Antiklimaks: Nikolaj Coster-Waldau og Birgitte Hjort Sørensen mangler det sidste

'3 ting' kombinerer overbevisende krimi og kammerspil men skæmmes af en flad slutning

Se traileren til '3 ting' her:

'3 ting'. Instr.: Jens Dahl. 89 min. Premiere 18. maj i 101 biografer landet over

'3 ting' er noget så sjældent som et krimi-kammerspil. Og alene den originale tilgang er al ære værd. Begrænsningens kunst kan både være en nødvendighed, når man arbejder med et lille dansk filmbudget. Og når man stort set kun benytter én indendørs lokation filmen igennem, har man allerede sparet en hel. Det virker dog ikke som om, at det kun et er økonomisk spørgsmål her, men også et aktivt tilvalg.

Hovsaløsning
Når man arbejder med så enkelt et set-up, der ret beset lige så godt kunne udspille sig på en teaterscene, stiller det ret store krav til historiens bæredygtig og karakterernes substans. Kan '3 ting' så leve op til de kriterier? Både ja og nej.

Coster-Waldau: Her er min plan efter Game of Thrones

For det virker faktisk et ret langt stykke hen ad vejen, men skæmmes desværre af en noget utroværdig og abrupt slutning, der mest af alt ligner en hovsaløsning.

Manden bag er den debuterende instruktør Jens Dahl, der tidligere har været medforfatter på den første 'Pusher'-film samt tv-serier som 'Sommer', 'Lulu & Leon' samt 'Norskov'.

De to altdominerende hovedroller spilles af de også internationalt berømmede Nicolaj Coster-Waldau og Birgitte Hjort Sørensen. Førstnævnte har tilmed også tilført kapital til projektet som medproducent.

Ærlige Birgitte Hjort: Mit kort blev spærret og jeg var alene i New York

Serbisk mafia
99 procent af handlingen udspiller sig på et hotelværelse, hvor vi møder sprængstofeksperten Mikael (Coster-Waldau), der sammen med den serbiske mafia har været med til at røve 60 millioner kroner fra en værdicentral i Tåstrup. Inden han indvilliger i at skrive under på at deltage i et vidnebeskyttelsesprogram og udlevere de andre medvirkende - ikke mindst hvem der dræbte en politimand undervejs - forlanger han dog tre ting:

At komme til at tale men en kvinde ved navn Camilla, en kasse med diverse effekter fra et opbevaringslager samt en omgang butterchiken fra et pizzeria i Valby.

Nikolaj Coster-Waldau-film blandt årets værste

Camilla (Hjort Sørensen) viser sig at være Mikaels ekskæreste, som han forlod uden et ord for ni år siden, og ikke har set i mellemtiden.

Psykologisk spil
'3 ting' opruller nu langsomt omstændighederne omkring røveriet samt Mikael og Camillas indbyrdes relation eller mangel på samme, hvor han skal forsøge at overbevise både den ledende politikvinde (den altid herligt tvetydige Lærke Winther) samt Camilla om, at han både er villig og i stand til at forandre sig grundlæggende.

'Game of Thrones' sætter vild Emmy-rekord

Om det lykkes skal ikke røbes her, men det psykologisk spil oser af klaustrofobi og frustrationer, og hvad '3 ting' umiddelbart mangler i ydre spænding kompenserer den så rigeligt for på de indre linjer. Hvilket ikke mindst skyldes fremragende skuespil hele vejen rundt

Antiklimaks
Så langt og så godt. Desværre skæmmes helhedsindtrykket som allerede nævnt af en noget antiklimatisk slutning, der desværre bevirker, at man forlader biografen med en noget flad fornemmelse. Øv. Men de første 85 minutter er gode. Rigtig gode.

Medv: Nikolaj Coster-Waldau, Birgitte Hjort Sørensen, Lærke Winther, Jacob Hauberg Lohmann m.fl.