Thorning-selskab sender arbejdere tilbage til Rusland

Carsoe med Helle Thorning-Schmidt i bestyrelsen sender nu fire ansatte tilbage til Rusland. Selskabet vil færdiggøre en indgået kontrakt og herefter trække sig helt ud af landet - som det ser ud nu

Helle Thorning-Schmidt har siden november 2019 været i bestyrelsen i Carsoe. Foto: Anthon Unger
Helle Thorning-Schmidt har siden november 2019 været i bestyrelsen i Carsoe. Foto: Anthon Unger
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

Carsoe med den tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt i bestyrelsen sender nu fire ansatte tilbage til Rusland for at færdiggøre en stor ordre i landet, der er selskabets største marked.

Det skriver Nordjyske, og administrerende direktør for Carsoe, Hugo Dissing, bekræfter ligeledes beslutningen over for Ekstra Bladet.

'Vores medarbejdere udfører installationsarbejde på de igangværende ordrer på fiskeprocesanlæg indgået i 2018 således, at Carsoe, inden for kontraktlovens rammer, kan få trukket sig ud af Rusland,' skriver han i en mail.

Russisk hjemmeside
Det russiske marked er så stort for Carsoe, at virksomhedens hjemmeside udelukkende findes i en engelsk og en russisk udgave - og altså end ikke en dansksproget trods hovedkontoret i Aalborg.

I 2018 fik selskabet en ordre på 800 millioner kroner i Rusland, og så sent som i januar jublede Carsoe igen over at få rubler i kassen. Således kunne selskabet i en pressemeddelelse fortælle, at man havde sikret sig en ordre på knap 500 millioner kroner.

Ordrerne er med Russian Fishery Company, der indtil marts var ejet af Gleb Frank. 24. marts røg han på USA's sanktionsliste, men umiddelbart efter fortalte han, at han kort forinden havde solgt sin ejerandel af firmaet og også havde forladt posten som bestyrelsesformand.

Da Rusland kort efter udmeldingen om ordren invaderede Ukraine, kom den nye ordre pludselig i fare, meldte selskabet ud, men man fastholdt aktiviteten i landet.

- Vi har en del ordrer til det russiske marked og følger derfor situationen dag for dag. Vi håber ikke, at udviklingen kommer til at påvirke vores leverancer, men som virksomhed overholder vi naturligvis alle sanktioner, der måtte komme, sagde Hugo Dissing, der er administrerende direktør i Carsoe, til TV 2 Nord 24. februar.

9. marts var meldingen så klar. Det var slut med nye ordrer i Rusland, og man havde samtidig trukket alle medarbejdere ud.

'Da Carsoe indgik disse kontrakter med RFC, var der ikke krig mellem Rusland og Ukraine, men efter Ruslands invasion af Ukraine forholder vi os nu på ny til denne kunderelation, hvorfor vi er ved at undersøge konsekvenserne af at træde ud af kontrakterne og har besluttet ikke at tage imod nye ordrer i Rusland,' skrev Hugo Dissing i en mail til Børsen.

Nu er fire mand fra selskabet altså vendt tilbage til Rusland.

Artiklen fortsætter under grafik og faktaboks ...

Ex-statsministeren og skattely-kongen

Carsoe har hovedkvarter i Aalborg, men siden oktober 2018 har virksomhedens endelige ejer befundet sig et helt andet sted.

Her blev selskabet nemlig solgt til Solix med Denis Viet-Jacobsen i front, og selve ejerskabet er placeret hos Plemont SLP - SLP står for Separate Limited Partnership og er en virksomhedsform, der er skattefri, og hvor ejerne blot indkomstbeskattes.

- Man har at gøre med en selskabsform, der er registreret på Jersey, men der sker ikke nogen beskatning af selskabet som sådan. Et 'Separate Limited Partnership' er skattemæssigt transparent, dvs. at man ikke beskatter selskabet af dets indkomst. Derimod skal ejerne af selskabet beskattes af indkomsten, har Anders Nørgaard Laursen, professor i international skatteret på Aarhus Universitet, tidligere fortalt til Ekstra Bladet om selskabsformen.

Ekstra Bladet har også tidligere afdækket, hvordan det selskab hænger sammen med Denis Viet-Jacobsen

Den kontroversielle erhvervsmand, som Ekstra Bladet har fået rettens ord, at det ikke er forkert at kalde ham skattelykongen, er blandt andet kendt som manden, der sad for bordenden i OW Bunker-bestyrelsen, da det børsnoterede selskab få måneder før en konkurs sendte 1,2 milliarder kroner i udbytter ud af Danmark - og videre til skattelyene Jersey og Luxembourg.

Tæt på Thorning
Nu sidder han for bordenden som bestyrelsesformand i Carsoe Group, hvor han siden november 2019 har haft selskab af Helle Thorning-Schmidt.

Den tidligere danske statsminister blev her en del af bestyrelsen, hvor hun stadig sidder og er med til at træffe beslutninger om, hvordan selskabet skal drives.

Både adm. direktør Hugo Dissing og bestyrelsesformand Denis Viet-Jacobsen bekræfter, at bestyrelsen har været med til at træffe beslutninger om aktiviteterne i Rusland.

'Bestyrelsen i Carsoe er med til at træffe alle vigtige beslutninger, og beslutningen om af afvikle vores aktiviteter i Rusland er truffet af bestyrelsen sammen med ledelsen,' skriver Denis Viet-Jacobsen i en mail til Ekstra Bladet.

Det fremgår at Carsoe Groups seneste regnskab, at de seks bestyrelsesmedlemmer tilsammen har modtaget 2.445.000 kroner for arbejdet. Det er ikke til at se, hvad de enkelte medlemmer har modtaget, men såfremt alle har fået det samme, svarer det til 407.500 kroner.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Direktør: Færdiggør kontrakten ... så trækker vi os

Ekstra Bladet har forsøgt at få et interview med Hugo Dissing, der dog kun ønskede at besvare spørgsmål på mails.

Ekstra Bladet har spurgt, om han selv har taget beslutningen om at sende folk tilbage, eller om bestyrelsen - som altså blandt andre består af Helle Thorning-Schmidt - var inde over.

'Ledelsen og bestyrelsen i Carsoe har i fællesskab besluttet at afvikle Carsoes aktiviteter i Rusland,' lyder svaret. Samme melding kommer fra bestyrelsesformand Denis Viet-Jacobsen.

'Jeg kan forstå, at I har planer om helt at trække jer fra Rusland. Hvordan hænger det sammen med, at I nu sender folk tilbage?'

'Det er helt i overensstemmelse med vores beslutning om at stoppe vores aktiviteter i Rusland. For os er det et spørgsmål om hurtigst muligt at få afviklet vores kontraktuelle forpligtelser i Rusland. Hvis vi ikke overholder vores kontraktuelle forpligtelser, vil vi ifalde erstatningsansvar, hvilket vi naturligvis ønsker at undgå.'

'Derfor hænger vores beslutning om at stoppe vores aktiviteter i Rusland helt naturligt sammen med, at vi er i færd med afvikle de eksisterende kontraktuelle forpligtelser, vi har i Rusland hurtigst muligt, og netop derfor har montører i Rusland for at færdiggøre arbejdet,' skriver Hugo Dissing.

Denis Viet-Jacobsen er bestyrelsesformand i selskabet. PR-foto
Denis Viet-Jacobsen er bestyrelsesformand i selskabet. PR-foto

Frygter erstatningssag
Hugo Dissing fortæller, at selskabet har undersøgt muligheden for at annullere den indgåede kontrakt fra 2018.

'Vi har med ekstern juridisk bistand undersøgt, om vi kan annullere kontrakterne og monitorerer dette på daglig basis, men som situationen er nu, lader det sig ikke gøre, idet hverken vores kunder eller produkter er omfattet af nogen sanktioner. Carsoe risikerer at ifalde erstatningsansvar, hvis vi vælger at ophæve kontrakten med vores russiske kunde.'

Han forventer ikke at færdiggøre den ordre, selskabet modtog i januar, selvom den er indgået med samme firma som ordren fra 2018.

'Fordi denne ordre på cirka en halv milliard, som vi modtog i januar i år, er så ny, som den er, betyder det, at de pågældende skibe som Carsoes fiskeprocesanlæg skal installeres på, endnu ikke er bygget. Som situationen er nu, forventer vi derfor ikke, at Carsoe kommer til at levere disse ordrer.'

Som det ser ud nu, er selskabet færdige i Rusland, men det behøver ikke være permanent.

'Vi har besluttet at afvikle vores aktiviteter i Rusland. Hvis situationen en dag skulle ændre sig vil vi forholde os til det på det tidspunkt,' skriver Hugo Dissing, der ikke kan give et svar på, hvornår selskabet forventer at være helt ude af Rusland.

'Vi arbejder målrettet efter hurtigst muligt at få færdigafviklet de eksisterende kontraktuelle forpligtelser. Det er desværre ikke muligt at give en præcis dato for, hvornår det er, idet Carsoes fiskeprocesanlæg kun udgør en mindre del af den samlede konstruktion af disse meget store skibe.

'Udover Carsoes leverancer, afhænger færdiggørelsesdatoen af rettidige leverancer fra mange forskellige leverandører. Dette kombineret med risiko for nye coronanedlukninger i verden og uforudsete konsekvenser af den geopolitiske udvikling, kan en præcis dato være vanskelig at forudsige,' lyder det fra Hugo Dissing.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Helle Thorning-Schmidt på mail, men hun er endnu ikke vendt tilbage på henvendelsen.

Betydelig forretning i Rusland

Der har været tilbagegang i omsætningen for Carsoe i de seneste år, viser selskabets regnskaber.

Aalborg-virksomheden leverede 1. marts det seneste regnskab, der dækker over perioden 1. juli 2020 til 30. juni 2021, og her kunne man fremvise en omsætning på 564.548.000 kroner. Det var dog en tilbagegang på 125 millioner kroner i forhold til året før og hele 220 millioner kroner i forhold til 2018/19.

Det kastede i 2020/21 et underskud på 28.580.000 kroner af sig før skat, fremgår det af regnskabet.

'Carsoe Group har en ikke ubetydelig forretningsforbindelse med kunder i Rusland. Ledelsen overvåger udviklingen i Ukraine meget tæt - inklusive udviklingen i sanktionerne mod Rusland, der kan påvirke Carsoes forretning med disse kunder,' lyder det i regnskabet.

'I øjeblikket (slut februar/start marts, red.) er der ingen kendte sanktioner, der sætter en stopper for Carsoes forretninger med disse kunder - hverken i forhold til betalinger eller leveringer.'

Selskabet fortsætter med at skrive, at det er svært at forudse, hvordan situationen vil udvikle sig - men hvis der kommer sanktioner, der vil sætte en stopper for enten betalinger eller leveringer, kan det have en stor betydning for Carsoes strategi.

Egenkapitalen i Carsoe Group A/S lyder på 240.579.000 kroner.

Bestyrelsesformand Denis Viet-Jacobsen understreger i en mail til Ekstra Bladet, at man afvikler aktiviteter i Rusland så hurtigt som muligt.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Socialdemokratiet har tidligere argumenteret for, at det ville være en glidebane, hvis Danmark fjernede sit forsvarsforbehold i EU. Nu mener de det modsatte. Hør mere i ugens udgave af 'Ingen kommentarer'.

 

BREAKINGBREAKING

Mere fra Ekstra Bladet+

Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+