Vi vinder Oscar til Danmark om to år

Brødrene Mehdi og Milad tordner derudad, og de har fået masser af ros for deres debutfilm ’Mens vi lever’ her i Cannes

Den 35-årige Mehdi Avaz, der her sidder på en café i Cannes,  lover at vinde en Oscar til Danmark om to år. (Foto: Kim Kastrup)
Den 35-årige Mehdi Avaz, der her sidder på en café i Cannes, lover at vinde en Oscar til Danmark om to år. (Foto: Kim Kastrup)

CANNES(Ekstra Bladet): For 16 år siden i Helsinge i det nordlige Sjælland var to unge mænd involveret i en alvorlig trafikulykke. Dengang ramte den frygtelig tragedie direkte ned i den skoleklasse, som den i dag 35-årige filminstruktør Mehdi Awaz gik i. Og det er netop denne ulykke, der er inspiration for hans debutfilm ’Mens vi lever’, der har fået masser af rosende ord med på vejen her i Cannes.

- Da jeg for nogle år siden til en gammel elevfest mødte en af de involverede i  trafikulykken, som jeg gik i klasse med, sagde jeg til ham, at jeg bliver nødt til at lave en film inspireret af ulykken. Og det var han helt cool med.

- Men vi har skabt en helt ny historie, hvor de oprindelige berørte af ulykken slet ikke vil kunne kende sig selv, forklarer storebror Mehdi, der er alene i Cannes for at præsentere ’Mens vi lever’, fordi hans 29-årige lillebror Milad netop nu sidder i Danmark og skriver på deres næste spillefilm med arbejdstitlen ’Far’.

Sebastian Jessen leverer en fremragende præstation i filmen. (Foto: Rocket Road Pictures)
Sebastian Jessen leverer en fremragende præstation i filmen. (Foto: Rocket Road Pictures)
 

Store ambitioner
De to brødre filminstruktøren Mehdi og manusforfatteren Milad har også en tredje bror Misam, der fungerer som producer i deres filmselskab ’Rocket Road Pictures’. Og tag ikke fejl af de her brødre. De er i besiddelse af en selvtillid og nogle ambitioner, som man normalt ikke er vant til at se i Danmark.

- Vi vinder en Oscar til Danmark om to år. Vores næste film ’Far’ er en film der får danmark på verdenskortet og hiver en Oscar hjem, siger Mehdi uden ironi eller sarkasme. Han siger det med selvtillid, fordi han mener det, og fordi han selv tror på det.

Og det er slet ikke taget ud af den blå luft. Brødrene har nemlig med deres debutfilm ’Mens vi lever’ her i Cannes bevist, at de kan lave en virkelig god film for kun 2 millioner kroner. De fik nemlig afslag på støtte fra Det Danske Filminstitut. Men hvad kan det ikke blive til, hvis brødrene får endnu flere millioner at lege med.

Brødrene Mehdi og Milad har meget store ambitioner.(Foto: Rocket Road Pictures)
Brødrene Mehdi og Milad har meget store ambitioner.(Foto: Rocket Road Pictures)
 

Flygtninge fra Iran
Brødrene, der alle har boet i mange år i Tisvilde, kom til Danmark som flygtninge, da Mehdi kun var 10 år gammel.

- Min far var højtstående farmaceut, og han flygtede på grund af sine politiske holdninger. Han fik pludselig en aften et tip om, at hvis han ikke flygtede, så ville han blive dræbt. Så min far flygtede til Danmark, forklarer Mehdi og tilføjer:

- Resten af familien blev evakueret ned i en kælder, hvor vi boede i 2½ år, og så flygtede vi op til vores far i Danmark.

Er du glad for, at skæbnen på et eller andet plan førte til, at hele jeres familie er havnet i Danmark eller har du en drøm om at vende tilbage til Iran?

- Jeg vil ikke vende tilbage til Iran. Jeg har nærmest et had-forhold til landet. Jeg er meget glad for at bo og leve i Danmark. Jeg betragter Danmark som mit hjemland.

Brødrene er dog for et par år siden dog flyttet til USA for at få opfyldt deres store ambition om at lave en amerikansk spillefilm i 2020. Mehdi rejste til Los Angeles i 2014, og lillebror Milad fulgte efter i 2015.

- Vi er ekstremt ambitiøse. Vi har fuldstændigt planlagt, hvad vi skal lave de næste fem år. Fuldstændig strategisk. Hvilke film, hvilke tv-serier, hvilke emner, og hvor vi skal lave vores projekter.Det er en meget stram plan.Vi lever livet på den måde, fordi vi kun har et liv, og så skal vi fanme også rykke, mens vi lever.

Charlotte Munck og Julie Christiansen spiller mor og datter i filmen. (Foto: Rocket Road Pictures)
Charlotte Munck og Julie Christiansen spiller mor og datter i filmen. (Foto: Rocket Road Pictures)
 

Ramt af stor sorg
Den 30-årige Sebastian Jessen leverer i øvrigt en overbevisende præstation i filmen inspireret af en ulykke, der vender op og ned på et lille lokalsamfund.

- Jeg valgte Sebastian til hovedrollen, fordi jeg mødte ham til galla-premiere ’Heartless’ for nogle år siden på et tidspunkt, hvor han lige havde mistet sin far. Og da jeg hilste på ham, så jeg et blik af smerte i hans øjne, som jeg ikke kunne få ud af mit hoved. Og så tænkte jer: Der har jeg min rolle til Christian, siger Mehdi og tilføjer:

- Den her unge mand, der var nødt til at have et smil på læben, men som dybt i sit indre gemte på en stor sorg. Det udtryk havde jeg lyst til at bruge i min film.

I filmen medvirker også store skuespillere som Nicolas Bro, Charlotte Munch, Henrik Prip og Paw Henriksen. Filmen har forventet premiere til oktober.

I filmen er der en kærlighedsrelation mellem Sebastian Jessens karakter og Julie Christiansen karakter. (Foto: Rocket Road Pictures)
I filmen er der en kærlighedsrelation mellem Sebastian Jessens karakter og Julie Christiansen karakter. (Foto: Rocket Road Pictures)
 

1 af 6 Sebastian Jessen leverer en fremragende præstation i filmen.(Foto: Rocket Road Pictures)
2 af 6 I filmen er der en kærlighedsrelation mellem Sebastian Jessens karakter og Julie Christiansen karakter. (Foto: Rocket Road Pictures)
3 af 6 Charlotte Munck og Julie Christiansen spiller mor og datter i filmen(Foto: Rocket Road Pictures)
4 af 6 Brødrene Mehdi og Milad har meget store ambitioner.(Foto: Rocket Road Pictures)
5 af 6 
6 af 6 Den 35-årige Mehdi Avaz, der her sidder på en café i Cannes, lover at vinde en Oscar til Danmark om to år. (Foto: Kim Kastrup)