Thomas Skovs wakeup call: Fuldstændig hjernedødt og farligt

I fem uger gik DR-værten Thomas Skov i mobilafvænning hos speciallægen Imran Rashid

Efter mobilen er blevet nægtet adgang til soveværelset, er DR-værtens søvn blevet betydeligt bedre. Foto: STINE TIDSVILDE
Efter mobilen er blevet nægtet adgang til soveværelset, er DR-værtens søvn blevet betydeligt bedre. Foto: STINE TIDSVILDE
Følg Danske kendte

Den farverige og karakterfulde DR-journalist Thomas Skov er for en stund rykket fra ungdomskanalen DR3 til den lidt mere modne afdeling hos statsradiofonien.

Den 31-årige studievært er nemlig lige nu aktuel med radioprogrammet ’Jeg er Mobilafhængig’ på P1.

Thomas Skov har været fem uger på ’mobilafvænning’. Den lille digitale firkant var simpelthen begyndt at stjæle så meget af hans tid, at han til sidst følte, at der måtte sættes en stopper for den stærkt overdrevne mobil-mani.

Derfor valgte Thomas Skov at gå i behandling hos speciallægen og forfatteren Imran Rashid for at bekæmpe sit omfattende misbrug. Det skulle være slut med de daglige og hundredvis af tjek og opdateringer på de sociale medier som Facebook og Instagram, som i sidste ende frarøvede ham dyrebare stunder og momenter med konen Emilie og deres lille datter Ellen.

Tør du sige farvel til Facebook?

'Fuldstændig hjernedødt!'
Det er ni år siden, Thomas Skov købte sin allerførste iPone. Og siden den skelsættende og skæbnesvangre oplevelse har det umage par været næsten uadskillelige. De har rejst sammen, grint sammen og grædt sammen. Ja, sågar været dagligt på toilettet sammen – kun for at være sammen, fortæller den vittige journalist på sin blog.

Men da Thomas Skov for nylig kørte hjem for et foredrag i Jylland en sen aften og var alene på motorvejen, samlede han – uden at tænke yderligere over det – sin telefon op og begyndte at scrolle rundt på den. ’Med 130 kilometer i timen. Det er jo fuldstændig hjernedødt. Og farligt!’ tilføjer han selv på sin blog.

Thomas Skov afslører: - Jeg var på afvænning i fem uger

Den dumdristige handling blev blandt andre små åbenbaringer det ’wakeup call’, der fik ham til at søge hjælp. Og i dag kan Thomas Skov se tilbage på et lærerigt forløb, der har givet ham nogle sunde retningslinjer i forhold til den galoperende ’telefonitis’. Det fortæller han til Ekstra Bladet:

- Der er sandsynlighed for, at jeg leder efter et godt resultat, men jeg føler virkelig, at jeg sover bedre, når min mobil for eksempel ikke ligger inde i vores soveværelse, siger Thomas Skov, der som det første fik forbud mod at bringe mobilen med sig i seng og i stedet fik besked på at erhverve sig et gammeldags vækkeur.

Thomas Skov og kæresten Emilie Gershøj Bruhn. Foto: Mogens Flindt/Polfoto
Thomas Skov og kæresten Emilie Gershøj Bruhn. Foto: Mogens Flindt/Polfoto
 

Stadig en smule afhængig
- Målet var ikke at lægge mobilen fuldstændig på hylden. Og jeg sidder jo også med den i hånden lige nu. Målet er derimod selv at bestemme, hvornår jeg skal finde den frem. Tidligere var det sådan, at den var i min hånd konstant og hele tiden, forklarer Thomas Skov om den fem ugers lange afvænningsperiode.

- Det har været en kold tyrker. Jeg har hele tiden haft lyst til at tjekken den for at se, hvad der skete på Instagram og Snapchat. Jeg er til dels stadig afhængig, og jeg skal kæmpe for ikke at side med den konstant, siger han.

Kendt DR-vært fik taget sin 'mødom': Det blødte lidt

Et grelt eksempel
Formålet med at dokumentere sin afvænningskur på P1 har været at sætte fokus på samfundets stigende forbrug af den allestedsnærværende smartphone.

Selv blev Thomas Skov betegnet som et grelt eksempel af lægen Imran Rashid – men ikke et enkeltstående tilfælde.

- Jeg tror bestemt ikke, at jeg er den eneste (med samme problem, red.). Alle kunne godt have brug for at tænke lidt på, hvor meget de bruger deres mobiltelefon. Målet er ikke at begynde at skrive håndskrevne breve igen, men derimod at blive lidt mere bevidst om, hvornår man skal finde den frem og bruge den, siger Thomas Skov, der af lægen fik at vide, at man i værste tilfælde kunne risikere at forringe koncentrationsevnen og sågar miste evnen til at føle empati, hvis skærmtiden tog overhånd.

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.