Tv-kok får første michelinstjerne: - Betyder så meget

Som den første restaurant i Sønderborg har Syttende fået én michelinstjerne. Fyn og Nordjylland er forbigået

Tv-kok får første michelinstjerne: - Betyder så meget

Se det ske: Syttende får sin første michelinstjerne

Med én stjerne til restauranten Syttende har Sønderborg fået sin første stjerne i Michelinguiden.

Det fremgår af michelinuddelingen for de nordiske lande i Stavanger i Norge mandag aften.

Syttende ligger på Hotel Alsik i Sønderborg. I spidsen for restauranten står kokken Jesper Koch, der også er kendt som dommer i tv-programmet Masterchef.

- Jeg vil tage med mig i graven, at jeg fik en michelinstjerne til Sønderjylland. Der er så mange dygtige kokke i området, og nu løfter vi i flok, siger Jesper Koch, som er gastronomisk direktør og head chef på Syttende, kort efter uddelingen.

Koch betoner også personalets store arbejde.

Med stjernen til Syttende, som åbnede i 2019, når Michelinguiden ud til nye dele af Danmark.

- Jeg skylder så meget en region, hvor det sønderjyske kaffe- og kagebord, det gode brød og egnsretter fylder så meget, siger Jesper Koch.

Syttende sigter nu efter mere michelinhæder.

- Jeg er et konkurrencemenneske, der går efter at vinde. Og at vinde i det her handler om at få flere stjerner end bare den ene. Vi nyder det de næste par dage, og så arbejder vi hårdt for at komme op på de to stjerner, siger den gastronomiske direktør.

Syttende skriver på sin hjemmeside, at restauranten har et særligt fokus på lokale råvarer, og at den udspringer 'af den sønderjyske muld'.

Jesper Koch kommer også selv fra Sønderjylland, hvor han er opvokset.

I år har Danmark fået 38 michelinstjerner fordelt på 27 restauranter. Sidste år fik Danmark 35 stjerner fordelt på 26 restauranter.

Som tidligere år er både Nordjylland og Fyn blevet forbigået.

Blandt de mest fremtrædende danske højdespringere i guiden er Noma, som er gået fra to til tre stjerner.

Derudover er den årtier gamle restaurant Kong Hans Kælder i København for første gang gået fra én til to michelinstjerner.

FAKTA: Seks danske restauranter modtager grøn michelinstjerne

Ifølge Michelinguiden er de danske restauranter bedst blandt de nordiske lande, når det gælder bæredygtighed.

Seks danske restauranter har således fået tildelt den grønne femkløver, som markerer, at restauranterne har lavet særlige tiltag for at fremme bæredygtighed i deres køkkener.

Det kan for eksempel være begrænsning af madspild, prioritering af økologi eller dyrkning og brug af lokale råvarer.

I alt blev der uddelt ni grønne femkløvere mandag aften. Norge, Sverige og Finland fik én hver, mens seks gik til danske restauranter.

Disse danske restauranter har mandag aften fået den grønne femkløver:

* Domestic, Aarhus.

* Henne Kirkeby Kro, Henne.

* Lyst, Vejle.

* Ark, København.

* Brace, København.

* Tèrra, København.

Kilde: Michelinguiden.

FAKTA: De danske michelinstjerner har skinnet siden 1983

Madanmeldere- og eksperter er mandag aften samlet i Stavanger i Norge for at overvære uddelingen af michelinstjerner til de bedste restauranter i hele Norden.

* Efter uddelingen af michelinstjerner mandag aften har Danmark 27 stjernerestauranter med 38 stjerner til deling.

Få her et indblik i, hvordan Danmark har klaret sig gennem årene:

* Den franske spiseguide Michelin har eksisteret siden august 1900.

* I 1920'erne kom michelinstjernerne til, men det første danske bidrag kom først i 1980'erne.

* De første danske michelinstjerner blev i 1983 givet til Kong Hans Kælder og La Cocotte i København.

* Kong Hans Kælder er som den eneste af de to restauranter endnu med i guiden og mandag aften fik de deres anden stjerne.

* Først gik det langsomt. Men i 1990'erne kom der fart på, og Kommandanten blev den første tostjernede restaurant herhjemme.

* Med stigende opmærksomhed på nordisk gastronomi valgte Michelin i 2015 at udgive en særlig udgave af guiden med fokus på nordiske storbyer.

* Her dukkede Aarhus så for første gang op med tre stjernerestauranter.

* Året efter var der endnu flere stjerner ud over landet. Det var til Henne, Præstø og Bornholm. Samtidig blev Geranium i København første trestjernede michelinrestaurant i Danmark.

* Til uddelingen mandag aften fik Danmark endnu en restaurant med tre stjerner. Noma er nu med i den eftertragtede trestjernede klub, og er ifølge Michelin Guiden dermed værd at rejse efter.

Kilder: Michelin

FAKTA: Michelinguide skulle få bilejere til at køre langt

Mandag aften blev der i Stavanger i Norge udelt michelinstjerner til de bedste restauranter fra hele Norden.

Spiseguiden går helt tilbage til 1900 og er oprindeligt skabt af en af verdens førende dækvirksomheder.

Få her historien bag den fornemme guide:

* Den franske spiseguide Michelin har eksisteret siden august 1900. Men det første danske bidrag kom først i 1980'erne.

* Guiden blev skabt i Frankrig af dækfabrikanten André Michelin. De første guider havde nyttige oplysninger for bilejere om, hvor man kunne fylde benzin på bilen, og hvordan man skiftede dæk og glødelamper.

* De rejsende fik også tip om, hvor de kunne spise og overnatte. Tanken bag guiden var angiveligt at få bilisterne til at køre længere på vejene, så de sled deres dæk og dermed ville sætte gang i dækfabrikantens forretning.

* I de første to årtier blev guiden uddelt gratis.

* I 1920'erne kom michelinstjernerne til.

* Den første nordiske michelinguide udkom i 2015 med 39 stjernerestauranter - dog ingen med tre stjerner.

Kilder: Michelin, Jyllands-Posten.

FAKTA: Tre michelinstjerner er værd at rejse efter

Gourmetrestauranter i flere lande har frem til mandag aften ventet i spænding på, hvordan michelinstjernerne ville blive uddelt.

Den seneste tid har inspektører både i hemmelighed og ved at bekende identitet i restauranten besøgt restauranter for at bedømme, om de skulle have en eller flere stjerner - eller forsvare stjerner fra tidligere.

Læs her, hvordan restauranterne bliver bedømt:

* Ifølge Michelinguiden får maden - og kun maden - karakterer ved hjælp af stjerner.

* Vurdering af service, atmosfære og øvrige indtryk belønnes med korslagt bestik (1-5 bestik).

* Siden 2020 kan restauranter også modtage en grøn stjerne, der hylder restauranter med en bæredygtig tilgang til gastronomi.

* Tre stjerner i Michelinguiden betyder, at en restaurant er 'værd at rejse efter'.

* To stjerner betyder, at restauranten er 'en omvej værd'.

* En stjerne betyder, at det er en 'rigtig god restaurant i sin kategori'.

* Stjernerne uddeles kun på basis af den mad, som serveres. Fem kriterier vejleder inspektørerne i deres bedømmelse:

1. Kvaliteten på råvarerne.

2. 'Håndværket' - det vil sige smagen og tilberedningen.

3. 'Personligheden' - det vil sige, hvor godt det er lykkedes for kokken at finde sit eget udtryk.

4. Noget for pengene.

5. Kvalitet over tid - det skal være en lige fantastisk oplevelse, uanset hvornår man besøger restauranten.

Kilde: Michelin.