Troels Kløvedal er død

Forfatteren Troels Kløvedal blev 75 år gammel

Foto Troels Kløvedal
Foto Troels Kløvedal
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

Troels Kløvedal er død lillejuleaftensdag.

Han blev 75 år gammel.

Det fortæller hans søn Mikkel Beha til Politiken.

- Han sov ind så stille og roligt og fredeligt, som han havde ønsket sig. Og som han havde frygtet, at han ikke skulle komme til, fordi den sygdom godt kan betyde, at man ikke kan trække vejret, siger Mikkel Beha.

Skipper, forfatter og foredragsholder Troels Kløvedal døde ud på formiddagen hjemme på sin gård i Gravlev på Djursland. Han var omgivet af sine fem børn og sin kone, Else Marie.

Sætte hjertet i stå
Han har i to år vidst, at han led af den uhelbredelige nervelidelse als og lungesygdommen bronkiektasi.

'At jeg skal dø er helt sikkert, og de fleste dør efter få år, men for mig er spørgsmålet, om det er om to måneder eller et halvt år. Jeg håber, at jeg dør af mine lunger, inden lammelserne begynder at indfinde sig. Rent kropsligt fungerer jeg, men mine lunger er meget syge, og jeg taler meget, meget svagt og meget utydeligt', beretter han i bogen 'Modne mænd'.

Tv-værten Mikkel Beha fortæller til Politiken, at Troels Kløvedal til sidst valgte at dø.

FAKTA: Troels Kløvedal om liv, sygdom og død

Eventyreren og forfatteren Troels Kløvedal, som døde søndag, fortæller i sin seneste bog, at han som helt ung besluttede sig for, at alle hans morgener skulle være poetiske:

'Og det har jeg holdt. Jeg elsker tidlige morgener og nyder dem hver eneste dag året rundt. At sætte sig ud i solen eller gå ud i regnvejret i haven eller sidde på ankerspillet med en kop kaffe, hvis man ligger for svaj, eller lave to kopper kaffe og gøre rorgængeren selskab, hvis man er i søen ... det er virkelig det dejlige liv. At lade dagen komme til sig, mens man spekulerer på eller taler om, hvad man skal bruge den til. Livet er vidunderligt, fordi man kan bruge det til lige det, man drømmer om, og hver morgen er en stor, dejlig oplevelse.'

Om sygdom:

'Det føles som at gå på en skovsti, og så forsvinder mit før så sunde legeme pludselig ned ad en anden sti, mens mit hoved fortsætter som planlagt. Jeg kan ikke synke mad mere og får næring gennem en sonde i maven, kan ikke trække vejret uden en respirator, kan ikke tale mere og hoster slim op af lungerne mange timer hver dag. Jeg tror, man falder som et gammelt træ i skoven, og det giver en lysning, hvor nye skud kan gro op mod solen.'

Om døden:

'Jeg har en konstant følelse af, at jeg er ude i dårligt vejr, hvilket gør, at jeg mere og mere drømmer om at sejle ind i en atol, i en lagune med stille vand. I revpassagen står alle de mennesker, som elsker mig, og de vinker til mig, og da jeg er inde i det blå, klare lagunevand, smider jeg ankeret mellem de smukkeste koraller på en sølvfarvet sandbund. Og så dør jeg, og alt er, som det skal være. Først får man det hele forærende, og så mister man til sidst det hele igen. Sådan er livet.'

Kilde: 'Alle mine morgener på jorden' af Troels Kløvedal, udgivet af Gyldendal 2017, Ritzau. 

'Han tog en beslutning om at sætte sit hjerte i stå. Han sagde for to døgn siden til sin kone Else Marie, at nu var det tid til, at han skulle herfra. Og så lukkede han øjnene. Og her til formiddag holdt hans hjerte op med at slå', siger Mikkel Beha og fortæller videre:

- Jeg sad og mailede med ham aftenen inden, han tog beslutningen om, at han skulle herfra. Og fire-fem timer inden, at han tog beslutningen, sad vi og mailede frem og tilbage med noget praktik omkring Nordkaperen og et kapilarhjul ude på ankerspillet, og hvordan vi får det lavet ude i Thailand. Senere samme aften kunne han mærke, at nu var tiden kommet, og så lukkede han øjnene og sov i to døgn, og så døde han helt fredeligt her til formiddag.'

Jorden rundt
Troels Kløvedal drømte som ung om at sejle rundt på de syv verdenshave. Drømmen fik han opfyldt, og han sejlede jorden rundt tre gange.

I 1967 købte han sammen med nogle venner sejlskibet Nordkaperen. De skulle rejse og se, om det, der stod i aviserne, var sandt.

FAKTA: Kløvedals rejse gennem livet

Eventyreren og forfatteren Troels Kløvedal, der døde søndag, blev født 2. april 1943 i København.

Hans base var Gravlev Vestergård på Djursland, hvor han boede i over 30 år.

- Han hed oprindelig Troels Beha Erichsen, men han skiftede navn, efter at han flyttede i kollektiv, hvor alle beboere tog efternavnet Kløvedal.

- Hans forældre blev skilt i 1950, og hans barndom kom til at foregå på et børnehjem, hos en plejefamilie og på kostskole. Dog afbrudt af nogle år i Jægerspris, hvor hans mor, der døde i 1954, fik en stilling på Grevinde Danners Stiftelse. 

- Troels Kløvedal var gift med Else Marie Meldgaard, der er mor til hans yngste barn. I alt har han fem børn. Det ældste er Mikkel Beha Erichsen, som blandt andet er kendt fra rejseprogrammet 'Kurs mod fjerne kyster' på TV2, hvor han sammen med sin familie sejler Jorden rundt på skibet Havana.

- I 1967 købte Kløvedal stålskibet Nordkaperen, som han sejlede jorden rundt med tre gange. Sejlerlivet er skildret i både bøger og tv-programmer. Hans seneste bog, 'Alle mine morgener på jorden', udkom i 2017.

- I sommeren 2016 fik Troels Kløvedal konstateret den uhelbredelige nervesygdom als, der gradvist lammer kroppen. 

- 1. november 2018 åbnede Naturhistorisk Museum i Aarhus en udstilling om Troels Kløvedal. Her vises den indtil 8. september 2019, hvorefter den flytter til M/S Museet for Søfart i Helsingør.

Kilder: Bogen 'Alle mine morgener på jorden' af Troels Kløvedal, udgivet af Gyldendal 2017, Ritzau. 

800-900 forskellige mennesker har i årenes løb være på togt med Nordkaperen.

Han har medvirket i mere end 50 tv-programmer såsom 'Rejsen til verdens navle' i år 2000, og han har skrevet flere bøger. Heriblandt 'Kærligheden, kildevandet og det blå ocean' og 'Fra Tahiti til Thyborøn med Nordkaperen'.

Troels Kløvedal har fem børn med tre forskellige kvinder. Han har været gift med Else Marie Meldgaard siden 2002.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind