Anmeldelse: Livet, døden og vovsen

Laurie Anderson har lavet et vidunderligt filosofisk filmepos, der favner både det konkrete og det abstrakte

Se traileren til 'Heart of a dog'

Heart of a Dog. Instr.: Laurie Anderson. Premiere d. 12. maj 2016

Laurie Anderson fik sit gennembrud i 1981 med et af de mest uventede singlehit nogensinde 'Oh Superman', der stadig ikke rigtig lyder som noget andet. 

Siden har hun befæstet positionen som en fuldstændig egensindig kunstner i grænselandet mellem musik og performancekunst med et lige stort talent for at skabe dragende melodier, overraskende billeder og fortælle fængslende historier, der ofte er lige så konkrete som de er filosofiske.

Niels Skousen: Fem plader der ændrede mit liv

Og nu har hun så lavet en film om sin afdøde hund Lolabelle og hendes forsøg på at lære den at tale. I hvert fald på overfladen. For i sin substans er ’Heart of a Dog’ en både rørende og tankevækkende meditation over livet, døden, tabet og sorgen. Blandt andet. Som det hedder et sted undervejs: ’Enhver kærlighedshistorie er en spøgelseshistorie’. En linje, der giver ekstra klangbund, da Andersons afdøde mand Lou Reed dukker op til allersidst i filmen. Få formår at blande det abstrakte og det nærværende, det lette og det tunge på samme hypnotiske facon som Anderson. Man kan komme vidt omkring på 75 minutter uden at miste fokus et eneste sekund.

Laurie Anderson spiller i øvrigt på Click Festival i Helsingør lørdag 14. maj 2016.

Lou Reed: Fra elektrochok til legende

Heart of a Dog. Instr.: Laurie Anderson. Dokumentar. 75 min. Premiere d. 12. maj 2016