Anmeldelse: 'Teorien om alting' mangler temperament

Stephen Hawkings vilde tanker har desværre ikke sat sig mange spor i denne traditionelle portrætfilm

 

Teorien om alting. Instr.: James Marsh. Premiere d. 26. februar 2015 i 54 biografer

De fleste har nok allerede hørt om Eddie Redmaynes Oscarvindende præstation som videnskabsmanden Stephen Hawking, der ud over at være et et af vor tids indiskutable genier også er ramt af den frygtelige sygdom ALS – amyotrofisk lateral sklerose, der langsomt nedbryder kroppens vitale funktioner, men efterlader bevidstheden intakt.

Stolt Hawking hylder Oscar-vinder

Og det er da også en enestående indsats som Redmayne leverer her, om end den er af mere fysisk end psykologisk karakter. Vi bliver med andre ord vidner til Hawkings fysiske forfald, der fremstilles, så man nærmest kan mærke det i sin egen krop, til gengæld bliver vi ikke meget klogere på, hvordan Hawking egentlig selv oplever situationen. Han fremstår udadtil med en nærmest ukuelig optimisme, hvilket selvfølgelig er ganske prisværdigt, men næppe er hele sandheden.

Disse Oscar-vinder-film kan ses i Danmark nu

Nyforelsket
Hawking er blot 21 år gammel, nyforelsket og med en lovende akademisk karriere foran sig, da han i 1963 får konstateret sygdommen. Lægen giver ham blot to år at leve i med de barske ord: 'Du vil stadig bevare tankens fulde kraft, men du vil miste evnen til at dele dem med andre'.

Det viste sig heldigvis ikke at holde stik. Hawking er stadig i live og har i høj grad været med til at dele sine tanker med omverden ikke mindst via bestselleren 'A Brief History of Time' (da. 'Hawkings univers illustreret') fra 1988.

'Teorien om alting' afholder sig dog (klogeligt) fra at nævne Hawkings svimlende tanker om sorte huller, termodynamik m.m. i andet end meget generelle vendinger, og koncentrer sig stedet om forholdet mellem Hawking og hustruen Jane (Felicity Jones), der stort set ofrer sit liv til fordel for at passe og støtte Hawking (samt deres tre børn).

Her er den komplette vinderliste  

Gribende
En opgave som kom til at stække sig over et længere forløb end nogen af dem oprindelig havde forestillet sig, og nok også længere end kærligheden kunne bære. Filmens mest gribende scene, er da også da Hawking efter mere end 25 års ægteskab meddeler Jane, at han forlader hende til fordel for sin sygeplejerske. Hvilket på ene eller anden måde kommer som en lettelse for alle involverede.

Ellers er 'Teorien om alting' en portrætfilm af den yders klassiske slags, og det ville have været mere end klædeligt, hvis Hawkings vilde tanker havde sat sig blot de mindste spor i filmen om ham. Det har de ikke. Dette er filmhåndværk udført efter alle kunstens regler, men også fuldstændig blottet for kunstnerisk temperament.
Jeg må indrømme, at jeg faktisk kedede mig lidt undervejs – på den der meget kultiverede måde, selvfølgelig.

Teorien om alting. Instr.: James Marsh. Medv.: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Charlie Cox, David Thewlis m.fl. 123 min. Premiere i 54 biografer

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.