Syg designer om tv-show: Jeg kastede op mellem optagelserne

Ilse Jacobsen nægter at lade sig slå ud af sin leddegigt

Ilse Jacobsen, her nummer to fra højre i 'Løvens hule', mærkede sygdommen første gang i 1998. Foto: United Productions/DR
Ilse Jacobsen, her nummer to fra højre i 'Løvens hule', mærkede sygdommen første gang i 1998. Foto: United Productions/DR

Designer Ilse Jacobsen var en af de fem iværksættere, som i DR-programmet 'Løvens hule', skulle hjælpe nye talenter i gang med kreativ sparring og økonomisk investering.

Den 55-årige modedronning har siden 1993 arbejdet sig op fra  op fra en enkelt butik i hjembyen Hornbæk til en kæmpe virksomhed, der i dag sælger sit design over hele Europa og også tæller blomsterbutikker samt et kursted i Hornbæk.

Birgit Aaby (nr. to fra venstre) stiftede for 20 år siden en rengøringsvirksomhed. (Foto: United Productions) Danske kendte TV-løvinde sælger sit mini-slot

Men sideløbende med kanonkarrieren har Ilse Jacobsen kæmpet mod en smertefuld leddegigt - en sygdom, som kan være så smertefuld, at hun for eksempel ikke kan børste tænder eller gå op ad trapper.

Da hun var med i 'Løvens hule', gjorde smerterne, at hun måtte løbe til toilettet i pauserne. 

Christian Stadil, Birgit Aaby, Tommy Ahlers, Ilse Jacobsen og Jesper Buch er de fem 'løver'. (Foto: DR/United Productions Aps) Erhverv De skrotter drømme på tv: Så mange millioner har de selv tjent

- Jeg løb ud og kastede op mellem optagelserne, fortalte Ilse Jacobsen i tirsdagens udgave af DR's Aftenshowet.

Hun mærkede første gang til sygdommen i 1998, da hun havde ligget på en strand og solet sig.

- Da jeg ville hjem, kunne jeg ikke rejse mig op. Jeg syntes, det var megapinligt og blev bange, for det gjorde så ondt, forklarede Ilse Jacobsen i showet.

Ilse Jacobsens farverige gummistøvler blev starten på hendes succes. Foto: Polfoto/Lars Krabbe
Ilse Jacobsens farverige gummistøvler blev starten på hendes succes. Foto: Polfoto/Lars Krabbe
 

Hun endte med at måtte kravle på alle fire op til sin bil.

I dag har hun lavet en smerteskala, så hun kan forklare sin familie, hvordan hun har det på en given dag.

- Når jeg er oppe på 10, har jeg det rigtig dårligt. Hvis det er armene, det går ud over, kan jeg for eksempel ikke vaske hår selv. Og jeg skal være ærlig at sige, at det heller ikke er sjovt, når man skal på toilettet, sagde hun.

Smerterne til trods skal der meget til for at holde Ilse Jacobsen væk fra arbejdet.

- Jeg har en kæmpe vilje. Om jeg så skal kravle på alle fire, er det meget sjældent, at jeg er blevet væk, fortalte designeren.

Foto: Lars Krabbe/Polfoto Danske kendte Designdronning har frygtet sygdom: Pludselig kunne jeg ikke stå på mine ben