Anmeldelse: Festaben og den kræftsyge mor

'James White' er en stærk debutfilm af den amerikanske instruktør Josh Mond

Anmeldelse: Festaben og den kræftsyge mor

Se traileren til 'James White'

James White. Instr.: Josh Mond. Premiere d. 25. februar 2016

Vi er tæt på både figuren og mennesket James White i Josh Monds særdeles overbevisende debutfilm af samme navn. Helt bogstavelig talt. Meget er filmet i ultra close-up med skuespilleren Christopher Abbotts fjæs som konstant levende omdrejningspunkt.

Abbott spiller den nogleogtyve-årige White, der stadig ikke rigtig er kommet i gang med sit eget liv, men bor hjemme hos sin kræftsyge mor Gail (fremragende spillet af Cynthia Nixon, som mange sikkert vil huske som Mirana fra 'Sex and the City').

Ligegyldig Sex and the City

Gravøl
Vi møder White første gang på en klub, hvorefter han tumler ud i morgenlyset, sætter sig ind i en taxa med kurs mod lejligheden på Manhattan, hvor familen er samlet til gravøl for den far, han tilsyneladende ikke har set meget længe. Så er vi lige som i gang.

'James White' er i det hele taget ikke en film, der kommer med mange hverken forklaringer eller fordømmelser, og vi må lige som selv stykke tingene sammen inde i hovedet brik for brik og lade forestillingsevnen eller fordommene fylde de tomme plader ud. Lige som ude i den såkaldte virkelighed.

For alvor
Den fortæller os ikke, at vi skal tage afstand fra Whites noget umodne (allerede her moraliserer jeg alligevel lidt) måde at håndtere krisen på, lige som den heller ikke sentimentaliserer morens sygdom. Den viser os bare, hvordan personerne – og altså primært White – tackler eller ikke-tackler problemerne, efterhånden som de rykker tættere og tættere på.

Og netop fordi den ikke med magt og vold vil have os til at føle og tænke noget bestemt, kommer vi for alvor til at føle og tænke noget undervejs. 'James White' er med andre ord en ualmindelig stærk debutfilm, der bliver siddende i både krop og bevidsthed længe efter, at man har forladt biografen.

James White. Instr.: Josh Mond. Medv.: Christopher Abbott, Cynthia Nixon, Scott Mescudi, Ron Livingston m.fl. 85 min. Premiere d. 25. februar 2016