X Factor-dommen: Eks-kriminelle gav programmet mening

KAMMERTONEN: Aftenens helt store positive overraskelse var Frank og Torben, som er bedste venner, eks-kriminelle og eks-narkomaner

Torben  og Frank hev en stjerne hjem i sig selv, mener dagens X Factor-skribent (Foto: Bjarne Bergius Hermansen).
Torben og Frank hev en stjerne hjem i sig selv, mener dagens X Factor-skribent (Foto: Bjarne Bergius Hermansen).
Følg Danske kendte

 

Kedelig. Ordinær. Standard. Dommerne er trætte af den slags optrædener, og det bliver man også som seer. Til sæsonens anden audition var der ikke meget, der stak ud hverken til den talentfulde eller morsomme side. Det var en boble fuld af folk, der havde rejst sig fra lædersofaen og nu stod de armene stift ned langs siden overfor dommerne, mens de mumlede et eller andet, som vistnok skulle forestille skønsang.

Det var, som om episoden lidt slattent prøvede at veje op for den manglende x-factor med dommernes pause-gøgl. Eksempelvis en kavalkade af Mette Lindbergs rædselsfulde forsøg på at gætte deltagernes navne. Til gengæld placerede Blachmans kølige kommentarer sig som perler på en snor: ’Jeg får tarmslyng af at høre på dig synge. Du er et stykke klassisk hvidt papir.’ Igen manifesterede han, at han er programmets bærende karakter.

Caroline Fleming: Jeg skider på, min kæreste er yngre

Lindberg og ’Remsen’ tog selfies med hinanden som to teenagere, mens fader Blachman rystede på hovedet af dem. Gennem programmet verserede en latent konflikt mellem værtinden Sofie Linde og Blachman. I sminken gav hun ham en løftet pegefinger for den måde, han gav kritik på. Selv proklamerede han, at han benyttede sig af effektiv chokpædagogik. Linde kunne ikke lade være med at grine, og det virkede iscenesat. Det er synd, for Linde har ellers en befriende afslappet facon.

4 stjernet X Factor: Blachman tilbage i vanlig form

Afsnittet var bygget op efter burgermetoden. Vi startede og sluttede med skønsang, men alt midt imellem var én stor grød. Der var mange fra den førnævnte lædersofa-boble, der var fuldkommen ubekendte med deres manglende talent, og så var der tillige en horde af yndige teenagepiger i skovmandsskjorter, der sang rent og spillede et par wonderwall-akkorder på guitar eller ukulele. Som Blachman sagde, er det svært at lede efter guld i grus.

Man nåede at kede sig i den timelange episode, men heldigvis sneg nogle overraskelser sig ind undervejs. Eksempelvis den nordjyske herre, der entrerede rummet i kedeldragt. Remee syntes, det var et fedt outfit, men den aldrende mand svarede prompte: ’Æ ka æj syng’ Medina i kejeldragt, din tos’!’, og så flåede han den ellers af og afslørede et rødt jakkesæt, hvorefter han sang ’Jalousi’ akkompagneret af sin guitar til alles store fornøjelse.

Se Schaumburg-Müllers nye navn

Naturligvis løb vi også ind i de virkelighedsfjerne månemennesker, der var komplet uenige i dommernes vurdering i deres tåkrummende selvfornægtelse. Eksempelvis Eva Rytter, der efter eget udsagn har et sydlandsk temperament og lever af kaffe og smøger. Eva lød dog som en skinger kat, der ville være med i Dodo & the Dodos, da hun fremførte sin danske ABBA-fortolkning.

Aftenens helt store positive overraskelse var Frank og Torben på 45 og 47 år, som er bedste venner, eks-kriminelle og eks-narkomaner. Bromancen løb decideret ud af skærmen i stride strømme, da de med tvillinge-tribals hev guitaren frem og fortalte deres forbilledlige mønsterbryderfortælling for dernæst at bryde ud i sang med hæse Bon Jovi-stemmer.

De hiver en stjerne hjem i sig selv, for det er vel netop sådan en optræden, der får X-factor til at give mening. Alle får en chance – og det selvom de ikke ligner Justin Bieber.

**

OP-Factor:

De to søstre Nilde og Silda fra Angola. Der var tårer i øjnene på alle dommerne, og de sang så sjælfuldt, at man glemte tid og sted. Remsen kvitterede med en kæmpe krammer i bare tæer (Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR).

**

NED-Factor:

 

Den midaldrende mand i sømandsstrik, der dræber Sam Smiths smukke ballade og bedyrer, at halvdelen af Danmark booker ham til at spille jobs. Underholdningen er i top, da han skændes med Blachman, hvis ansigt bliver mere og mere rødbedefarvet. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR).

**

Dagens skribent:

(Foto: Linda Johansen)

Louise Meyer

Alder: 24 år

Musikalsk baggrund: Mestrer ’Frikadellens flugt over plankeværket’ til perfektion på piano

Rytmisk sans: Gik til hiphop som barn. Siden da har det været meget lidt street og mere til Bambi-siden

All time X-factor præstation: Var uforholdsmæssigt forelsket i Mohamed Ali fra sæson to - især da han sang Beyoncé

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt