Anmeldelse: 'Sauls søn' er et uafrysteligt mesterværk

Ikke uden grund er den ungarske film en stærk favorit til vinde en Oscar i år i kategorien 'Bedste udenlandske film'

Anmeldelse: 'Sauls søn' er et uafrysteligt mesterværk

Se traileren til 'Sauls søn'

Sauls søn. Instr.: László Nemes. Premiere d. 25. februar 2016

Jeg skal være ærlig og indrømme, at tanken strejfede mig, mens jeg cyklede hen mod biografen: 'Orker vi egentlig flere film om holocaust? Er der mere at fortælle?'. 

Men debutanten László Nemes' Cannes-vinder 'Sauls søn' besvarer begge spørgsmål med et rungende ja. Og får tilmed skabt stor filmkunst undervejs.

Saul (Géza Röhrig) arbejder som Sonderkommando i udryddelseslejren Auschwitz-Birkenau i 1944.

Hans job er at genne fangerne ind i gaskamrene (under foregivelse af, at de skal have et bad), samle deres tøj og eventuelle værdigenstande sammen efterfølgende for til sidst at brænde 'stykkerne', som man kaldte de døde kroppe i den umenneskelige dødsindustri.

Anmeldelse: Han knækkede nazi-koden

Privilegeret
Han er selv fange, om end en lidt mere privilegeret af slagsen, hvis dage dog også er talte.

En dag finder han en lille dreng, der på trods af alle odds har overlevet turen i gaskammeret. Han dræbes dog straks af tyskerne, der vil have obduceret liget. Saul kalder drengen sin søn (hvorvidt det er tilfældet, ved vi ikke) og sætter alt ind på at give drengen en jødisk begravelse. Hvilket bestemt ikke er så ligetil. Slet ikke, da Saul samtidig er med i et nært forestående flugtforsøg.

En måske absurd eller blot overflødig gestus, der dog alligevel virker som en logisk værn mod de fuldstændig uhyrlige og uforklarlige absurditeter, der er kz-lejrens hverdag. Et forsøg på at klamre sig til et sidste strå af værdighed og selvstændighed.

Koste hvad det koste vil.

Den danske film 'Krigen' fik taletid på CNN
Sauls synspunkt
Hele filmen er set fra Sauls synspunkt – helt bogstavelig talt – da kameraet på intet tidspunkt befinder sig mere end en halv meter fra hans ansigt, så alle de groteske, oprørende og meget voldsomme optrin fra lejren foregår så at sige ude i periferien af billedet, der tilmed er næsten kvadratisk og derfor ret smalt, hvilket på sær vis gør dem endnu mere påtrængende. Hvilket blot forstærkes af den sublime lydside.

Og jeg kan lige så godt røbe det med det samme: Dette er ikke en overlevendes beretning. Der serveres ikke lige et lettelsens suk at gå hjem på. Der er heller ikke noget af Spielbergs patos og sentimentalitet fra 'Schindlers liste' eller humoren fra Benignis 'Livet er smukt'.

Til gengæld er 'Sauls søn' et fuldstændig uomgængeligt kunstværk, der ikke prøver at finde mening i det meningsløse.

Eller måske er det netop det, den gør?

Mesterværker har sjældent kun én udgang.

Sauls søn. Instr.: László Nemes. Medv.: Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn, Jerzy Walczak m.fl. 107 min. Premiere d. 25. februar 2016

Oscar: Vinder de?