Anmeldelse: 'Krigen' er en stærk oplevelse

Ny dansk krigsfilm er endnu en triumf for makkerparret Tobias Lindholm og Pilou Asbæk

Anmeldelse: 'Krigen' er en stærk oplevelse

Se traileren til 'Krigen'

 

Krigen. Instr.: Tobias Lindholm. Premiere d. 10. september 2015 over hele landet

Skuespilleren Pilou Asbæk samt instruktøren og manuskriptforfatteren Tobias Lindholm viser for tredje gang, at de er et af de mest gensidigt frugtbare makkerpar i dansk film lige nu. Først var der fængselsfilmen 'R' (2010), siden fulgte gidseldramaet 'Kapringen' (2012) og nu altså 'Krigen', der tilmed er deres bedste indtil videre – hvilket altså ikke siger så lidt.

Asbæk spiller (igen fremragende) Claus, der er udstationeret som kompagnichef hos de danske tropper i Afghanistan, alt imens hans kone Maria (Tuva Novotny) forsøger at dække på hjemmefronten med tre børn, hvor af især den midterste søn reagerer kraftigt på savnet af sin far.

Krigen i Afghanistan: Med frygten i blodet

Fatale konsekvenser
Under en opgave træder en soldat på en vejsidebombe med fatale konsekvenser, og Claus beslutter sig for selv at gå med på patrulje for at holde moralen oppe. Et par dage senere angribes de pludselig i en landsby, hvor en af de menige bliver ramt i halsen og er ved at forbløde, og soldaternes eneste redning er at beordre et luftangreb.

Det viser sig (måske) at koste otte civile livet, og Claus sendes hjem, hvor en krigsretssag, der muligvis kan koste ham fire år i fængsel, venter.

Hvordan det ender, skal ikke røbes her.

Eksklusivt TV: Den ubarmhjertige krig

Tre dele
'Krigen' falder i tre hoveddele, der hver især fungerer glimrende, men det er samspillet mellem dem, der for alvor gør 'Krigen' til en på alle måder bemærkelsesværdig film, der på overbevisende facon præsenterer en række dilemmaer uden at komme med nemme løsninger på nogen af dem. Men det gør god kunst jo sjældent.

Første del er selve krigshandlingerne, der er skildret med nervepirrende troværdighed, så man nærmest fysisk kan føle paranoiaen og magtesløsheden.

Andel del er et retsagsdrama, hvor de to advokater (spillet af Søren Malling og Charlotte Munck) duellerer på ord og paragraffer, og under begge de dele løber så et familiedrama, da en udsendelse jo også har en pris for dem, der bliver hjemme.

Tænke selv
Lindholm viser igen en beundringsværdig fornemmelse for filmmediet – både som historiefortæller og som billedskaber – samt en klædelig respekt for publikums evne til at tænke selv. Det kunne mange lære noget af.

Sune Rose Wagners diskrete, men virkningsfulde, soundtrack har heller ikke travlt med at fortælle os, hvad vi skal føle i forbindelse med en given scene. Det kunne mindst lige så mange også lære noget af.

'Krigen' er med andre ord en stærk oplevelse på et såvel æstetisk som emotionelt og intellektuelt plan. Skal ses.

Pirat Pilou: Det er en drømmerolle

Krigen. Instr.: Tobias Lindholm. Medv.: Pilou Asbæk, Tuva Novotny, Søren Malling, Charlotte Munck m.fl. 115 min. Premiere d. 10. september 2015 over hele landet