Yahya Hassans familie: Tak for støtten

Yahya Hassan slog igennem i 2013 med den bedst sælgende debutdigtsamling i danmarkshistorien

Torsdag kom det frem, at digteren Yahya Hassan var fundet død - 24 år. Det bekræftede digterens forlag, Gyldendal, i en pressemeddelelse.

Siden er de sociale medier svømmet over med kærlighedserklæringer til den hårdt prøvede digter, der nåede toppen i form af den selvbetitlede digtsamling 'Yahya Hassan', der udkom i 2013 og blev den bedst sælgende debutdigtsamling i danmarkshistorien med over 120.000 solgte eksemplarer.

Yahya Hassan skal begraves tirsdag

Set i lyset af den massive omtale af Hassans død har familien nu valgt at udsende en besked til medierne gennem forlaget Gyldendal, hvor man takker for den store støtte, man har oplevet i en svær tid.

'Yahya Hassans nærmeste familie – hans mor og søskende – ønsker at takke alle for støtten og tankerne, men ellers har de ingen kommentarer', lyder det i pressemeddelelsen, hvor der fortsættes:

'Familien håber, at medierne vil respektere dette og lade familien være i fred, da den er i dyb sorg og har brug for ro til at bearbejde tabet af Yahya.'

Forlag begræder Yahya Hassan-død: 'Det er en katastrofe'

Yahya Hassan blev det helt store samtaleemne i 2013, da han i sin digtsamling rettede en hård kritik mod det muslimske miljø, hvilket resulterede i, at han skulle have beskyttelse fra politiet.

Yahya Hassan blev kun 24 år. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Yahya Hassan blev kun 24 år. Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Det var Yahya Hassans urolige mor, der fandt sin søn død i hans lejlighed i Aarhus. Det har Soheil Ibrahim, der er daglig leder af Indvandrerradio Aarhus, tidligere fortalt til Ekstra Bladet.

Yahya Hassan begraves i morgen tirsdag.

BLÅ BOG: Yahya Hassan - kontroversiel digter

Digteren Yahya Hassan er død. Det bekræfter hans nærmeste pårørende overfor BT torsdag.

Her kan du læse om den 24-årige digter.

Foto: ritzau scanpix/Finn Frandsen
Foto: ritzau scanpix/Finn Frandsen
 

Navn: Yahya Hassan.

Født: 19. maj 1995 i Aarhus V af palæstinensiske forældre.

Barndom/ungdom: Forældrene blev skilt, da han var syv år. Som 13-årig blev han fjernet fra hjemmet og anbragt på institution.

Uddannelse: Vallekilde Højskole 2013. Forfatterskolen i København 2013-2015.

Litteratur: I oktober 2013 udgav han bogen 'Yahya Hassan', der med 120.000 solgte eksemplarer blev den hidtil bedst sælgende debutdigtsamling. Digtsamlingen handlede om hans opvækst i en dysfunktionel muslimsk familie og en ungdom som hashrygende kriminel.

- I november 2019 udkom hans anden digtsamling 'Yahya Hassan 2' efter seks års pause. Forlaget holdt udgivelsen hemmelig helt frem til udgivelsesdagen, og Hassan gav kun et enkelt interview til sin personlige ven Martin Krasnik, der er chefredaktør for Weekendavisen. På det tidspunkt var Yahya Hassan indlagt på Retspsykiatrisk Afdeling i Skejby.

Litteraturpriser: Bogforums debutantpris, 2013. Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat, 2014. Politikens Litteraturpris, 2014. Weekendavisens litteraturpris, 2014.

- I februar blev Yahya Hassan indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris 2020 for 'Yahya Hassan 2'.

Politik: I april 2015 bekendtgjorde Hassan, at han ville stille op til Folketinget for Nationalpartiet. Partiet nåede dog ikke at blive opstillingsberettiget, og Hassan stillede op som løsgænger, men blev ikke valgt.

Året efter blev han smidt ud af partiet, efter han var blevet anholdt for narkokørsel.

Yahya Hassan har en række domme for blandt andet tyveri, hæleri og for at have skudt en 17-årig mand i foden.

Kilder: Retten i Aarhus, Ritzau