ligheder i hans og den formodede gerningsmands liv. De har begge været fanget på bunden af samfundet. De har begge stukket nogen ned. De har begge været involveret i kriminalitet. De har begge palæstinensiske forældre.

Men der er dog også en væsentlig forskel. Omar Abdel Hamid El-Hussein greb til våben. Yahya Hassan greb sin pen og udgav en digtsamling.

Yahya Hassan: Jeg forstår attentatmand fra Mjølnerparken

Bemærkningen om terroristen står ikke alene i interviewet, hvor Yahya Hassan også opfordrer til at overveje, hvordan ytringsfriheden bruges. For ham er det sådan set ikke et problem, at profeten Muhammad bliver tegnet. Det er først et problem, når kunsten bliver brugt politisk af medier og politikere.

- De er kun interesserede i at sige: Islamkritik. Og: Ytringsfrihed. Og så bliver kunsten og værdierne udhulet. Jeg siger ikke, at vi skal stoppe med at trykke tegningerne. Men hvis vi tegner bare for at tegne og lave ravage og vise, at vi tør, så er det plat, siger han til Politiken.

Yahya Hassan som hemmelig DF-julemand

Den holdning møder han stor opbakning til på Twitter.

'Som altid værd at lytte til', lyder det blandt andet i en kommentar, mens en anden Twitter-bruger skriver:

'Yahya Hassan er vigtig for os. Vi skal passe ekstra godt på ham.'

Også erhvervslederen Stine Bosse roser Yahya Hassan på det sociale medie, hvor hun skriver:

'En stemme fra 'de unge vrede mænds verden' - læs og forstå - lidt mere', skriver hun og  og linker til Politikens artikel, hvor Yahya Hassan blandt andet også advarer mod at overføre en kriminel, ung mands handlinger til alle andre muslimer.

- Altså: Hvorfor kalder vi den formodede gerningsmand til drabene i København for muslim? han er sgu da først og fremmest kriminel. Hvorfor har vi et behov for at skabe en parallel mellem en kriminel voldsmand og den almindelige muslim, når vi ikke gør det mellem en sindssyg HA'er og den almindelige dansker? spørger den 19-årig poet.

Anklager: Yahya Hassan skal i fængsel for vold

Der er dog også flere, der bestemt ikke bryder sig om Yahya Hassans holdninger. Især bemærkningen om at han forstår den formodede gerningsmand er for meget for Dansk Folkepartis Søren Espersen, der ikke længere gider at høre på den unge digter, som han i sit tweet er kommet til at klade Yahir i stedet for Yahya.

'Yahir Hassan 'forstår godt gerningsmanden'(dobbeltmorder-terroristen). Herfra: Færdig med Yahir...!' skriver politikeren.

Yahya om lærerinde-sex: Skulle have valgt en ko

Andre politikere er også ude med riven efter Yahya Hassan. Venstres Jakob Engel-Schmidt skriver på Twitter:

''Slap af med ytringsfriheden', er muligvis det dummeste Yahya Hassan kommer til at sige. Mon han nu sender livvagterne hjem?'

Fra Liberal Alliances Merete Riisager lyder det:

''Slap af med den ytringsfrihed' siger Yahya Hassan, der selv lever med livvagter fordi han har ytret sig. Hvor er det ironisk.'

Dømt for sex med Yahya: Nu taler hun ud på facebook

Yahyas lærerinde for retten: Står til fire års fængsel

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri