Tv-kendis udsat for groft hærværk: - Det er modbydeligt

Jette Stubs café Kagefryd har været udsat for grov hærværk i weekenden

Dette syn mødte Jette Stub i weekenden. Foto: Privat
Dette syn mødte Jette Stub i weekenden. Foto: Privat
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

Da Jette Stub, der er kendt fra 'Den store bagedyst', lørdag mødte op i sin café, Kagefryd, der ligger i Helsingørs gågade, blev hun mødt af et grufuldt syn.

I ly af nattens mulm og mørke havde ukendte gerningsmænd begået groft hærværk mod butikken.

På butikkens facade og vinduer var der blandt andet skrevet 'krigssvin' og lavet kors med rød maling.

Det er anden gang indenfor kort tid, at cafeen har været udsat for hærværk. Også lige før jul blev den overmalet med lignende skældsord, og flere gange er ordene blevet rettet personligt mod Jette Stub.

Det skriver Helsingør Dagblad, og over for Ekstra Bladet uddyber hun:

- Det er voldsomt, forfærdeligt og meget modbydeligt. Det er gået hen og blevet meget personligt - en personlig hetz - hvor de nævner mit navn og skriver de her rædselsfulde ting, siger Jette Stub, der er tydeligt berørt af situationen, da Ekstra Bladet fanger hende over telefonen.

- Jeg har simpelthen haft det rædselsfuldt, siden det her er sket. Mit hjerte skriger og græder, og jeg synes, det er så urimeligt, siger hun og understreger, at hun synes, det er mangel på respekt.

Jette Stub medvirkede i 'Den store bagedyst' i 2015. I 2017 åbnede hun Kagefryd. Foto: Privat
Jette Stub medvirkede i 'Den store bagedyst' i 2015. I 2017 åbnede hun Kagefryd. Foto: Privat

Støtter veteraner
Ifølge Jette Stub udspringer hærværket af et tiltag, hun tog tilbage i december, hvor hun donerede fem kroner af salget fra sine julesnurrer til en forening, der støtter danske krigsveteraner.

- Hærværket begyndte, efter jeg fortalte om det her tiltag på mine sociale medier og i Helsingør Dagblad. Lillejuleaften bliver der begået hærværk første gang, siger hun og fortsætter:

- Jeg blev meget skræmt, og min søn, der selv er soldat, var meget oprørt over det og tog det meget alvorligt. Derfor blev det også med det samme anmeldt til politiet. Lørdag kom vi så ned til butikken og blev mødt af endnu et grimt syn, og der må jeg indrømme, at jeg var i chok, siger hun og fortæller, at det også straks blev anmeldt.

Foto: Privat
Foto: Privat

Foto: Privat
Foto: Privat

Foto: Privat
Foto: Privat

Jette Stub er rystet over, at hendes tiltag har ført til, at nogen er begyndt at udføre hærværk mod hendes forretning.

- Det lader til, at det er nogen, der har et problem med, hvordan vores demokratiske land fungerer. De angriber min ytringsfrihed og lader det gå ud over de forkerte mennesker. Jeg støtter bare en veteranforening og mennesker, der har det svært, og på baggrund af det vil de køre mig helt ned. Jeg føler mig virkelig følelsesmæssigt revet i stykker over det her, siger Stub, der i weekenden også måtte konstatere, at hærværken havde spredt sig.

- Nede på havnen i Helsingør er der nogen, der har skrevet 'Jettes facistsøn myrder børn i Afghanistan'. Det væltede mig, da jeg så det, og det gjorde mig virkelig bange. Jeg har næsten ikke kunnet finde ro siden da.

Vælter ind med støtte

Den tidligere 'Bagedyst'-deltager fortæller, at det er væltet ind med støtte til hende fra lokalområdet efter episoderne.

- Det vælter ind med støtte, og jeg kan mærke, at folk kommer forbi og vil give mig et skulderklap, og jeg kan mærke deres kærlighed og omsorg. Der er folk, der har tilbudt at male mine vinduer gratis, og der er et firma, der har doneret overvågningskameraer til mig gratis. Så det er så skønt at mærke den kærlighed, der er her i lokalsamfundet, siger hun.

- Nu håber jeg, at de her overvågningskameraer vil være med til at gøre, at det ikke sker.

- Men hvad så nu Jette? Hvad vil du gøre herfra?

- Jeg har besluttet mig for, at de ikke skal få mig ned med nakken. Så jeg har aftalt med min søn, at jeg fortsætter med at støtte veteranforeningen, og så begynder jeg også at lave en veteran-signaturkage, som vil være at finde i mit sortiment fra tid til anden, hvor jeg støtter veteranerne, siger hun og fortsætter:

- Jeg er godt klar over, at mine handlinger måske vil gøre dem mere arrige, men jeg synes, det er det værd. Jeg skal ikke ned med nakken på grund af det her, og jeg bliver ved med at støtte flittigt.

Ifølge Jette Stub har episoden gjort hende bange for, hvad der møder hende om morgenen, når hun åbner butikken, hvor hun i øjeblikket sælger takeout.

- Jeg har en knude i maven, hver dag når jeg går ned i forretningen. Jeg er bange for, hvad der nu vil møde mig.

Her ses Jette Stub i 'Den store bagedyst'. Foto: DR
Her ses Jette Stub i 'Den store bagedyst'. Foto: DR
 

Jette Stub nægter dog at give op, og i kølvandet på hærværken har hun taget kontakt til Helsingørs borgmester Benedikte Kiær (K), mens politiet også er i gang med at efterforske sagen.

Borgmester griber ind

Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær, er efter Jette Stubs henvendelser gået ind i sagen. Kiær forklarer til Helsingør Dagblad, at hun vil gøre alt, der står i hendes magt for at finde de ansvarlige.

Derfor har hun sat en undersøgelse af kommunens videovervågning i gang.

- Det her er under lavmålet, og det skal der simpelthen gøres noget ved, forklarer borgmesteren til Helsingør Dagblad.

Til dagbladet oplyser politiinspektør Morten Kaare Pedersen fra Nordsjællands Politi, at de er i fuld gang med at efterforske sagen.

- Vi ser generelt alvorligt på sager, hvor borgere bliver chikaneret eller truet som følge af deres politiske, religiøse eller racemæssige baggrund. Det gælder også i denne sag, hvor vi har været i dialog med anmelder og nu efterforsker sagen yderligere.

På havnen i Helsingør er der også blevet lavet hærværk, der handler om Jette. Foto: Privat
På havnen i Helsingør er der også blevet lavet hærværk, der handler om Jette. Foto: Privat
 

Foto: Privat
Foto: Privat
 

Mere fra Ekstra Bladet+

Der skides grønne grise i Statsministeriet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind