Vennerne mindes Okking: - Jeg bliver ked af det i mit hjerte

Ghita Nørby, Reimer Bo Christensen, Lisbeth Dahl og Per Pallesen mindes Jens Okking. De vil huske ham som en fantastisk mand og skuespiller

Foto: Ritzau Scanpix
Foto: Ritzau Scanpix

Ghita Nørby: Ked af det

Dansk film og teaters førstedame, Ghita Nørby, spillede sammen med Jens Okking masser af gange - dog aldrig på teatret. Blandt andet i film som 'Mig og Charlie', farcen 'Pas på Ryggen, Professor' og Lars von Triers episke tv-serie 'Riget' - og hun blev  meget berørt, da Ekstra Bladet overbragte hende nyheden om kollegaens død.

- Selvom vi aldrig var hinandens nærmeste venner, så kendte vi hinanden, og jeg bliver da ked af det i mit hjerte af at høre, at Jens Okking er død.

- Det er længe siden, jeg har set ham, så jeg havde ikke aktuelt noget med Jens at gøre, men det gør da indtryk på mig, at han ikke er her mere.

- Jens var en herlig mand og som skuespiller stærk, kraftig og slagfærdig, der nåede ud over rampen og blev folkekær. Det var særdeles fint at spille sammen med ham, siger Ghita Nørby.

Per Pallesen - han var en god kamerat. Foto: Lars E. Andreasen/Her og Nu
Per Pallesen - han var en god kamerat. Foto: Lars E. Andreasen/Her og Nu
 

Per Pallesen: Træls

- Er Jens Okking død? Øv, der er kun død hele tiden. Det er træls.

Så spontan var Per Pallesens reaktion, da Ekstra Bladet ringede for at få en udtalelse om dødsfaldet.

- Men Jens var jo ikke rask de sidste år, så dødsfaldet er måske ikke helt uventet.

- Jeg har arbejdet meget sammen med Jens gennem årene, helt tilbage til Gladsaxe Teater, og vi har filmet sammen - bl.a. i 'Gøngehøvdingen'.

- Jens var en fremragende skuespiller og igangsætter. Meget aktiv gennem livet og en god kammerat. Han har været en gevinst for standen som helhed.

- Han forsøgte sig også som politiker i EU?

- Han havde jo sine meningers mod. Det må man rose ham for. Han holdt sig ikke tilbage. Tog altid livligt del i dagens debat, og det gør mig ondt, at han er død. 

Lisbet Dahl - husker især Jens Okking fra teatret. Foto: Anthon Unger
Lisbet Dahl - husker især Jens Okking fra teatret. Foto: Anthon Unger
 

Lisbet Dahl: Virkelig dygtig

Lisbet Dahl arbejdede især sammen med Jens Okking på Folketeatret i opsætningen af 'Dantons Død', hvor Okking spillede hovedpersonen - den franske advokat og politiker Georges-Jacques Danton, der var en af de førende skikkelse i den franske revolution, der endte sine dage i galgen.

- Jens var en virkelig dygtig skuespiller, der blev brugt meget på Folketeatret, som jeg husker det i hvert fald, siger Lisbet Dahl, der dog ikke har private minder at øse ud af med den afdøde.

Reimer Bo Christensen var gode venner med Jens Okking. Foto: Mogens Flindt
Reimer Bo Christensen var gode venner med Jens Okking. Foto: Mogens Flindt
 

Reimar Bo: Rigtig gode venner
Nyheden om skuespilleren Jens Okkings død har ramt Reimer Bo Christensen hårdt. Han og Jens Okking var nære venner og har set meget til hinanden helt op til skuespillerens død.

Ifølge Reimer Bo Christensen har Jens Okking været en stor inspiration for ham i hans voksne liv, og de to har igennem de mange år, de har kendt hinanden, opbygget et nært venskab.

- Jeg mødte ham i 1971, da han flyttede til Thy. Her interviewede jeg ham første gang. Efter det blev vi rigtig gode venner. Han har været en slags mentor for mig. Han har lært mig en masse ting om, hvordan man forhandler i forskellige forhold, og hvordan man gebærder sig i livet. Jeg har altid haft stor respekt for ham, siger Reimer Bo Christensen til Ekstra Bladet.

Foto: All Over Press Denmark
Foto: All Over Press Denmark
 

Reimer Bo Christensen fortæller, at Jens Okking har været meget syg den seneste tid, hvor han har boet på plejehjem, og at han havde det dårligt, da Reimer Bo Christensen sidst besøgte ham for et par måneder siden.

Derfor kommer det heller ikke som et chok for den kendte journalist, at Jens Okking nu er død.

- Han har jo været på plejehjem den seneste tid, og her blev han svagere og svagere. Sidste gang, jeg besøgte ham, havde han det ikke så godt. Han havde ikke så meget lyst til at snakke med folk. Men han har haft sine to sønner omkring ham, og de har taget hånd om ham og passet godt på ham, siger Reimer Bo Christensen og fortsætter:

- Han har to dejlige drenge, og de bor tæt på det plejehjem, han boede på, så de kunne være tæt på ham.

Betyder meget
Reimer Bo Christensen husker tilbage på Jens Okking som en stor personlighed og inspirationskilde, men også som en fantastisk skuespiller.

- Han har betydet meget for mig. Jeg synes derfor, det er meget sørgeligt at få det budskab, at han er gået bort. Han var et kraftværk, og det var han også som skuespiller. Han var en af Danmarks bedste filmskuespillere. Han brændte bare igennem, når han fik en rolle, og han løftede den. Man kan sige, at han var et kraftværk af inspiration, siger Reimer Bo Christensen.

Ifølge Reimer Bo Christensen var Jens Okking et familiemenneske med stort 'f', og så elskede han at være spontan.

- Han var typen, der fra den ene dag til den anden kunne finde på at sige: 'Vi tager til Irland', og så fik han hurtigt styr på leje af bil og det hele. Han har altid haft en opfattelse af, at en familie er en klan, og man stillede op for sin familie. Han har altid stillet op for mig. Han var et meget givende menneske, siger han.

Selvom Jens Okking nu er død, så vil han ifølge Reimer Bo Christensen altid leve videre og blive husket af ham.

- I forskellige situationer bliver Jens ofte levende for mig. Han lever videre. Jeg tænker tit: 'Hvad ville Jens gøre', 'Hvad ville han sige'?. I gamle dage ville jeg bare tage telefonen og ringe til ham, men efter han er kommet på plejehjem har det i stedet kørt oppe i mit hoved, siger Reimer Bo Christensen.