Amerikanerne havde ret: Dansk instruktørs film er noget bras

Nikolaj Arcels Stephen King-filmatisering har desværre fortjent hver eneste af de dårlige anmeldelser

Se traileren her:

'The Dark Tower'. Instr.: Nikolaj Arcel. 95 min. Premiere 11. august i 84 biografer landet over.

Nikolaj Arcels første Hollywood filmatisering 'The Dark Tower' har fået en ublid medfart af både anmeldere og publikum i USA, hvor den vist skal være glad for blot at tjene sit budget hjem.

Stephen Kings otte bind lange fantasy romanserie, der på dansk ikke overraskende hedder 'Det Mørke Tårn', blev oprindelig udgivet mellem 1998 og 2004, og har været forsøgt filmatiseret flere gange af bl.a. Ron Howard (som er producent her) og J.J. Abrams, men ingen havde rigtig held med at transformere det omfangsrige stof til en spillefilm - eller flere for den sags skyld.

Publikum svigter Arcels nye flopfilm

Det lykkedes desværre heller ikke for Arcel (der som instruktør senest stod bag den Oscar-nominerede 'En kongelig affære' fra 2012), som også har været inde over manuskriptet her. Nu ved vi jo af gode grunde ikke, hvor meget der er blevet klippet fra og om efter diverse testvisninger sidste år, hvor responsen ifølge filmmagasinet Variety bestemt ikke var positiv.

Men slutresultatet er blevet en relativ kort film på blot 95 minutter, der jabber sig gennem hovedtrækkene i Kings mange tusinder sider lange værk, og nærmest er endt med at stå som en slags Pixibogs version af mammutfortællingen. Sandsynligvis fordi den blot var tænkt som en indledning på en større franchise, som det nu nok er tvivlsomt, hvorvidt bliver til noget nu.

Dansk instruktørs storfilm bliver kaldt komplet katastrofe

Gode kræfter som Idris Elba og Matthew McConaughey kan desværre ikke stille meget op med de mildest talt tyndt skitserede roller som henholdsvis Revolvermanden og Den Sortklædte Mand, der er involveret i en ældgammel kosmisk kamp om Det Mørke Tårn, som er med til at opretholde balancen i indtil flere paralleluniverser, hvor vi i filmen følger to af dem.

De forbindes af den samspilsramte dreng Jake (glimrende spillet af den unge Tom Taylor), der i 'vores' verden lider af mareridt, som selvfølgelig viser sig at være ganske virkelige...

Her er de danske Oscar-vindere og nomineringer gennem tiden

Den ligeledes danske fotograf Rasmus Videbæks smukke billeder er en bedre sag værdig, og effekterne er skam også flotte nok, men man sidder efter endt visning tilbage med følelsen af at have overværet en meget lang trailer, der kun lige skraber overfladen af historien.

Når målgruppen tidligere har været forkælet med de mesterlige filmatiseringer af åndsbeslægtede 'The Hunger Games' - der faktisk overgik romanforlæggene - tvivler jeg på, at de vil stille sig tilfreds med dette overfladiske makværk, som man faktisk kan undre sig over, at den ellers så dygtige og driftsikre Arcel overhovedet vil lægge navn til.

Medv.: Idris Elba, Matthew McConaughey, Tom Taylor, Claudia Kim m.fl.