Udsat for identitetstyveri: - Det er grotesk

Den kendte radiovært Dan Rachlin bliver dagligt udsat for identitetstyveri på Facebook, nu får han hjælp til at rydde op i de falske profiler

Dan Rachlin er dagligt udsat for identitetstyveri på Facebook, Instagram og Tinder. Foto:Krestine Havemann
Dan Rachlin er dagligt udsat for identitetstyveri på Facebook, Instagram og Tinder. Foto:Krestine Havemann
Følg Danske kendte

DJ og radiovært Dan Rachlin bruger intet mindre en time om dagen på at rydde identitetstyve af vejen.

Han bliver nemlig dagligt kontaktet af forvirrede kvinder, der tror, de har haft kontakt med ham. Det viser sig bare, at det er falske profiler, der udgiver sig for at være Dan Rachlin, de har haft kontakt med.

Nok er nok, og nu har Dan Rachlin allieret sig med en norsk kvinde, der hjælper ham med at anmelde de falske profiler, der er i omløb.

Medina hemmeligt gift

- Jeg er blevet venner med en norsk kvinde, der efter selv at være blevet snydt, bruger meget tid på at finde falske profiler. Hun er utroligt dygtig og opsnuser falske profiler med mine billeder. Hun finder hurtigt 15 profiler om ugen, der udgiver sig for at være mig, siger Dan Rachlin til Ekstra Bladet.

Det er surrealistisk
Den norske kvinde er selv blevet snydt af en af 'Dan Rachlins' profiler, men det er ikke alle kvinder, der er lige behjælpelige. Han oplever nemlig ofte kvinder eller pårørende, der både er sårede og rasende, og derfor angriber ham i frustration.

- En tysk dame på 70 år troede, at hun var i kærlighedsdialog med en mand, der gemte sig bag mine billeder. Hun satte sin lejlighed til salg, fordi hun troede, hun skulle flytte til Philadelphia. Jeg får henvendelser fra en tysk forvirret dame, men jeg fik også en kæmpe sviner fra hendes datter, siger Dan Rachlin og tilføjer:

- Det er fuldstændig surrealistisk. Det er grotesk.

På røven: Nu jubler han

Han forstår ikke, hvorfor Facebook og Instagram ikke gøre mere for at verificere profilerne.

- Selvom alle lande ikke har det samme system, er der ikke noget i vejen for, at alle, der laver en personlig profil på et social medie, identificerer sig selv enten ved hjælp af et kørekort eller andet lignende.

ID-tjek kan give problemer

Facebook i Danmark siger, at man allerede gør meget for, at sikkerheden på dets platforme er i top.

De har derfor ansat flere tusinde af nye medarbejdere, der skal opspore krænkende indhold. Men de ønsker ikke, at folk skal tvinges til at identificere sig med ID, hvis de skal oprette en profil på Facebook.

Det skriver TV2 Lorry.

Den danske talsmand Martin Ruby fortæller, at der er få steder i verden, der har ligeså velfungerende ID-systemer og registreringer, som vi har i Danmark.

- Igen, det ville kræve, at resten af verden havde ligeså gode ID-systemer som i Danmark. Men lad nu det ligge. Men noget andet er, at det kan være problematisk, hvis alle ytringer på Facebook kunne føres tilbage til lige præcis den person, som er kommet med den. Det kunne godt give nogle problemer rundt omkring i verden. F.eks. i Rusland og Mellemøsten. Hvis myndigheder kunne banke på din dør dagen efter, du har ytret din kritik om landets styre på Facebook. Det ville være uhensigtsmæssigt. Ikke i Danmark, men i andre lande, siger Martin Ruby til TV2 Lorry.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby