Anmeldelse: 'Mænd og høns' er en afsindig opdatering af folkekomedien

Anders Thomas Jensens ’Mænd og høns’ er gennemsyret af den fabulerende galskab, som der er alt for lidt af i dansk film

 

Mænd og høns. Instr.: Anders Thomas Jensen. Premiere 5. februar over hele landet.

Som manuskriptforfatter er Anders Thomas Jensen en yderst alsidig og driftsikker herre, hvis seneste Bier-levering ’En chance til’ dog var lidt af en skuffelse.

Men når han instruerer sine egne manuskripter, går det anderledes vildt og gakket til, og ’Mænd og høns’ lægger sig både i tone og indhold i mere eller mindre direkte forlængelse af forgængerne ’Blinkende lygter’, ’De grønne slagtere’ og ’Adams æbler’. Og så kan det jo ikke gå helt galt. Eller det kan det netop. Men på den gode, kulsorte måde.

Mads Mikkelsen sprang på instruktør: - Jeg tog kvælertag

Da de umage brødre Elias (Mads Mikkelsen) og Gabriels (David Dencik) far dør, opdager de, at de er adopterede, og beslutter sig til at opsøge deres rigtige far, der viser sig at bo på en afsidesliggende ø. Her opdager de, at de har tre andre brødre, Gregor (Nikolaj Lie Kaas), Josef (Nicolas Bro) og Franz (Søren Malling), der blandt meget andet ynder at tæske alle fremmede med udstoppede dyr, når de ikke er beskæftigede med at kneppe gårdens høns.

Ud over et noget aparte sindelag har de alle det, der blandt pæne mennesker hedder læbe-ganespalte, men som i filmen kaldes hareskår, hvilket vist allerede er faldet nogen for brystet.

Se fem af Danmarks største skuespillere med læbe-ganespalte

Der er dog noget af det mindst grænseoverskridende i denne vanvittige historie, hvor stort set alle tænkelige tabuer krænkes i denne afsindige opdatering af folkekomedien på humoristisk turbo med et genetisk tvist af de større.

Den groteske maskering af en række af landets mest benyttede skuespillere understreger blot den nærmest endeløse række af absurde optrin, der bag al sin voldelige komik og fascination af det frastødende rummer en ganske sød og grundlæggende humanistisk morale om, at der skal være plads til os alle sammen. Også de anderledes, outsiderne og de sære.

Anmeldelse: Ny film fra Bier er manipulerende og utroværdig

Man kan muligvis beskylde ’Mænd og høns’ for at gentage visse af sine practical jokes for mange gange og ind imellem lefle for det billige grin, men det tilgiver man gerne, da filmen er gennemsyret af den forfriskende galskab, som i den grad må siges at være en mangelvare i dansk film i disse år, hvor man er så bange for at træde ved siden af, at man stort set ikke rykker sig ud af stedet.

Og så får ’Mænd og høns’ også det optimale ud af sine faldefærdige kulisser, der kun understreger det burleske islæt, lige som Sebastian Blenkovs billeder også er en grotesk fest. Gad vide, om distributøren Walt Disney egentlig er klar over, hvad de her lægger navn til?

Medv.: Mads Mikkelsen, David Dencik, Nicolas Bro, Søren Malling m.fl. Længde ikke opgivet

Lie Kaas afslører sine særheder

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.