Vild vaccine-shitstorm: Beskyldes for klam propaganda

Musikeren, som mange børn kender fra DR, er havnet i sit livs stormvejr, efter han har optrådt til et arrangement, hvor man kunne blive vaccineret

Sigurd Barrett fortæller, at der var tre eller fire børn og en større mængde voksne, der blev vaccineret i de to timer han spillede. Foto: Stine Bidstrup
Sigurd Barrett fortæller, at der var tre eller fire børn og en større mængde voksne, der blev vaccineret i de to timer han spillede. Foto: Stine Bidstrup
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

Sigurd Barrett har lukket sin Facebook-profil.

Den 55-årige musiker og forfatter er havnet i sit livs stormvejr - en regulær shitstorm, hvor han bliver beskyldt for og kaldt de værste ting.

Han brøde er, at han har spillet ved et arrangement i Ishøj Kommune. Et arrangement, hvor folk kunne komme - også med deres børn - og blive vaccineret.

Det har fået vaccinemodstandere helt op i det røde felt.

'Det er så ulækker propaganda med en 'børnevært'. Skam dig Sigurd', står der i kommentarspor på Facebook. 

'Usmageligt', skriver en anden, mens andre kalder hans optræden til arrangementet for 'sygt' og 'modbydeligt'.

'Det er psykose med vanvid på. Håber Sigurd Barrett sidder med en klam smag i munden og trækker ‘stikket’ fra dette cirkus', mener en om koncerten.


Sagen har ramt Sigurd Barrett, der ikke i sin vildeste fantasi havde regnet med, at hans optræden i kulturhuset Kulturium ville gøre folk så rasende.

- Det er måske naivt, men jeg har slet ikke bemærket den ophedede debat, der har været om vacciner. Jeg har fulgt myndighedernes anbefalinger og har ikke tænkt mere over det. Jeg har voksne børn og helt små børn, så jeg har slet ikke skulle tage stilling til vacciner til børn. Og det har slet ikke været min intention at have en holdning til det, siger Sigurd Barrett til Ekstra Bladet.

Set i bagklogskabens ulideligt klare lys, kan han godt se, at hans optræden ved vaccine-arrangementet kan opfattes som propaganda.

- Og jeg vil gerne benytte lejligheden til at sige undskyld til dem, der føler sig trådt på.

- Føler du, at du har noget at sige undskyld for?

- I hvert fald er jeg kommet til at træde på en masse mennesker ved angiveligt at tage stilling til dette spørgsmål, og det undskylder jeg for, for det var slet ikke mit ærinde. Jeg er utrolig ked af, at det er endt sådan, siger han. Jeg ønsker ikke at promovere eller forherlige vaccination af børn, men jeg kan sagtens se, at det ser sådan ud, og det undskylder jeg for. Omvendt har dem, som vælger vaccinen jo også ret til det, så jeg kan se begge sider af sagen, siger han.

Uheldig misforståelse

Da debatten om Sigurd Barretts optræden i Ishøj begyndte at rase, skete der en ting, som hovedpersonen selv kalder en kæmpe misforståelse.

Pludselig fremgik det af hans Facebook-profil, at Sigurd Barretts koncert i Kulturium var det rene fup. .

- Der sker det meget uheldige, at min Facebook-ansvarligt er på ferie i Thailand. Da hun ser alt det her, tror hun, at det er fejl, og derfor skriver hun på min profil, at det er 'fake', siger en ærgerlig Sigurd Barrett.

- Det har kun gjort det endnu værre. Nu tror folk både, at jeg har dårlige hensigter, og at jeg prøver at skule det. Det virkelig en uheldig misforståelse. Men det er sådan, det hænger sammen. Så ved folk det, siger han og understreger, at han ikke have nogle hensigter med koncerten.

 

- Det har været voldsomt det seneste døgn. Har du været bange?

- Nej, det har jeg ikke. Men det ubehageligt. Tonen er så ondt og skarp - det er ikke min stil. Derfor har jeg måttet slukke mine sociale medier. Jeg kan godt forstå, at folk har brug for at få afløb for ting. Jeg kan bare ikke holde til det. I øvrigt var der kun tre eller fire børn i løbet af de to timer, jeg spillede, der blev vaccineret, mens der var 47 voksne. Så historien er måske også kørt lidt af sporet. Jeg har tiltro til, at folk selv kan vurdere, om deres børn skal vaccineres eller ej, siger en tydeligt berørt Sigurd Barrett.

- Det er rent hypotetisk, men ville du gerne kunne gøre det om?

- Ja, hvis jeg kunne. Jeg er en samler og ikke en spreder. Jeg ønsker ikke at dele vandene. Jeg har sagt nej til at spille på partikongresser - fra begge fløje. Det vil jeg ikke, for så virker det som om, man tager stilling. Det har jeg ikke behov for. Det er ikke mit ærinde. Jeg vil gerne gøre folk glade med min musik og ikke skabe splid på grund af en holdning. Og jeg har ingen holdning til vaccine. Det lader jeg fagpersoner om, siger Sigurd Barrett.

Helt urimeligt for Sigurd

Det er ikke kun Sigurd Barrett, der er blevet ramt af en shitstorm i orkanstyrke. Lignende vinde blæser mod Kulturium, der er det kulturhus i Ishøj Kommune, der har lagt lokaler det vaccine-event, hvor den folkekære musiker mandag optrådte.

Kulturhuset, der både er en biograf, bibliotek og et spillested, har i et halvt år huset et af Ishøj Kommunes tilbud om coronatest - siden november også om vaccine.

- Vi har tidligere haft arrangementer, der skulle gøre det lidt hyggeligere at blive testet eller vaccineret. Vi har budt på popcorn og slush ice eller som i denne uge musik. Der er bestemt ingen vaccine-pligt eller tvang for at få lov til at komme og være med. Det er et vaccinations-event, men det er åbent for alle. Vi går selvfølgelig ind for frit valg, men når valget er truffet, er det vigtigt for os at skabe gode rammer om vaccinationen og det er vi i høj grad lykkedes med, siger Marie Herborn, der er leder af Kulturium til Ekstra Bladet.

Hetz og chikane
Hun kalder det helt urimeligt, at Sigurd Barrett er blevet udsat for en decideret hetz og chikane, efter han har spillet ved vaccinearrangementet.

- Han var bare booket til at udføre et job. Det er unfair og synd for Sigurd. Han kom for at danne rammen for folk - han har hverken talt for eller i mod vaccine. Han har bare underholdt, siger hun, som i øvrigt en række andre musikere har.

Lige som Sigurd Barrett er også kulturhuset blev bestormet på de sociale medier af voldsomme beskeder.

- Vi er blevet kaldt børnemordere og alt muligt. Det er ren chikane. Vi har slettet hundredevis af kommentarer, fordi de har været virkelig grove og direkte chikane, siger Marie Herborn, der ikke forstår tonen.

- Dem, der skriver, vil have, at man skal respektere et frit valgt,  men det bør de også selv gøre. Vi pådutter ingen noget, siger hun og fortsætter.

- De fleste, der har skrevet, er ikke borgere her i Ishøj Kommune - de er vaccinemodstandere alle muligt andre steder fra. Vi ved og har statistik på, at lokalbefolkningen sætter stor pris på, at det har været muligt at blive testet og vaccineret i kulturhuset. Så det her er kommet fuldstændigt bag på os, siger hun.

Sigurd Barrett er ikke den eneste, der har prøvet at havne i en shitstorm. Her kan du læse andre kendte danskere fortællinger om, hvordan det føles, når en shitstorm raser. Når man bliver spyttet på og er så presset, at man overvejer selvmord.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Bliv opdateret på de danske smitte- og vaccinetal.

Bliv opdateret på de seneste coronatal her.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind