Annonce:
Annonce:

Anmeldelse: 'Vinyl' er ren rock'n'roll

Martin Scorsese og Mick Jaggers tv-serie kan snildt leve op til de store forventninger

Se traileren for 'Vinyl' her
Annonce:
Følg Underholdning

'Vinyl'. Afsnit 1. Instr.: Martin Scorsese. Premiere på HBO Nordic 15. januar, hvorefter der lægges et afsnit ud hver mandag.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg har glædet mig endnu mere til HBO’s nye serie ’Vinyl end til den første sommerdag. Ikke blot er historien og rammen undfanget af Mick Jagger og Martin Scorsese (der også er producenter), men Scorsese har også selv instrueret det næsten to timer lange pilotafsnit og som manuskriptforfattere har man hyret kapaciteter som Terence Winter (’Sopranos’, ’Boardwalk Empire’) og George Mastras (’Breaking Bad’). Og så udspiller den sig i musikmiljøet i New York i starten af 1970’erne. Det kunne men andre ord næsten ikke være bedre. Eller drop bare det der næsten.

Annonce:

Men med så høje forventninger er der jo også en vis risiko for at blive skuffet. Det har man i hvert fald hørt om før. Så det er med fornøjelse, at jeg kan fortælle, at dét i den grad holder. Jeg kan faktisk ikke mindes at have set noget mere lovende pilot-afsnit af nogen tv-serie siden ’Twin Peaks’.

Jeg blev genkendt af Mick Jagger

Det er ganske enkelt forrygende godt lavet, og man kan godt se, at der er tale om et prestige-projekt fra HBO, der lige skal vise konkurrenterne (ikke mindst Netflix), hvem det er , der (stadig) sidder i tronen, når snakken falder på tv-seriens guldalder.

De har tydeligvis haft de helt store spenderbukser på og alt sidder lige i skabet. 1970’ernes beskidte og lurvede (det var før oprydningen og dengang der stadig var ludere på Times Square) New York er ramt som kun Scorsese kan gøre det og det samme er miljøet, som d’herrer Jagger og Scorsese jo kender bedre end de fleste andre.

Annonce:

Musikken (både den nykomponerede samt datidens toner) er fra øverste hylde og udvalgt med usvigelig sikkerhed og stilsans, skuespillerne fremragende (om end danske Birgitte Hjort Sørensen blot er med i en enkelt scene her) og det hele er sat mesterligt i scene af Scorsese i et formsprog der leder tankerne hen på både ’Mean Streets’ og ’Goodfellas’. Der er faktisk heller ikke så langt fra datidens pladeselskabsbosser til mafiaens ditto.

Mick Jagger hylder James Brown

Med andre ord er der dømt sex, drugs and rock’n’roll til den helt store guldplade. Og der bliver ikke langt fingre imellem her, skulle jeg hilse at sige. Der bliver pulet, slået hjerneskaller ind og sniffet coke i meget lange baner.

Og samtidig er det hylende morsomt.

Man kan måske indvende, at 'Vinyl' lever højt på rockmytologiens klichéer, men der er altså også en grund til at de er blevet klichéer. Sådan var det jo. På godt og ondt.

Annonce:

Handlingsforløbet, der starter i 1973 – med spring tilbage i tiden – og blander virkelige (i første afsnit møder vi bl.a. Led Zeppelin) og fiktive personer, kredser omkring pladeselskabsejeren Richie Finestra, der efter at have levet det vilde liv har lagt sprut og stoffer på hylden (det varer ikke ved, kan jeg røbe) og indledningsvis er færd med at sælge sit selskab American Century til tyske Polygram med millionfortjeneste.

Den livstrætte Finestra får dog en musikalsk åbenbaring under en koncert med præ-punkbandet New York Dolls, og så tager tingene pludselig en uventet drejning – til både familiens og kollegaernes store fortrydelse.

Birgitte Hjort spiller sammen med Bowie

Bobby Cannavale er et fund som den selvoptagede Finestra og fremhæves bør også Juno Temple som den unge, fremsynede assistent Jamie Vine samt James Jagger (ja, har er søn af Mick) som frontfigur for det fiktive (og ret fede) punkband Nasty Bits.

Annonce:

Men ingen træder en fod forkert her. Det kræver måske nok et vist kendskab til musikscenen anno dengang (eksempelvis at man ved hvem Peter Grant, David Geffen eller Donny Osmond er), hvis man skal fange alle finesserne. På den ande side, synes jeg personligt, at det er superfedt, at man ikke har valgt pixibogs-versionen for at alle skal kunne være med, men givet den fuld skrue på alle nørdeknapper.

Og mon ikke almindeligt dødelige bare vil nyde den medrivende, kulørte og underholdende historie om en mand i tilsyneladende frit fald?

Der er i hvert fald seks luftguitarer (og stjerner) herfra.

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Nej, Mette - Danmark kan ikke mere nu
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: