Troels Kløvedal: Min krop forfalder hver dag

Nordkaperen-eventyreren helt ærlig om sin situation i ny erindringsbog

Troels Kløvedal er indforstået med, at døden er uundgåelig. Foto: /Ritzau/Janus Engel
Troels Kløvedal er indforstået med, at døden er uundgåelig. Foto: /Ritzau/Janus Engel

'Jeg er syg og mærker hver dag, hvordan mit legeme forfalder. Mit hoved er normalt, men min krop forlader mig stille og roligt'.

Sådan beskriver globetrotteren Troels Kløvedal sin situation med den alvorlige sklerose-sygdom ALS, der kun kender én vej – og det er mod graven.

Mikkel Beha: Sådan er vores aftale med TV2

'Det føles som at gå på en skovsti, og så forsvinder mit før så sunde legeme pludselig ned ad en anden sti, mens mit hoved fortsætter som planlagt.

Jeg kan ikke synke mad mere og får ernæring gennem en sonde i maven, kan ikke trække vejret uden en respirator, kan ikke tale mere og hoster slim op af lungerne mange timer hver dag', skriver Nordkaperen-eventyreren ærligt i et epilog til sin nye erindringsbog, 'Alle Mine Morgener på Jorden', der udkommer 5. december.

Jordomsejleren i sit rette element. Privatfoto
Jordomsejleren i sit rette element. Privatfoto
 

Omverdenen fik første gang nys om Kløvedals skæbnesvangre sygdom i oktober sidste år i forbindelse med Bo Østlunds bog 'Modne Mænd', hvor 24 kendte danske mænd fortæller, hvordan livet ser ud for dem fra 60 år og opefter.

’Jeg skal dø, det er helt sikkert’
Her sagde Kløvedal bl.a., 'at jeg skal dø er helt sikkert, og de fleste dør efter få år, men for mig er spørgsmålet, om det er om to måneder eller et halvt år'.

Et år senere er der heldigvis stadig liv i den gamle sømand, der har brugt en stor del af livet på at sejle på de syv have med familie og venner i sit elskede skib – og så fortælle omverdenen i bøger og på film om, hvordan det har været.

Nordkaperen har besejlet De Syv Verdenshave mange gange. Privatfoto
Nordkaperen har besejlet De Syv Verdenshave mange gange. Privatfoto
 

Troels Kløvedal får overrakt Ridderkorset  af kontreadmiral Nils Wang. Foto: Finn Hageman
Troels Kløvedal får overrakt Ridderkorset af kontreadmiral Nils Wang. Foto: Finn Hageman
 

Et eventyrligt liv, der i julen sidste år kvalificerede ham til at få tildelt Ridderkorset af dronningen – en medalje, den dødssyge modtager havde hanket tilstrækkeligt op i sig selv til at få overrakt af kontreadmiral Niels Wang.

Kløvedal var beæret over hæderen.

’Livet har været kærlighed og kildevand, men at få dronningens værdsættelse og tilmed få den overrakt af admiral Wang, der i sin tid bad mig lave flådens 500-årige historie, er nok et af de største øjeblikke i mit liv, sagde han i en pressemeddelelse.

’Så dør jeg, og alt er, som det skal være’
Nu lakker det begivenhedsrige liv desværre mod enden, indrømmer han i sin nye bog.

'Jeg har en konstant følelse af, at jeg er ude i dårligt vejr, hvilket gør, at jeg mere og mere drømmer om at sejle ind i en atol, i en lagune med stille vand. I rev-passagen står alle de mennesker, som elsker mig, og de vinker til mig, og da jeg er inde i det blå, klare lagune-vand, smider jeg ankeret mellem de smukkeste koraller på en sølvfarvet sandbund.

Troelos Kløvedal med hustruen Else Marie Meldgaard og deres søn, Asbjørn. Foto: /Ritzau/Jens Dige
Troelos Kløvedal med hustruen Else Marie Meldgaard og deres søn, Asbjørn. Foto: /Ritzau/Jens Dige
 

OOg så dør jeg, og alt er, som det skal være. Først får man det hele forærende, og så mister man til sidst det hele.

Sådan er livet', slutter 74-årige Troels Kløvedal helt afklaret omkring sin skæbne i bogen.

Coveret på den nye bog. PR Foto
Coveret på den nye bog. PR Foto

Nordkaperen gøres udødelig

I sin bog ’Alle mine morgener på jorden’ fortæller Troels Kløvedal også, at han har valgt at udødeliggøre sit livsværk, skibet Nordkaperen, gennem en fond.

’Jeg har testamenteret skibet til mine fem børn og ti unge styrmænd og -kvinder, som alle sammen har lånt Nordkaperen i en længere periode og kan gå lige om bord og sejle den. Min ven Knud Foldschack har skruet en fond sammen omkring skibet’, skriver Troels Kløvedal.

De rette skal sejle
Christiania-advokaten Knud Foldschack, der har kendt Kløvedal i tre årtier, og som hjalp ham med at flytte til Djursland, forklarer, at fondens formål er at udødeliggøre skibet.

– Jeg har været meget glad for at have fået lov til at være med inde over fonden, der skal sikre, at de rette til evig tid skal kunne sejle med Troels livsværk, forklarer Knud Foldschack.

Folkene bag fonden er Knud Foldschack selv, Nicolai Juel Vædele og Peter Christian Jensen, der begge har sejlet med Nordkaperen i en årrække, og sønnerne Mikkel Beha og Asbjørn Beha.

Familien Beha scorer millioner på sejladser

Dermed bestemmer de, hvem der kan få lov til at låne Nordkaperen, men hvis man vil med om bord på Nordkaperen, skal man have værdierne på plads, forklarer advokaten.

– Man skal ikke være rig for at kunne sejle på kaperen, og man skal kunne tilslutte sig de principper, at det er fællesskab, og at det er med henblik på at opleve verden og beskrive verden, forklarer Knud Foldschack.

Tager det med oprejst pande

Uvisheden om, hvor længe 74-årige Troels Kløvedals har tilbage, er i sagens natur hård kost for familien, fortæller hans 27-årige barnebarn, Emil Midé Erichsen.

– Det er jo først og fremmest helt vildt trist. Der er jo ingen, der ønsker, at vores nærmeste skal blive så alvorligt syge, og at Troels får en sygdom, der ikke kan kureres, er forfærdeligt, siger han.

Mikkel Beha køber ny båd: Vil udforske norden

Emil Mide Erichsen. Foto: TV2
Emil Mide Erichsen. Foto: TV2

Bær faklen
Emil Midé Erichsen, der er den ældste af Mikkel Behas tre børn, har i den grad båret faklen videre. Senest dokumenterede TV2 han og lillebror Theis Midé Erichsens jordomrejse med sejlskibet Havana.

Ligeledes er Emil Midé Erichsen inspireret af sin farfars sejlivethed.

– Jeg tror, at næsten alle familier har oplevet at have de her sygdomme tæt inde på livet. Hvis man skal snakke om noget positivt i det her, har det været at se, hvor sej Troels er til hver eneste dag at vågne med et smil og holde humøret oppe og få det bedste ud af det sidste, han har tilbage, siger han og fortsætter:

– Ligesom ham selv har jeg valgt også at gå til det med oprejst pande og være glad for det, vi har, i stedet for at være ked af, at det lige præcis skulle være min farfar, der blev ramt. Der er ikke noget, der er uretfærdigt, der er bare nogle, der er uheldige en gang imellem.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Mikkel Beha.

’Alle Mine Morgener på Jorden – mit autodidakte Liv’ af Troels Kløvedal. 448 sider. 299,95 kr. Udkommer 5. december. (Gyldendal)