Anmeldelse: Lovende dansk debut

’Lang historie kort’ er langt fra fejlfri, men ikke desto mindre en løfterig oplevelse

Se trailer til 'Lang historie kort'

 

'Lang historie kort'. Instr.: May el-Toukhy. Premiere 7. maj i 98 biografer

Endnu en historie om parfoldets fortryllelser, forblændelser og fortrædeligheder hos den bedre middelklasse et sted i 30’erne eller 40’erne virker måske ikke som det dansk film har mest brug for lige nu, men formår man at se bort fra det, må det siges at være en ganske løfterig debut May el-Toukhy får med ’Lang historie kort’

Livet kredser stadig om, hvem der får hvem, og ikke mindst om hvem der ikke får hvem, og ’Lang historie kort’ udspiller sig et et underligt samfundsmæssigt eller kontekstløst vakuum, hvilket momentvist truer med at gøre den til studie i overfladesvømningens kunst. Men som alligevel bider sig fast i kraft af nogle fint registrerede mellemmenneskelige øjeblikke, der både afslører et skarpt filmisk blik og en fornem personinstruktion, som gør el-Toukhy til et navn, man glæder sig til at følge fremover.

Danica Curcic - stjerneskuddet får endnu en stor pris

’Lang historie kort’ følger en gruppe på 10 venner plus det løse i løbet af en årrække med nedslag i otte festlige sammenkomster under overskrifter som nytår, housewarming, sankthans, bryllup, navnefest, surprise, jubilæum og fødselsdag, hvor titlerne jo i sig selv fortæller en historie.

Det er til gengæld også ganske sigende for filmens bevidst lette tonefald, at vi ikke er inviteret med til en begravelse, der ellers virker som en central begivenhed i vennegruppen.

Visse karakterer i persongalleriet står enten noget underbelyste (bl.a. Danica Curcics skrukke Maya, som man får alt for lidt ud af) eller for karikerede (Dya Josefine Hauchs matriarkalske Bolette) og selv om balancen mellem det muntre og det alvorstunge for det meste lykkes, formår ’En lang historie kort’ aldrig på helt overbevisende facon at få sine spredte episoder til at samle sig til en sammenhængende helhed.

Mille Lehfeldt fræk og forførende

Til gengæld rummer den så også en række enkeltscener, der sidder lige i skabet. Det er som regel dem, hvor Trine Dyrholms drikfældige og rapkæftede lesbiske læge Annette eller hendes kollega Ellen (Mille Hoffmeyer Lehfeldt) enten sammen eller hver for sig er i centrum.

At Dyrholm er pissegod stort set uanset hvad hun laver, kan næppe komme bag på nogen, men Lehfeldt rykker her for alvor frem i forreste geled med sin nok bedste rolle nogensinde, hvor hun er både rørende og irriterende i sin grundlæggende egoistiske (og måske selvbeskyttende) higen efter den uopnåelige kærlighed.

Anmeldelse: Knæfald for købekonen

Bortset fra Peter Ganzlers fine, forlibte skolelærer Rolf er det i det hele taget kvinderne, der fylder mest i billedet her – både bogstaveligt og i overført betydning. Selv om man(d) dog også lige skylder at bemærke Rasmus Videbæks uprangende men alligevel smukke billeder.

Så nej, ’En lang historie kort’ er ikke tegn på et nybrud i dansk film, snarere tværtimod, men ikke desto mindre et kærkomment og langt stykke ad vejen vellykket velkommen til en ny spiller på banen, der virker som om hun har et nærmest intuitivt og ubesværet tag på filmhåndværket. Men næste gang må hun gerne gribe fat lidt tættere på nældens rod.

Medv.: Mille Hoffmeyer Lehfeldt, Trine Dyrholm, Jens Albinus, Peter Gantzler m.fl. 96 min.

 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?