Anmeldelse: Journalisterne og de pædofile præster

'Spotlight' leverer en kompleks historie om børnemisbrug lydefrit formidlet

Anmeldelse: Journalisterne og de pædofile præster

Se traileren til 'Spotlight'

Spotlight. Instr.: Tom McCarthy. Premiere d. 25. februar 2016

'Spotlight' kommer med hele seks Oscar-nomineringer i ryggen – blandt andet i de tunge kategorier som 'Bedste film', 'Bedste instruktion' og 'Bedste originale manuskript' – hvilket man godt kan undre sig lidt over. I hvert fald de to førstnævnte.

Ikke fordi 'Spotlight' er nogen dårlig film, så langtfra.

Men den er egentlig lidt stiv og traditionel med en ret begrænset udnyttelse af mediet, så det er mere som historie end som film, at den udmærker sig.

Derfor er manuskript-nomineringen da også helt på sin plads. Især fordi den forstår at formidle et meget komplekst stof på ret elegant facon, og samtidig får en egentlig ikke særlig visuel historie til at fungere på lærredet alligevel.

Vatikanets hemmeligheder: Pædofili, bøsse-loger og mafia-forbindelser
Misbrug
Vi følger en gruppe journalister fra avisen Boston Globes graver-redaktion kaldet Spotlight, mens de på foranledning af bladets nye redaktør (Liev Schreiber) undersøger en sag om en lokal, katolsk præst, der angivelig skulle have misbrugt adskillige børn over en længere årrække.

Han viser sig ikke at være nogen enlig svale, men redaktion beslutter sig i stedet for at gå efter de enkelte præster at forsøge at fælde systemet – det vil sige den katolske kirke – der netop på systematisk vis (og helt oppe i de højeste rækker) har forsøgt at dække over misbruget.

Det førte i sidste ende til en global kædereaktion, hvor pædofile præster i over 200 byer verden over blev afsløret, og den katolske kirke er vel stadig ikke kommet sig over skandalen. Må man da håbe.

Mange handlingstråde
Jeg havde min 12-årige dreng med i biffen, og selv han var ganske godt underholdt og kunne godt holde rede i de mange handlingstråde.

Det må som før nævnt primært tilskrives et overbevisende manuskript, og det vil undre mig meget, hvis det ikke bliver belønnet natten mellem søndag og mandag. Mindst lige så meget, som det vil undre mig, hvis det løber med nogle af de andre statuetter.

Spotlight. Instr.: Tom McCarthy. Medv.: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber m.fl. 129 min. Premiere d. 25. februar 2015

Oscar-nomineret pædofili-drama tog hovedpris