Anmeldelse: Adrenalinfyldt action

'13 Hours' er fermt skruet sammen rent teknisk, men er tynd i substansen

Anmeldelse: Adrenalinfyldt action

Se traileren på filmen her

13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi. Instr.: Michael Bay. Premiere 18. februar i 32 biografer

Michael Bay, der er mest kendt for de indtil videre fire film i ’Transformers’-serien, tager denne gang fat på angrebene den 11. september (!) 2012 på to amerikanske CIA-stationer i den libyske by Benghazi, der kostede fire amerikanere (heriblandt ambassadøren Chris Stevens) samt et ukendt antal libyere livet.

Hændelsen har fyldt en del i den amerikanske diskussion, men det lykkedes Bay at fjerne stort set alle politiske aspekter af historien, bortset fra de internet amerikanske om at man ikke fik støtte hjemmefra hurtigt nok, til fordel fra en god gammeldags, patriotisk krigsfilm i bedste John Wayne-tradition om de heltemodige amerikanske soldaters kamp mod overmagten i form af ondsindede arabere.

Eksplosiv video: James Bond-film slår verdensrekord

Det gør han til gengæld yderst kompetent, hvis man altså køber præmissen. Omdrejningspunktet er de seks lejesoldater, der skal beskytte de tilstedeværende CIA-folk, men karakterudvikling og dialog er ikke noget der ligger Bay synderligt på sinde. De sporadisk forsøg herpå er mestendels tåkrummende pinlige.

Han er derimod ret god til at skrue en adrenalin- og testosteronpumpende actionscene sammen, så det gør han så i cirka 80 procent af tiden. Ind i mellem så heftigt, at det er svært at følge med i, hvem det nu er, der bliver skudt i smadder.

Undertegnede fandt det lidt trættende i længden, men er man til den slags og er man helst fri for at få underholdningen spoleret af reflektioner, fakta og nuancer, er man med garanti i godt selskab her.

Medv.: John Krasinski, James Badge Dale, Pablo Schreiber, David Denham m.fl. 144 min.