Umut lukker: - Det bliver et blodbad

Flæskekongen Umut Sakarya må lukke Guldkroen, og han frygter for, hvordan hele resaturationsbranchen skal klare sig under og efter coronakrisen

Umut Sakarya frygter, at de manglede turister de kommende måneder vil gå hårdt ud over mange restauranter. Foto: Ritzau Scanpix
Umut Sakarya frygter, at de manglede turister de kommende måneder vil gå hårdt ud over mange restauranter. Foto: Ritzau Scanpix

'Det er med allerstørste beklagelse og smerte, at vi bliver nødt til at lukke vores elskede kro ned fra på mandag 27. april, på ubestemt tid.'

Sådan skrev Umut Sakarya søndag aften på sin Instagram-konto.

Siden Danmark blev lukket ned i marts på grund af coronavirus, har han kæmpet for at få sin kro, Guldkroen i København, til at løbe rundt ved at tilbyde stegt flæsk og wienerschnitzler som takeaway. Men det er slut nu. Kroen må lukke trods solid opbakning fra kunderne.

- Vi går med en frygtelig uvished. Vi aner ikke, om vi kan få del i hjælpepakker, eller hvornår vi kan åben igen. Det kan ikke blive ved. Derfor har vi valgt at lukke ned, siger Umut Sakarya til Ekstra Bladet.

Beslutningen om at lukke betyder, at hans medarbejdere er sendt hjem, men ingen er fyret. Guldkroen-ejeren håber, at han sammen med landets øvrige restauratører snart får vished om, hvad der skal ske i fremtiden.

- Men vi kommer ikke til at starte, hvor vi slap. Verden vil ikke være den samme, når vi kan åbne igen på et tidspunkt. Derfor er vi nødt til at bruge vores kræfter på at lægge en plan og forberede os ordentligt, siger han.

Ingen konkurs
Umut Sakarya er ikke selv bange for, at han for alvor må dreje nøglen om. Men det kommer mange af hans kolleger og konkurrenter til at gøre. Det er han ikke et sekund i tvivl om.

- Jeg har en sund forretning, og jeg kommer ikke til at gå konkurs, før jeg har solgt den sidste ting, jeg ejer. Men jeg har været nødt til at holde kroen kunstigt i gang ved selv at skyde penge i det og ved at lave takeaway. Men mad ud af huset tjener man ikke på. Normalt er det drikkevarerne, man tjener penge på. Nu har vi flere udgifter til maden på grund af emballage og sådan noget, forklarer han og konstaterer, at det ikke kan blive ved.

Hård beslutning: Ingen løn i et halvt år

 

Hans revisor har set på muligheder for, at Umut Sakarys kan få del i de hjælpepakker, regeringen har lavet for at hjælpe erhvervslivet.

- Men jeg tror ikke på dem. Det er en stor joke. Jeg kender rigtig mange i branchen, og ingen af dem har endnu fået en krone endnu fra de hjælpepakker. Der findes så mange grunde til, at de får nej til hjælpen, og lige om lidt er det 1. maj. Så skal alle betale husleje og lønninger igen. Det bliver et blodbad, der kommer til at koste rigtig mange restauranter livet, for der er ingen penge at betale med, siger Umut Sakarya.

Han fortæller, at han synes, at der her under krisen bliver gjort stort forskel på folk i Danmark.

- Min mor er rengøringsdame i det offentlige. Hun blev sendt hjem med fuld løn, og det er fint. Men hvad med os erhversdrivende. Vi skal også købe tandpasta og toiletpapir. Jeg kan godt føle mig som en andenrangsborger, siger han.

Hele situationen har stresset Umut Sakarya meget den seneste måned, erkender han.

- Uvisheden er den værste. Den dræber folk. Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at lide et kæmpetab, men det er jo en dominoeffekt. Alle vores leverandører er også ramt, siger han og fortsætter.

- Vi har virkelig været hippier de seneste uger og har støttet vores underleverandører. Vi har sgu været mere socialistiske end hele regeringen til sammen. De kunne lære noget af os, kunne de, siger han.

Har taget svær beslutning: Umut er blevet single

Umut Sakarya holder fortsat åbent for takeaway på Gonggong, Guldgrillen og på Guldkebab.