Anmeldelse: 'Foxcatcher' er vild og velfortalt

Ikke uden grund vandt Bennett Miller sidste år 'De gyldne palmer' i Cannes i kategorien 'Bedste instruktør' for 'Foxcatcher'

Selv om man ikke interesserer sig det fjerneste for brydning,
er 'Foxcatcher' en uomgængelig oplevelse, ikke mindst grundet fremragende skuespil af bl.a. Channing Tatum og Steve Carell. (Foto: UIP)
Selv om man ikke interesserer sig det fjerneste for brydning, er 'Foxcatcher' en uomgængelig oplevelse, ikke mindst grundet fremragende skuespil af bl.a. Channing Tatum og Steve Carell. (Foto: UIP)

 
Foxcatcher. Instr.: Bennett Miller. Premiere d. 15. januar 2015 i 25 biografer

Instruktøren Bennett Miller fik fuldt fortjent et stort gennembrud med debutfilmen 'Capote', der blev fulgt af den solide og lidt træge baseballfilm 'Moneyball', der trods Brad Pitt aldrig rigtigt fandt et publikum herhjemme, hvor sportsfilm notorisk har det svært.

Og Miller har igen kastet sig over en virkelig historie fra sportens verden, denne gang tilmed noget så smalt som brydning. Men resultatet er blevet intet mindre end fremragende, også selv hvis man som undertegnede ikke interesserer sig en døjt for brydning.

Derfor kendte jeg heller ikke denne historie i forvejen, og hvis du heller ikke gør det, så lad endelig være med at google den, da overraskelsesmomentet kun gør 'Foxcatcher' endnu bedre.

Vild fortælling
En vild fortælling om den excentriske rigmand John Eleuthère Du Pont (Steve Carell), der ud over ornitologi brænder så meget for brydning, at han får installeret det amerikanske landshold på sin enorme landsted med henblik på at vinde først VM og siden guld i OL i Seoul 1988.

Han allierer sig med de tidligere guld-vindere – og brødre – Mark (Channing Tatum) og David Schultz (Mark Ruffalo) – som dog har andet end deres modstandere i ringen at slås med. Ikke mindst deres fælles historie.

Uden at afsløre for meget kan vi godt fortælle, at Du Pont heller ikke, mildt sagt, er helt ligevægtig.

Velfortalt
Ud over at være en spændende og velfortalt historie (instruktøren vandt De Gyldne Palmer i Cannes), som på eminent facon formår at dosere sine virkemidler, så lever 'Foxcatcher' ikke mindst i kraft af sine fremragende skuespilpræstationer. Tatum og Ruffalo behersker begge underspillets svære kunst – og virker derfor endnu stærkere; men det er ikke mindst Steve Carells indsats som den først tvetydige og siden diabolske Du Pont, der bliver siddende i en. En af de mest uheldssvangre og skræmmende mænd jeg har set på film længe.

Så brydning eller ej, 'Foxcatcher' skal nok vise sig at være en af dette års helt store oplevelser i biografen.

Foxcatcher. Instr.: Bennett Miller. Medv.: Channing Tatum, Mark Ruffalo, Steve Carell, Vanessa Redgrave m.fl. 134 min. Premiere d. 15. januar 2015 i 25 biografer

0 kommentarer
Vis kommentarer