Viggo Mortensen: Bodil større end Oscar

Den dansk-amerikanske skuespiller Viggo Mortensen modtager lørdag aften en Æres-Bodil for sin lange karriere

Her kan du se interview med verdensstjernen Viggo Mortensen på den røde løber til søndagens Bodil-uddeling. (Video: Ritzau)

Selvom alle Bodil-priserne endnu ikke er uddelt, står det allerede klart, at den skuespilleren Viggo Mortensen får en god aften. Han er nemlig på forhånd blevet udvalgt til at modtage en ærespris - i denne sammenhæng kaldt en Æres-Bodil - for sin lange karriere.

- Det er en stor overraskelse, og jeg blev meget glad, da jeg fik beskeden. Det er en stor anerkendelse af ens karriere, sagde Viggo Mortensen til Ritzau, da han ankom på den røde løber.

Viggo Mortensen, der blandt andet har spillet Aragon i 'Ringenes Herre', har fået en æresbodil for sin alsidige karriere. (Foto: Polfoto) Filmnyheder Aragorn scorer Æres-Bodil

Da han blev bedt om at sammenligne æresprisen med en Oscar-nominering, lød det:

- Det er jo en anerkendelse af hele ens karriere, hvor Oscar er en enkelt film, så det er lidt anderledes. Jeg tror, det her er vigtigst - og derfor er jeg også lidt nervøs, lød det fra den 56-årige skuespiller, der i 2008 blev nomineret for sin rolle i filmen Eastern Promises.

Viggo Mortensen modtager en Æres-Bodil. (Foto: Jakob Jørgensen)
Viggo Mortensen modtager en Æres-Bodil. (Foto: Jakob Jørgensen)
 

Et forbillede
I begrundelsen for hans Æres-Bodil, lyder det blandt andet fra Jacob Wendt Jensen, formand i Danske Filmkritikere, at:

- Viggo Mortensen er et inspirerende forbillede som skuespiller. En skuespiller som har opnået massiv berømmelse, men som stadig arbejder utrætteligt på at forny sig. Han bruger sin status og sit talent i film, der stædigt prøver at holde filmen i live som en eksperimenterende og nysgerrig kunstart.

(Foto: Christian T. Jørgensen) Kendte Dansk filmstjerne ramt af angst: Følte det som om min hud var i flammer

- Viggo Mortensen er en skuespiller, som vi her til lands er stolte over at have halvpart i, og han er en kunstner, der hele tiden arbejder på at udvikle og raffinere sin metier. Der er et særligt bånd mellem Danmark og Viggo Mortensen, og det vil vi gerne gøre vores til at styrke.

Det er 68. gang, Bodil-prisen uddeles, og for 2. år i træk er det Troels Lyby, der styrer løjerne.

Lars Mikkelsen var en af de fremmødte til Bodil-festen. Stjernen er aktuel i den amerikanske serie-succes 'House of Cards', som har Kevin Spacey i hovedrollen. (Video: Ritzau)