Anmeldelse: Fed feel-good film

'Pride' er en smuk og rørende hyldest til den i dag så sjældne solidaritet

'Pride' fortæller om den noget umage alliance mellem walisiske minearbejdere og homoseksuelle fra London under Thatchers rædseslregime i 1980erne. Se filmens trailer her

 
'Pride'. Instr.: Matthew Warchus. Premiere d. 18. juni 2015

Briterne har en særlig evne til at kombinere humor og socialrealisme tilsat en ikke ubetydelig feel-good faktor. Tænk bare på film som 'Billy Elliot' (2000), 'Det' bare mænd' (1997) og 'Calendar Girls' (2003). Kunne du lide dem, vil du med garanti også knuselske 'Pride'. Der tilmed tager afsæt i den såkaldte virkelighed.

'Pride' udspiller sig i løbet af et år fra 1984 til 1985, hvor Margaret Thatcher regerer England med jernhånd og er i gang med en længere udmattelseskrig mod de strejkende engelske minearbejdere.

Samfund TV: Her fejres Thatchers død med champagne

Benhård retorik
En flok homoseksuelle i London anført af aktivisten Mark (Ben Schnetzer) kan genkende hadet mod dem selv i Thatchers benhårde og afvisende retorik overfor minearbejderne og beslutter sig for at samle penge ind til deres strejkekasse.

Men selv om de walisiske minearbejdere i den grad godt kan bruge pengene, så er der store dele af det homofobiske, klassiske arbejdermiljø, der har et noget anstrengende forhold til deres nye, discoelskende støttegruppe.

Stereotyper
Det kommer der selvfølgelig en masse konflikter, sjove optrin og rørende scener ud af, der ikke skammer sig over, at spille på alle stereotyperne omkring både minearbejdere, bøsser og lesbiske. Men det virker. Ret overbevisende endda.

Hvilket i høj grad også skyldes meget fine skuespillerpræstationer hele vejen rundt. Og når den obligatoriske happy ending ruller over lærredet, så skal man altså være af samme støbning som Thatcher, for ikke at føle sig både bevæget og opløftet. Solidaritet er nu engang et smukt, menneskeligt træk.
På film såvel som i hverdagen.

Margaret Thatcher i køkkenet. (Foto: AP) Politik Margaret Thatchers liv i ord og billeder

'Pride'. Instr.: Matthew Warchus. Medv.: Ben Schnetzer, Georges MacKay, Andrew Scott, Faye Marsay m.fl. 119 min. Premiere d. 18. juni 2015. Med i Biografklub Danmark.

2 kommentarer
Vis kommentarer