Anmeldelse: Pivfræk pigesex

Årets Guldpalme-vinder byder på en stormfuld forelskelse mellem to unge piger

I 'Adéles liv - kapitel 1 & 2' blev de to franske skuespillerinder udstyret med vaginal-proteser under indspilningerne af de eksplicitte sexscener. (Foto: Camera Film)
I 'Adéles liv - kapitel 1 & 2' blev de to franske skuespillerinder udstyret med vaginal-proteser under indspilningerne af de eksplicitte sexscener. (Foto: Camera Film)

'Adéles liv – kapitel 1 & 2'. Instr.: Abdellatif Kechiche. Medv.: Adéle Exarchopoulos, Lea Seydoux m.fl. 179 min. Premiere d. 5. december over hele landet

Der skal ikke herske tvivl om, at det lesbiske kærlighedsdrama ’Adéles liv – kapitel 1 og 2’ er en seværdig, formfuldendt størrelse. I samme åndedræt skal det nævnes, at filmen er en gedigen langspiller med en varighed på hele tre timer – og på den vis udfordrer sit publikums tålmodighed.

Lesbisk film vandt i Cannes

Den tunesiske instruktør Abdellatif Kechiche har hentet sin historie om den 17-årige pige Adéles voldsomme forelskelse i den noget ældre og mere erfarne Emma, fra den franske og prisbelønnede tegneserie ’Blå engel’.

Bedårende og mageløs
At lave en film på tre timer, uden der på noget tidspunkt trædes dødvande, er i sig selv en præstation. Men ser man bort fra de få – dog meget udpenslede pornografiske pigesex-scener – står man tilbage med et værk, der uden problemer ville kunne kategoriseres som ’fransk ungdomsfilm’. Og nej, der er ikke noget i vejen med genren ungdomsfilm, men den tilbyder sjældent nogen større psykologisk indsigt – hvilket heller ikke er tilfældet her.

Heldigvis bliver vor hovedperson spillet på bedårende og mageløs vis af den blot 20-årige skuespillerinde Adéle Exarchopoulos. Hendes præstation glemmer man ikke sådan lige foreløbig – og i mine øjne er hun den reelle årsag til, at Cannes-juryen med Steven Spielberg i spidsen i år valgte at pege på denne film som en værdig vinder af De Gyldne Palmer.