Syg Stig Elling: Det går den forkerte vej

- Jeg kan ikke undgå at tænke på, hvor lang tid jeg mon har tilbage. Det gør mig trist, siger den tidligere rejsekonge

Stig Elling fylder 75 år til marts. Foto: Linda Johansen
Stig Elling fylder 75 år til marts. Foto: Linda Johansen
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

Det er præcis to år siden, rejsekongen Stig Elling fik diagnosen Parkinsons sygdom efter at have skrantet og døjet med svimmelhed og manglende kræfter i længere tid, og det påvirker i den grad hans hverdag.

Således måtte han sidste år sælge sit elskede sommerhus i nordsjællandske Rågeleje, fordi området blev for kuperet for ham.

Og siden er det ikke blevet bedre.

- Det gode er, at Steen (hans mand, red.) og jeg er sluppet for coroanen og begge er fuldt vaccinerede. Men med hensyn til min sygdom går det ikke i den helt rigtige retning. Det kan folk, der ser mig, heller ikke undgå at se, siger han ærligt.

- Drømmen er at komme ud at rejse - det er snart fem år siden sidst, så jeg har i den grad udlængsel, men det går ikke lige nu, erkender han og fortsætter:

- Jeg kommer ikke ret meget ud mere. Det bliver til nogle korte gåture og så en let frokost på en restaurant to gange om ugen. Frygten for corona har også gjort, at man ikke føler den helt samme glæde, når man er ude.

Investerer i nyt tv
Som 'kompensation' for de manglende rejser og andre oplevelser har parret investeret i et nyt, stort tv.

- Lige nu er vi i gang med 'Matador'. Jeg elsker den serie. Det er nok femte gang, vi ser den. Men jeg får også læst en masse bøger, siger Elling, der til marts fylder 75 år.

- Jeg kan ikke undgå at tænke på, hvor lang tid jeg mon har tilbage. Det gør mig trist, men sandheden er jo, at jeg har det meste af livet bag mig, lyder det.

Hvad er Parkinsons sygdom?

Ca. 8.000 mennesker lever i Danmark med Parkinsons sygdom, der er en neurologisk sygdom. Gennemsnitalderen for, hvornår diagnosen stilles, er 61 år, men også yngre personer helt ned i slutningen af 20’erne, kan få sygdommen.

Symptomerne varierer meget fra person til person - og fra dag til dag, men viser sig især som rysten, muskelstivhed og langsomme, træge bevægelser.

Mange oplever også kognitive symptomer, depression og mave- og tarmsymptomer.

En stor landsdækkende spørgeskemaundersøgelse fra 2014 viser, at netop de kognitive og skjulte symptomer ved Parkinsons sygdom ofte opleves som mere generende i hverdagen for både ramte og pårørende. 

Parkinson er en kronisk lidelse, der langsomt tiltager. Man mister flere og flere af de nerveceller i hjernen, som indeholder signalstoffet dopamin. Dopamin er nødvendig for at få kroppen til at bevæge sig som ønsket.

Sygdommen kan på nuværende tidspunkt ikke helbredes, men ved et optimalt behandlingsforløb kan langt de fleste personer forvente en høj grad af symptomdæmpning og et livsforløb, som ikke bliver kortere på grund af sygdommen.

Kilde: Parkinsonforeningen

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind