Annonce:
Annonce:

Anmeldelse: Bøllebank og børnemishandling

'Der kommer en dag' er en benhård fortælling om børnemishandling på statens regning

Se traileren til 'Der kommer en dag'
Annonce:
Følg Underholdning

Der kommer en dag. Instr.: Jesper W. Nielsen. Premiere d. 21. april 2016

Skønt de larmende lussinger flyver gennem luften, er der ingen – hverken foran eller bag kameraet – som ryster på hænderne i det efne danske drama 'Der kommer en dag'. Vi befinder os i det Herrens år 1967. Brødrene Erik (Albert R. Lindhardt) og Elmer (Harald K. Hermann) bliver grundet moderens sygdom placeret på børnehjemmet Gudbjerg.

Institutionen ledes af den tyranniske forstander Frederik Heck (Lars Mikkelsen) med de løse håndled og det isnende blik. Håbet findes i den nyansatte og bestemt noget mildere lærer Lillian (Sofie Gråbøl), men hun flankeres desværre af endnu et par infame typer i form af lærer-duoen Lassen (Lars Ranthe) og Aksel (Søren Sætter-Lassen).

Ny Mikkelsen-film: Tæsk, vanrøgt og misbrug

Annonce:

Astronaut-drømme
Mellem bøllebankene og de grove ydmygelser af børnene stikker en sidehistorie frem af busken med jævne mellemrum, nemlig den om Elmer, der dagdrømmer om at blive rumrejsende astronaut. I Søren Sveistrups velfungerende manuskript fungerer Elmers astronaut-fantasier som det dramaturgiske åndehul, hvor vi som publikum får lidt lys i øjnene midt i helvedes formørkede forgård og kan trække vejret for en stund.

I den henseende er 'Der kommer en dag' heldigvis en film, der kan andet end blot portrættere en række hjerteløse voksnes hårrejsende krænkelser af de internerede, forsvarsløse børn i 60'ernes Danmark.

Forarget: Sig undskyld til Godhavnsdrengene

Habil instruktion
Det vrimler i øvrigt med gode, troværdige præstationer fra dansk films liste A af skuespillere. Lars Mikkelsen lyner i hver en scene med sit hidsige temperament. Sofie Gråbøl er den stille, barmhjertige mus, som i skjul forsøger at smugle en smule omsorg ind i de barske omgivelser. Og der er intet at pege fingre ad i Jesper W. Nielsens habile personinstruktion af brødreparret, som trods alt er centrum i denne film. Fungerer de ikke – så falder filmen sammen som en sløj soufflé. Det gør de heldigvis og i øvrigt meget overbevisende.

Et undskyld til børnehjemsbørn er Mette F.'s mærkesag

Annonce:

Film og virkelighed
'Der kommer en dag' taler først og fremmest til følelserne i mellemgulvet.

Nok henter Sveistrups drejebog sin inspiration fra datidens Godhavn i Tisvildeleje og andre skrækkelige børnehjems-beretninger fra fordums tider, men det er også en filmet fortælling, som sagtens kan stå på egne ben.

Historien folder sig ud som et stykke fiktion, der låner fra virkelighedens ubehagelige begivenheder, men 'Der kommer en dag' er sandelig også helt sin egen, der til fulde udnytter mediets potentiale.

Et dragende, fascinerende og benhårdt (film)værk for nu at sige det ligeud.

Mikkelsen: Det sværeste var at slå børnene

Der kommer en dag. Instr.: Jesper W. Nielsen. Medv.: Lars Mikkelsen, Sofie Gråbøl, Søren Sætter-Lassen, Albert R. Lindhardt, Harald K. Hermann, Lars Ranthe m.fl. 119 min. Premiere d. 21. april 2016 over hele landet

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Milliarderne forsvinder op i den blå luft
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: