'The Hunger Games: Catching Fire' - bedre end etteren

Reality og revolution blandes voldsomt underholdende i andet kapitel af succes-serien

Jennifer Lawrence leverer endnu en formidabel præstation i ’The Hunger Games: Catching Fire’, der understreger hendes position som Hollywoods nye store stjerne. (Foto: Nordisk Film)
Jennifer Lawrence leverer endnu en formidabel præstation i ’The Hunger Games: Catching Fire’, der understreger hendes position som Hollywoods nye store stjerne. (Foto: Nordisk Film)

'The Hunger Games: Catching Fire'. Instr.: Francis Lawrence. Medv.: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Donald Sutherland, Elizabeth Banks m.fl. 146 min. Premiere onsdag 20. november i 90 biografer

Sidste års ’The Hunger Games’ var en overraskende vellykket filmatisering af første bind af Suzanne Collins’ dystopiske bestseller-trilogi af samme navn, der nok henvendte sig til nogenlunde samme målgruppe som ’Twilight’-filmene, men heldigvis havde langt større kunstneriske ambitioner.

Der var derfor med en anelse skepsis, at man modtog nyheden om at Gary Ross havde overladt instruktørstolen til Francis Lawrence, der sidst gjorde sig bemærket med den vamle ’Water for Elephants’ (2011). Men han gør heldigvis bekymringerne til skamme med ’The Hunger Games: Catching Fire’, der om muligt er endnu bedre skruet sammen end etteren.

Related content

Katniss (Jennifer Lawrence) vandt som bekendt på kontroversiel vis det 74. årlige Hunger Games – et ekstremt realityshow, der går ud på, at deltagerne skal slå hinanden ihjel – sammen med Peeta (Josh Hutcherson). Hun er efterfølgende endt som en vrangvillig celebrity, men er samtidig også blevet et symbol for den spirende oprørsbevægelse i det totalitære Panem.

Hvilket bestemt ikke huer diktator Snow (en herlig diabolsk Donald Sutherland), der sammen med spillederen Plutarc Heavensbee (altid gode Philip Seymour Hoffman) tilrettelægger en ny omgang Hunger Games, hvor deltagerne er vinderne fra de forgangne år. Planen er så, at man på den måde vil vise, at Katniss er systemets og ikke folkets helt. Jeg behøver vel ikke fortælle, at det ikke er helt sådan, der kommer til at gå...

Kollega: Jennifer Lawrence pumper mig fuld af energi

Mere skal jeg ikke røbe her, men blot slå fast, at ’The Hunger Games: Catching Fire’ er toptunet underholdning med både kant og finesse. Jennifer Lawrence viser igen, at hun tilsyneladende ikke kan træde en fod forkert og lyser op som samlingspunkt blandt de ellers ret anonyme unge medspillere. Hun bliver Hollywoods næste dronning, tro mig.

Birollerne er også godt besat, udover førnævnte Sutherland og Hoffman møder vi igen herlige Stanley Tucci som flamboyant tv-vært. For slet ikke at tale om Woody Harrelson som fordrukken mentor. Selv Lenny Kravitz er til at holde ud. Filmen er spækket med gode visuelle detaljer og universet er gennemført designet. På en gang let genkendeligt og sært fremmedgørende. Civilisationskritik og apokalypse i et. Brød og cirkus.

Jennifer Lawrence er Miss Diors nye ansigt

Har man set etteren (og det var der trods alt ca. 250.000, der gjorde herhjemme), ved man godt, at der ikke er så meget at betænke sig på. Har man ikke, bør man nok gøre det, inden man går i biffen til dette veloplagte blockbuster-brag, der sagtens kan ses af andre end de hormonplagede teenagere, den oprindelig var tiltænkt.

Og selv efter 146 minutters spilletid glæder man sig bare til både treeren og fireren. Det er ikke så tit, at det sker.