Tjente millioner: Så vildt solgte - og sælger - Yahya

Der er stor fornyet interesse for den afdøde digters udgivelser

Yahya Hassan blev 24 år. Få et overblik over hans liv her. Foto/Video: Ida Guldbæk Arentsen, Joachim Ladefoged, Philip Davali, Martin Lehman, Michael Hansen, Peter Hove Olesen, Simon Fals, Carsten Bundgaard, Rasmus Flindt Pedersen, Finn Frandsen. Redigering: Emma Svendsen & Maya Westander.

Digteren Yahya Hassan, der onsdag blev fundet død i sin lejlighed i Aarhus, var ikke blot god til at skrive og skabe frivillig og ufrivillig opmærksomhed omkring sin person. Han kunne også sælge bøger i et hæsblæsende tempo.

Hans forlag, Gyldendal, oplyser til Ekstra Bladet, at den første, selvbetitlede og selvbiografiske digtsamling 'Yahya Hassan' fra 2013 nu er blevet trykt i 126.000 eksemplarer.

Toeren fra 2019 - der meget passende fik titlen 'Yahya Hassan 2' - er i skrivende stund blevet trykt i to oplag på i alt 35.000 eksemplarer.

Bøgerne koster 200 kroner pr. stk. Ganger man det samlede antal trykte bøger - 161.000 - med 200, giver det 32.200.000 kroner.

Præcis, hvor mange af millionerne, der er tilfaldet Yahya Hassan, er uvist, men kilder i branchen skønner, at Yahya Hassan meget vel kan have modtaget 25 kroner pr. solgt bog, hvilket vil have gjort ham til flerdobbelt digter-millionær. I så fald vil han nemlig have tjent 4.025.000 kroner på salg af bøgerne.

Politikens Boghal på Rådhuspladsen har hængt et mindebanner op i vinduet og melder om stor fornyet interesse for Yahyas sorte bøger. Foto: Aleksander Klug
Politikens Boghal på Rådhuspladsen har hængt et mindebanner op i vinduet og melder om stor fornyet interesse for Yahyas sorte bøger. Foto: Aleksander Klug
 

Efter hans død er salget af de to digtsamlinger desuden steget betragteligt.

Det oplyser flere boghandlere, som Ekstra Bladet har været i kontakt med - blandt andet landets største boghandlerkæde, Bog & Idé, der har flere end 100 butikker landet over.

- Det er ret interessant at se, at vi allerede i går kunne notere fornyet interesse blandt kunderne i vores butikker for at købe Yahya Hassans digtsamlinger. Og også i dag er der en klar forøget interesse at spore, siger Anders Dahl Iversen, der er markedschef hos Bog & Idé og fortsætter:

- Der har dog ikke været helt lige så stor interesse for 'Yahya Hassan 2', som der var for etteren. Salget for toeren vil jeg skyde på ligger på cirka 20 procent af etteren.

Kendte reagerer: - Et kæmpe tab

Digtsamlingen 'Yahya Hassan' fra 2013 blev trykt i et beskedent førsteoplag på 800, men endte med at blive den bedst sælgende debutdigtsamling i danmarkshistorien.

Digtsamlingen blev desuden solgt til udgivelse i Holland, Italien, Norge, Sverige, Island, Spanien, Finland, Brasilien og Tyskland.

BLÅ BOG: Yahya Hassan - kontroversiel digter

Digteren Yahya Hassan er død. Det bekræfter hans nærmeste pårørende overfor BT torsdag.

Her kan du læse om den 24-årige digter.

Foto: ritzau scanpix/Finn Frandsen
Foto: ritzau scanpix/Finn Frandsen
 

Navn: Yahya Hassan.

Født: 19. maj 1995 i Aarhus V af palæstinensiske forældre.

Barndom/ungdom: Forældrene blev skilt, da han var syv år. Som 13-årig blev han fjernet fra hjemmet og anbragt på institution.

Uddannelse: Vallekilde Højskole 2013. Forfatterskolen i København 2013-2015.

Litteratur: I oktober 2013 udgav han bogen 'Yahya Hassan', der med 120.000 solgte eksemplarer blev den hidtil bedst sælgende debutdigtsamling. Digtsamlingen handlede om hans opvækst i en dysfunktionel muslimsk familie og en ungdom som hashrygende kriminel.

- I november 2019 udkom hans anden digtsamling 'Yahya Hassan 2' efter seks års pause. Forlaget holdt udgivelsen hemmelig helt frem til udgivelsesdagen, og Hassan gav kun et enkelt interview til sin personlige ven Martin Krasnik, der er chefredaktør for Weekendavisen. På det tidspunkt var Yahya Hassan indlagt på Retspsykiatrisk Afdeling i Skejby.

Litteraturpriser: Bogforums debutantpris, 2013. Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat, 2014. Politikens Litteraturpris, 2014. Weekendavisens litteraturpris, 2014.

- I februar blev Yahya Hassan indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris 2020 for 'Yahya Hassan 2'.

Politik: I april 2015 bekendtgjorde Hassan, at han ville stille op til Folketinget for Nationalpartiet. Partiet nåede dog ikke at blive opstillingsberettiget, og Hassan stillede op som løsgænger, men blev ikke valgt.

Året efter blev han smidt ud af partiet, efter han var blevet anholdt for narkokørsel.

Yahya Hassan har en række domme for blandt andet tyveri, hæleri og for at have skudt en 17-årig mand i foden.

Kilder: Retten i Aarhus, Ritzau