Anmeldelse: Cool antigangsterfilm

Skuespillerne Jessica Chastain og Oscar Isaac leverer gode præstationer i 'A Most Violent Year'

Se traileren til 'A Most Violent Year'

 
A Most Violent Year. Instr.: J.F. Chandor. Premiere d. 11. juni 2015

Året er 1981. Stedet er Brooklyn. Det mest voldelige år i byens historie. Men 'A Most Violent Year' er noget så sjældent som en gangsterfilm om en mand, der gør alt for ikke at blive gangster.

Tonen bliver sat allerede i åbningsscenen, hvor vi ser olieentreprenøren (og førstegenerationsindvandreren) Abel Morales (en helt forrygende Oscar Isaac) jogge gennem den vinterkolde by til tonerne af Marvin Gayes 'Inner City Blues'. Det her ender galt.

Morales prøver ihærdigt at stampe nogle penge op af jorden til en udvidelse af sin forretning, men banken takker nej, og han må i stedet ty til en jødisk lånehaj. Samtidig bliver hans tankbiler med den kostbare olie stjålet (af konkurrenterne eller mafiaen?), og myndighederne er også på nakken af ham med en mistanke for korruption.

Presset mand
Morales' er altså på alle måder en presset mand. Også på de indre linjer, hvor hans iskolde kone (altid gode Jessica Chastain) har knap så mange moralske skrupler. For nok jager han den amerikanske drøm, men ikke for enhver pris.

Han er bestemt ingen helgen, men har dog noget, der minder om integritet, hvilket er et særsyn i et miljø, hvor målet til enhver tid helliger midlet. Hvilket bestemt godt kan (og skal) ses som en hilsen til nutidens grådige kynisme.

Sympati
Isaac læner sig i spillestil tydeligt op af Robert De Niro og Al Pacino i deres guldalder, men modsat deres psykopatiske karakterer føler man faktisk sympati for hans figur.

Ud over, at være en dejligt tvetydig fortælling – en antigangsterfilm – så ser 'A Most Violent Year' også pissegodt ud. Tidsbilledet sidder lige i øjet ned til mindste farvetone og skjortesnit, og fotografen Bradford Young har en stor del af æren for, at 'A Most Violent Year' er en oplagt kandidat til titlen som årets mest cool film. Også fordi den tør lade den forventede forløsning/eksplosion blive ved forventningen. Det er både modigt og frækt gjort.

A Most Violent Year. Instr.: J.F. Chandor. Medv.: Oscar Isaac, Jessica Chastain, David Oyelowo, Albert Brooks m.fl. 125 min. Premiere i 14 biografer d. 11. juni 2015

1 kommentar
Vis kommentarer