Tv-par lagt for had: - Det er en svinsk hetz

Simone og Morten Spangsvigs plakatvirksomhed er endnu engang havnet i modvind

Det er ikke første gang, at parret havner i modvind for deres plakater. Privatfoto
Det er ikke første gang, at parret havner i modvind for deres plakater. Privatfoto

Tatovør Morten Spangsvig, der er kendt fra TV3-programmet 'Tatoosalonen', og hans kone, influenceren Simone Petersen Spangsvig, er igen kommet i modvind for deres plakater, som de sælger i virksomheden Design By Petersen Spangsvig.

Søndag lancerede de en række nye plakater, der viser morgenborde oppefra med alt, hvad der hører til af kaffe, juice, aviser og andre morgengodter.

Det er dog langtfra alle, der har modtaget det nye design lige godt. På de sociale medier er det væltet ind med klager til det kendte par. Flere mener nemlig, at de kopierer et andet tv-pars design - nemlig 'Nybyggerne'-vinderne Ida Holm og Mads Taiki Pedersen, der også laver plakater i deres virksomhed Taishō, hvor de har solgt lignende plakater siden januar.

Til Ekstra Bladet fortæller Ida Holm, at hele sagen er kommet bag på hende.

- I starten blev jeg bare vildt overrasket over pludselig at se nogle plakater, der mindede så meget om min egne. Nok mest af alt lidt på den der ‘gud, hvor er det ukreativt’-måde, mere end at det skabte raseri i mig, siger hun og fortæller, at hun blev ærgerlig, selvom hun ikke har patent på at lave den slags billeder. 

- Det er vigtigt for mig at sige, at jeg på ingen måde føler, at jeg har patent på 'morgenborde' som motiv, og jeg ser det mere som et moralsk dilemma end et juridisk. Jeg ville jo nok ønske, at vi som plakatvirksomheds-kolleger kunne bakke hinanden op frem for at trække inspirationen lige til grænsen, siger hun videre.

Herunder kan du se billederne af de forskellige plakater:

Her ses Simone og Mortens plakater. Privatfoto
Her ses Simone og Mortens plakater. Privatfoto
 

Her ses Ida Holms plakater. Foto: Taishō
Her ses Ida Holms plakater. Foto: Taishō
 

Over for Ekstra Bladet afviser Morten Spangsvig, at der skulle være tale om plagiat af Ida Holms plakater.

- Vi kan se, at der er ligheder mellem plakaterne. Men vi har ikke hørt om Ida Holm, før vi blev gjort opmærksomme på det af andre. Så den del er uinteressant for mig, men det er da dødærgerligt, at vi har lavet noget, der ligner hinanden, siger han og fortsætter:

- Når det så er sagt, så tager alle, der tager billeder i dag, billeder oppefra af deres morgenbord. Det er ikke en unik ting, og det er det, vi har illustreret. Hvis man laver en simpel søgning på Google, kommer der tusindvis af billeder op, der ligner det samme, og som ikke har med Ida Holm at gøre. Det er jo ikke en ny ting at tegne mad.

Morten: - Det er en personlig hetz

Ifølge Morten Spangsvig tror han, der er tale om en personlig hetz.

- Det største problem er jo de her internettrolde, som har besluttet sig for, at at de vil svine Simone til. Det er meget ubehageligt. Der er folk, der skriver, at de håber, at vi går konkurs, og at de ville ønske, der skete noget grimt med børnene, eller at hun går fra hus og hjem. Det er jo bare sørgerligt. Der er også folk, der skriver, at hun er en elendig mor. Så det her handler efter min mening ikke om plakaterne, men det er en personlig og svinsk hetz mod Simone. Det er latterligt, siger Morten Spangsvig.

- Det er super tarveligt. Vi har børn, der kan læse det, og hvad har plakater at gøre med, om man er en god mor? Det har jo intet med hinanden at gøre, og hun bliver da ked af det over at læse sådan noget. Der er ingen, der fortjener at blive talt sådan om, og hvordan hun er som mor har intet at gøre med vores virksomhed. Det er jo også kun noget, folk siger, når de sidder bag en skærm. Det er ikke noget, de tør sige til vores ansigt.

- Vil det her få nogle konsekvenser? Altså vil I for eksempel genoverveje at lave flere plakater, når nu I er endt i flere af de her sager?

- Det gør bare, at vi vil lave endnu flere plakater. Folk skal ikke bare tro, de kan svine hende til, og vi så stopper igen. Det her har intet med plakater at gøre. Det er en personlig hetz og voksenmobning. Så min opfordring til dem, der skriver, er, at de laver noget andet i stedet for at sidde og holde øje med, hvad vi laver. Få jer noget bedre at gå op i.

- Men kan du ikke forstå, at der er folk, der bliver sure over det her?

- Nej. Vi gør aldrig noget for at genere nogen eller snylte på nogen. Vi har vores egne idéer og laver de ting, vi synes ville være flotte, og som vi synes er pæne. Det er jo så bare ærgerligt, at vi begge har fået en idé til at lave et tømmermandsbord. Men jeg tror, at alle mennesker, du spørger, vil sige, at man forbinder Treo og junkfood med tømmermændsbord. Så det er bare en tilfældighed, at det minder om hinanden. For vi har som sagt ikke hørt om Ida Holm før.

- Så du kan fuldstændig afvise, at I har ladet jer inspirere af Ida Holms plakater eller af andre plakater?

Hvad synes du?

- Ja. Vi har selv fundet på det. Vi har ikke skelet til andre plakater, men en masse madbilleder. Simone har set på madbilleder og tegnet derfra, og derfor synes jeg også, at det er en noget tyndbenet historie. Det kan godt være, at Holm kom først, men det betyder jo ikke, at der ikke er andre, der må male det. Uanset hvilket motiv, du finder, er der noget, der ligner. Men det skal da ikke afholde os fra at tegne det, siger han og fortsætter:

- Hvis de køber vores, får de jo vores streg, og hvis de køber Ida Holms, får de hendes. Det er ikke den samme. Jeg vil jo sige, at vores er pænere, men det er jo en smagssag. Men vi har tegnet morgenmad, og det er enhver frit for. Det er der mange andre, der laver, og det kan jeg ikke se noget snyd i.

Kan have store konsekvenser

Ifølge advokat Malene Buch Andersen skal værket ses på i forbindelse med en retssag, hvis det skal vurderes, hvorvidt der er tale om en plagiat. Her vil en dommer komme med sin vurdering af ligheden mellem værkerne.

Her ser man ifølge Malene Buch Andersen på, om der er tale om en direkte kopi, eller om de mest toneangivende elementer i værket er så tæt på originalen, at der kan være tale om plagiat.

- Derudover kan dommeren vægte, om forbrugeren kan have svært ved at skelne de to værker fra hinanden. Vi har set afgørelser på, at ophavsretsloven er overtrådt, selvom der ikke er tale om en identisk plakat. Jo flere særprægede karaktertræk, der går igen, jo mere vægter det, siger hun til Ekstra Bladet.

Kan ende med straf
Som regel i en sag om mulig plagiat starter advokaterne med at sende en mail til dem/den, der plagierer, for at bede dem stoppe og kommer muligvis med et krav om godtgørelse

Hvis der ikke kan findes en løsning, kan sagen herefter anlægges ved de civile domstole.

Der bliver nedlagt forbud mod at bruge kunstnerens værk, hvis sagen vindes af den, der føler sig plagieret.

Hvis krænkeren ikke stopper med at bruge materialet, kan fogedretten involveres til at håndhæve afgørelsen.

I særligt grove sager kan politiet gå ind i sagen og give en straf for krænkelser.

Malene Buch Andersens rigtig gode råd til folk, der gerne vil tjene på plakater er da også såre simpelt.

- Hvis du vil være helt sikker, skal du ikke tegne noget, der allerede er lavet. Så skal man altså finde på noget selv.

- Ida, Hvad tænker du om, at Morten Spangsvig siger, at deres design alligevel er pænere, og at det derfor ikke rører ham?

- Det er jo så dejligt, at de synes, at deres er pænest. Sådan skulle det jo også helst være. Jeg synes heldigvis også, at mine egne er pænest, men det skal jo ikke være en konkurrence på smag og behag, siger hun og fortsætter:

- De siger, at de ikke har kopieret mig, og det giver jeg dem egentlig ret i - for en kopi skulle visuelt have ligget tættere. Men jeg har stadig svært ved at tro på, at mine plakater ikke var grundinspirationen for deres, men jeg vælger bare at tage det som et kompliment. Det virker dog ikke til, at jeg er den eneste, der ser en slående lighed i konceptet, titlerne og visse elementer på plakaterne. Vi ønsker egentlig ikke at starte nogen krig med dem og må nok bare se i øjnene, at vi driver vores forretninger ud fra vidt forskellige værdier.

Vil ikke gøre mere

Ida Holm fortæller til Ekstra Bladet, at hun er ked af hele sagen, men at der trods alt alligevel er kommet noget positivt ud af det. Til at starte med troede hun nemlig, at det ville få negative konsekvenser for hendes forretning, men det har vist sig ikke at være tilfældet.

- Trods hele den her debat, som selvfølgelig har været lidt ærgerlig, tror jeg faktisk ikke, at det har gjort noget dårligt for mig. I kølvandet på debatten er der nemlig en del, der har opdaget ‘min’ udgave af morgenbordene og har vist stor interesse for dem.

- Og det varmer jo enormt meget, nu hvor jeg lige nåede at blive bekymret for, om det mon ville få negativ indflydelse mine værker. Vores lille virksomhed er jo stadig meget ny, og vi arbejder i døgndrift for at nå i mål med vores plakatdrømme, så det er klart, at jeg lige nåede at få lidt ondt i maven over det, siger hun.

Ifølge Ida Holm har hun derfor heller ikke intentioner om at gå videre med sagen.

- Det er ikke noget, jeg vil gå videre med. Dels fordi jeg ikke føler, det er kampen værd. Dels fordi de - trods flere ligheder - har et forskelligt udtryk, da mine er håndmalede, mens hendes er digitalt fremstillet. Dels fordi jeg mærker en kæmpe opbakning omkring mine morgenborde nu, så jeg er ikke længere bekymret for, at mine kunder ville vælge deres frem for mine.

Morten Spangsvig er kendt fra 'Tattoosalonen' på TV3 sammen med sin makker Jonas (tv.). Foto: Jonas Olufson
Morten Spangsvig er kendt fra 'Tattoosalonen' på TV3 sammen med sin makker Jonas (tv.). Foto: Jonas Olufson

Det er ikke første gang, Simone Spangsvig Petersen og Morten Spangsvig havner i modvind over deres plakater, som de mente var kopieret andre steder fra.

Læs mere om den sag her:

Influencer i plakat-plagiat: Kan få store konsekvenser

Danske realitystjerner i shitstorm: Anklaget for plagiat